PROF.DR. YÜKSEL'DEN ÇOCUKLARDA BÜYÜME GERİLİĞİ UYARISI

PROF.DR. YÜKSEL'DEN ÇOCUKLARDA BÜYÜME GERİLİĞİ UYARISI

Bir çocukta ilk 1 yılda 25 santim, 1-2 yaş arasında 12 santim, 2-3 yaş arasında 10 santim, 3-4 yaş arasında 8 santim büyüme görülmesi beklenir.Çocukların...

ADANA'daki Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Bilgin Yüksel, çocuklarda görülen büyüme geriliğini en önemli nedeninin yetersiz beslenme olduğunu söyledi.

BÜYÜME YAVAŞLAMASI NEDİR ?

Çocukların büyüme hızının düzenli bir şekilde takip edilmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Bilgin Yüksel, çocuğun yaşıtlarına göre kısa olması ya da büyümesinin duraklaması veya yavaşlaması halinde hekime başvurulmasını önerdi. Büyüme geriliğinin en yaygın sebeplerinden birinin yetersiz beslenme olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Yüksel, bunu ailesel, yapısal özellikler ve altta yatan hastalıklar gibi sebeplerin takip ettiğini kaydetti. Çocuklarda olması beklenen normal büyüme hızının yaşa göre değiştiğini belirten Yüksel, "Çocuklar ilk yaşlarda daha hızlı büyür.

YILDA 25 SANTİM BÜYÜME

Bir çocukta ilk 1 yılda 25 santim, 1-2 yaş arasında 12 santim, 2-3 yaş arasında 10 santim, 3-4 yaş arasında 8 santim büyüme görülmesi beklenir. Bu şekilde giderek azalan bir uzama olur. Çocuklar 4,5-5 yaşından sonra da ergenlik başlayana kadar yılda ortalama 5-6 santim uzar. Eğer bir çocuk yaşına göre olması gereken büyümeyi gösteremezse büyüme geriliği açısından incelenmesi ve izlenmesi gerekir"dedi.

Büyüme geriliğinin tespitinde düzenli takibin önemli rol oynadığını aktaran Yüksel şöyle konuştu:

YETERSİZ BESLENME

"Büyüme geriliğinde en ön planda yetersiz ve dengesiz beslenme düşünülür. Bunun dışında geçirilen kronik hastalıklar, hormonal eksiklikler, bebeğin anne karnındaki gelişimin yetersiz olması veya daha nadir görülen genetik hastalıklar da büyümeyi etkiler. Altta yatan herhangi bir hastalığın veya patolojik durumun olmadığı, büyüme hızının normal olduğu ancak çocuğun boyunun yine de kısa olduğu durumlar vardır. Bu durumu yapısal boy kısalığı veya ailevi boy kısalığında görüyoruz. Ailevi boy kısalığında çocuğun boyu kısadır, anne-baba boyu kısadır ve çocuğun erişkin boyu da kısa kalır. Yapısal boy kısalığı dediğimiz durumda, çocuğun boyu yaşıtlarına göre kısadır, çocuk ergenliğe geç girer sonradan boyu uzar. Bu çocukların erişkin boyu kısa olmaz. Ağır boy kısalıklarında büyüme hormon eksikliği düşünülmelidir. Büyüme hormon eksikliği olan çocukların boyu çok kısa, yıllık büyüme hızları düşüktür. Bu çocuklar nispeten kilolu, belirgin alınlı, bebeksi yüzlü ve ince seslidir."

 

Kaynak:Haber Kaynağı