ORGAN NAKLİNDE MÜTHİŞ BULUŞ
Teknoloji geliştikçe hastalıkların tedavisinde baş döndürücü bir ivme oluşuyor. Ancak bu buluş inanılır gibi değil resmen organ imalatı.
Organ nakli tüm dünyada yıllardır yaygın biçimde yapılıyor. Doktorlar ve hastaları yine de doku reddi ve nakledilen organın ihtiyaç duyduğu kanı hızla sağlama konularında sorun yaşamaya devam ediyor.
Amerikanınsesi sitesinden Greg Flakus'un haberine göre, Pennsylvania Üniversitesi ve Houston’daki Rice Üniversitesi ise doku ve kan damarları yapmak için 3 boyutlu yazıcılar kullanıyor. Amerika’nın Sesi’nden Greg Flakus’un haberine göre araştırmacılar bu yapay parçaları kanserli tümörleri yenmede de kullanıyor.
RESMEN ORGAN ÜRETİLMEYE BAŞLANDI
Üç boyutlu yazıcı, silikon damar ve atardamar yapmak için şekerden üretilmiş kalıplar kullanılıyor.
Araştırmacılar bu yapay kan damarlarını geçen yıl başarılı bir biçimde farelere naklettiler. Araştırmacı Jordan Miller, nihai amacın insanlara nakledilebilecek damarlar üretmek olduğunu söylüyor: “Hastaların kendi hücrelerinden üretilmiş yeni dokular ve yeni organlar yapmanın yolları arıyoruz.”
BAĞIŞLANMIŞ ORGANDA EN BÜYÜK SORUN KAN BESLEMESİ
Bir diğer yol da,bedende yaygın olarak bulunan kolajen gibi maddelerden kalıp çıkararak bunu bağışlanan organla birlikte nakletmek ve kan verecek bir mekanizma oluşturmak.
Samantha Paulsen, “Kolajen jeli yerleştirdiğimizde, bedendeki hücreler gelip bu kolajen jeli kendi proteinleriyle değiştiriyorlar” diyor.
Kolajen bedendeki kemikleri, bağları ve öteki bağlantı dokularını oluşturan maddeye verilen ad.
Rice Üniversitesi araştırmacıları, insanlığın en büyük sağlık tehditlerinden birini anlamada kendi yapay sistemlerini kullanma yollunu deniyor.
KANSER'E DE ÇARE OLABİLECEK
Paulsen, “Kendi tasarladığımız kan damarlarıyla benzer modeller kullanabilir, kanser hücrelerinin ana tümörden kan damarlarına nasıl geçiş yaptığını inceleyebiliriz” diyor.
Tüm bu araştırmalar, aslında metal kesmek için tasarlanmış ancak daha sonra bu deneye uyarlanmış, hızlı ve hassas, özel üretilmiş bir 3 boyutlu yazıcı sayesinde mümkün kılınıyor.
Jordan Miller, “Herkesin 3 boyutlu yazıcıda kullandığı yazılımı kullanarak, metal kesmek yerine şeker sıkıştırıp çıkarıyoruz” diyor.
İŞTE TEKNOLOJİ
TASARIMI AÇIKÇA PAYLAŞTILAR
Bu aygıtı üreten Miller ve ekibi, tasarımı internet üzerinden RepRap.org topluluğu ile paylaştı. Şimdi dünyanın her yanında birçok kişi bir ölçüde, kendi parçalarını üretebilecek makinaları yapabiliyorlar.
Miller, “Bu tarz herkese açık bilgi birikimi bilime gerçekten güç kattı. Zaten bilimin de bu olması gerekir; bir başkasının çalışmasını tekrarlama şansınız olmalı” şeklinde konuşuyor.
Miller, bu üç boyutlu yazıcılardan hastaların yararlanabilmeleri için yapılacak araştırmaların daha uzun yıllar sürebileceğini söylüyor.
Kaynak: