MİDE BARSAK KANSERİ TEDAVİSİNDE BÜYÜK AŞAMA
Prof.Dr. Topgül bu hastaların tedavisinde yapılan ameliyatla ısıtılmış kemoterapi sıvısını özel bir cihazla yaklaşık bir saat boyunca karın içine verdiklerini belirtti.
SAMSUN'da Prof. Dr. Koray Topgül, karın içi organlardan kaynaklı kanserlerde kanser hücrelerinin karın içi zarını yaygın bir biçimde tutabildiğini söyledi. Prof.Dr. Topgül bu hastaların tedavisinde yapılan ameliyatla ısıtılmış kemoterapi sıvısını özel bir cihazla yaklaşık bir saat boyunca karın içine verdiklerini belirtti.
KANSERE DİREK KEMAOTERAPİ UYGULANMASI
Medical Park Samsun Hastanesi Genel Cerrahi Kliniğinden Prof. Dr. Koray Topgül son dönemde gündemde olan ‘sıcak kemoterapi’ hakkında bilgi verdi. Prof. Dr. Topgül, karın içi organlardan kaynaklı kanserlerin tüm cerrahi ya da kemoterapi ilaç tedavilerine rağmen ilerleyerek karın içinde yayılabildiğini dile getirerek, şöyle konuştu:
"Karın içi zarını (periton) yaygın bir şekilde tutabiliyor. Bu hastaların karnında yaygın sıvı birikmesi, bağırsaklarında tıkanmalar olabiliyor. Genellikle de son dönem kanser olarak kabul edilir. Ancak artık günümüzde bu durumun tedavisi yönünde de büyük yol alındı. Bundan yaklaşık 30 yıl önce başlamış bu tedavi modeli yıllar içinde sonuçlarıyla etkinliğini göstermesi nedeniyle Amerika, Avrupa ve tüm dünyada yaygınlaştı."
Prof.Dr. Koray Topgül tedavide amacın karın içindeki tüm tümörlü dokuları temizlemek olduğunu anlatırken şöyle devam etti:
"Gerekirse radikal organ çıkarımlarıyla beraber, ameliyatın bitiminde ısıtılmış kemoterapi sıvısını özel bir cihazla yaklaşık bir saat boyunca karın içine veriyoruz. Burada hem ısı hem de kemoterapik ilacın karın içinde yayılmış tümör hücrelerine direk zarar vermesini hedefliyoruz. Bu evreye ulaşmış kanserlerde damardan verilen kemoterapi ilaçlarının etkisi düşük. Bu hastaların büyük çoğunluğuna yapılacak birşey olmadığı söyleniyor. Ancak tam olarak böyle değil, özellikle kadınlarda yumurtalık kanseri, kalın bağırsak kanseri, peritonun kendi kanserleri mide kanserlerinde kullanılan bu tedavi hastaların sağkalım sürelerini uzatan bir tedavi olarak başarılı sonuçlar vermiş bir tedavidir. Elbette her hasta bu tedaviye uygun değildir."
Prof.Dr. Koray Topgül tedavi ile kanserin tipine bağlı olmakla beraber 5 yıllık sağ kalım oranlarının yüzde 20-60 arasında olduğunu dile getirerek, "Bu oranlar, evine seçeneksiz yollanmış bir hasta için oldukça iyi ve yüksek oranlardır. On hastadan 3'nü bile bu durumdan kurtarabilsek bizim için büyük bir mutluluk olur" dedi. Prof. Dr. Topgül ameliyat süresinin 6-11 saat arasında değiştiğini bu süreye sıcak kemoterapi uygulamasının da dahil olduğunu söyledi.
Kaynak: