Türkiye'de İnsan Yedek Parçası Üretilecek!
Türkiye'de, organ nakli bekleyen hastalar için bir ilk gerçekleşiyor.
Türkiye'de ilk kez İzmir'de kurulması hedeflenen 'Hücre Doku Organ Bankası' ile insan yedek parçası üretilecek. Projenin hayata geçmesiyle nakil bekleyen hastalar sağlığına kavuşacak.
İzmir Katip Çelebi Üniversitesi işbirliği ile hazırlanan bir proje olan Hücre Doku Organ Bankası'nda organların doku uyumsuzluğu gösteren özellikleri ortadan kaldırılarak, nakil için hazır hale getirilecek.
Star'da yer alan habere göre; Tıp alanında büyük kolaylıklar sağlayacak projenin hayata geçmesinin kalp kapağı, kıkırdak, kemik nakli bekleyen hastalar için umut ışığı doğuracağını söyleyen İzmir Kuzey Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Prof. Dr. Osman Nuri Dilek, "Şuan pek çok insanın kalp kapağı, kıkırdak ve kemik nakli ihtiyacı var. Bunların hepsini yurtdışından getiriyoruz. Oysa bunları Türkiye'de üretmek için gereken teknolojiye sahibiz. Hücre Doku Organ Bankası projemiz kabul edilirse 6-8 ay içerisinde faaliyete geçireceğiz" dedi.
NAKİL MALİYETİ DÜŞECEK
Proje yürütücülüğünü İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Öğretim üyesi Prof. Dr. İbrahim Prim'in yaptığı çalışma ile aranan nakil ürünlerine ulaşmak kolaylaşırken nakil maliyetti de 3'te bire inecek. Sağlık Bakanlığı'nın da çalışmanın yapılması yönünde kendilerine destek verdiğini dile getiren Prof. Dr. Dilek, bu bankanın Türkiye'de bir örneği olmadığını belirtti.
20 bin TL maliyeti olan proje için İzmir Kalkınma Ajansı'ndan (İZKA) mali destek talep ettiklerini de dile getiren Prof. Dr. Dilek, "Burada insan yedek parçası üreteceğiz de diyebiliriz. Türkiye'de bu işi yapan başka bir kurum yok.
ÖZEL SEKTÖRE VERİLMEDİ
Devlet bu suiistimale açık bir konu olduğu için bu işi özel kurumlara vermemiş. Biz özel sektörden bir firma ile protokol imzalayarak işbirliği yaptık. Bu firma maliyetin yüzde 20'sini karşılayacak. Yurt dışından temin edilen 3-5 santimetrelik kemik parçası 10 bin lira, dize konan kıkırdak ise 3 bin dolar değerinde. Bunun için yurtdışına milyonlarca lira döviz gidiyor.
Biz bunu Türkiye'de üretmek istiyoruz. İzmir Kuzey Kamu Hastaneler Birliği olarak biz ve İzmir Katip Çelebi Üniversitesi de projeye mali destek verecek. Geri kalan masraflar için İZKA'dan da bir destek talep ettik" diye konuştu.
Kaynak: