PROFESÖR DENİZE GİRENLERİ BÖYLE UYARDI

PROFESÖR DENİZE GİRENLERİ BÖYLE UYARDI

ÇUKUROVA Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi KBB Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof.Dr. Mete Kıroğlu, serinlik aramak için girilen deniz ve havuzlarda uzun süre kalınmasının dış kulak yolu rahatsızlığına yol açabileceğini...

ÇUKUROVA Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi KBB Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof.Dr. Mete Kıroğlu, serinlik aramak için girilen deniz ve havuzlarda uzun süre kalınmasının dış kulak yolu rahatsızlığına yol açabileceğini söyledi.

ÇEŞİTLİ RİSKLER VAR

Havaların iyice ısınmasıyla birlikte insanların çeşitli yollarla serinlemeye çalıştığını vurgulayan Prof.Dr. Mete Kıroğlu, denize giremeyen veya yaylalara gidemeyen kişilerin havuz gibi kapalı su alanlarında serinlemeye çalıştığını aktardı. Kirli sularda serinlik arayışının insan sağlığı açısından çeşitli risklerinin bulunduğunu anlatan Prof.Dr. Kıroğlu, "Hijyeni tam sağlanamayan sularda serinlik ararken, bazı mikroorganizmaların kulağa girerek dış kulak yolu iltihabına yol açabileceği unutulmamalı" dedi.

"KULAĞINIZI KARIŞTIRMAYIN"

Suda çok fazla zaman geçiren kişilerin dış kulak yollarında iltihap oluşma ihtimalinin yüksek olduğuna vurgu yapan Pdof.Dr. Mete Kıroğlu, şöyle konuştu:

"Uzun süre suda kalan kişiler için bazı riskler vardır. Kulakta bulunan ve 'buşon' denilen iri kirler bile çok fazla suda kalınması halinde şişip ağrıya yol açabilir. Dış kulak yollarında iltihap oluşan kişilerde, şiddetli kaşıntıyı takiben kulak ağrısı gelişir ve bu ağrı özellikle kulağa temas ile artar. Yüzülen suların uygun biçimde klorlanması, bakteri üremesini engelleyerek dış kulak yolu iltihabı oluşumunu azaltır. Kulakları el, temizleme çubuğu ve yabancı cisim sokarak karıştırmak da, dış kulak yolu iltihaplarını arttıran önemli faktörlerdendir. Tahriş edilen kulakta enfeksiyona neden olabilir. Kulağında ağrı ve kaşıntı gibi şeyler hissedenler uzman doktorlardan yardım almalı."

 

Kaynak:Haber Kaynağı