EVDE PEELİNG NASIL YAPILIR?
Cilt sürekli kendini yenileyerek ölü hücreleri atsa da, sağlıklı bir cilt için ciltte kalan ölü hücrelerin peeling uygulaması ile temizlenmesi gerekir.
Bizleri dış etkenlerden koruyan cildimiz kendini yenileyen bir yapıya sahiptir. Cilthücreleri yenilendikçe ölü hücreler dışarı atılır. Ancak, yine de ölü hücreler kolay kolay vücudu terk etmez. Deri üzerinde yapışarak kalırlar ve gözenekleri tıkayarak cildin hava almasına engel olurlar. Bu durum zamanla ciltte sivilce, siyah nokta oluşumunu tetikler. Bu soruna karşılık, ölü hücreleri temizlemek, cildin yenilenmesine yardımcı olmak amacıyla bir takım işlemler yapılır. Peeling denilen bu işlemler, kimyasal asitlerin ya da meyve asitlerinin kullanımıyla uygulanarak, cilt üzerindeki ölü tabakanın soyularak temizlenmesini kapsar.
Bazı kimyasal peeling uygulamalarında kullanılan maddenin yoğunluğuna bağlı olarak, ciltte daha derin tabakaları etkilemesi söz konusudur. Bu durum, ciltteki kızarmaların ve soyulmaların bir iki hafta boyunca devam etmesine sebep olur. Eğer kimyasal bir peeling uygulaması söz konusuysa mutlaka bir dermatolog yardımı alınarak bilinçli bir şekilde hareket edilmelidir. Aksi durumda ciltteki ölü hücreleri temizlemek isterken sağlıklı hücrelere de zarar vermek söz konusu olabilir.
PEELING UYGULAMASINDA YARA VE SİVİLCELERE DİKKAT
Daha yüzeysel olarak uygulanan ve meyve asitleriyle yapılan peeling cildin sadece üst tabakasını etkilediği için kimyasal peelinglere göre ciltteki hassasiyet de, hassasiyet süresi de daha azdır. Bu sebeple eldeki malzemelerden de yararlanılarak doğal yoldan evde peeling yapmak mümkündür. Ancak evde peeling uygulamadan önce dikkat edilmesi gereken noktalar bulunmaktadır. Her şeyden önce peeling uygulanacak bölgede açık yara ya da sivilce var ise bu bölgelere peeling yapmaktan kaçınılmalıdır. Aksi durumda yaralar enfeksiyon kapabilir ve sivilceler daha da çoğalabilir. Bir diğer dikkat edilmesi gereken nokta ise göz ve dudak bölgesine peeling kesinlikle uygulanmamalıdır. Ayrıca çok sık peeling uygulamak cildin kendini koruması konusunda tembelleştireceği için ciltte problemler yaratabilir. Bu sebeple peeling uygulaması haftada en fazla iki kez denenmelidir. Bunun yanında kuru ciltlere, peelingin vücutta kurumaya yol açması sebebiyle daha hassas davranılmalı, her peeling sonrası mutlaka nemlendirici bir takviye uygulanmalıdır. Peelingi uygulanacak bölgenin temiz olması da önemli bir unsurdur. Uygulama öncesi cildin kimyasallardan ve kirlerden arınması gereklidir.
MEYVELERİN ÇOĞU PEELING MALZEMESİ
Peeling yapımında taze ve organik malzemeler kullanmak daha iyi sonuç verecektir.Limon, greyfurt gibi narenciye ürünlerinin yanından üzüm, armut, elma, mango, ananas ve domates iyi birer peeling malzemeleridir. Bunun yanında yoğurt, süt ve şeker gibi gıdalar laktik asit ve glikolik asit açısından daha etkili olduğu için diğer meyvelere göre daha derin bir peeling söz konusudur. Diğer meyve peelinglerinde de cilt tipine bağlı olarak tahriş meydana gelebilir. Ancak bu tahriş tehlikeli bir tahriş değildir. Sadece ölü hücrelerin cildin üst tabakasından kalkması söz konusudur. Böyle durumlarda bal kullanımı hem tahriş ve kızarıkların giderilmesinde hem de cildi nemlendirmede çok önemli bir yardımcıdır. Bunun yanında peeling yapımında kullanılacak ananas, ciltteki toksinleri temizlemekte, cildi parlaklaştırmada, çilek ise gözenekleri küçültmekte ve şişlik ile kızarıkların azaltılmasında etkilidir.
Genel olarak meyveler ile yapılan peelingte, meyve kabuğu ve çekirdeği çıkartıldıktan sonra püre haline getirilir. İçine yüze uygulayabilecek bir kıvamı sağlamak için yoğurt ya da süt eklenerek bir çay kaşığı bal ile karıştırılır. Sonra yüze uygulayarak 10 dakika bekletilir ve soğuk su ile cilt iyice yıkanarak temizlenir. Uygulamanın son aşamasında nemlendirici kullanılarak cildin kurumamasına dikkat edilir. Peeling öncesi cilde buhar banyosu yapmak gözenekleri açacağı için daha etkili bir sonuç sağlayacaktır.
BAZI PEELING UYGULAMALARI
Elma kabuğu ve yulaf ezmesi: Yüze uygulanan bu peeling daha çok kuru ciltler için kullanılır. Bir kap yulaf ezmesi, doğranmış elma, bal ve e vitamini yağı karıştırarak püre haline getirilir. Ve yüze uygulanır. Maske temizlenmeden önce ıslak bir fırça ile yüze dairesel hareketlerle masaj yapılır. En son adımda yüz soğuk su ile temizlenir.
Avokado ve yumurta: Karıştırıcı yardımıyla püre haline getirilmiş avokado içerisine yumurta ve bal ilave ederek yaklaşık 10 dakika yüze sürülerek bekletilir. Ardından soğuk su ile yıkanır.
Kahve ve badem yağı: Duş esnasında tüm vücuda uygulanabilecek bir peeling karışımıdır. 2 tatlı kaşığı kahve telvesi, 1 tatlı kaşığı yoğurt, 2 damla bitki yağı ile 2 -3 damla badem yağı karıştırılarak elde edilen püre yüz ve genital bölgelerde dikkat edilecek şekilde duş jeliyle birlikte tüm vücutta kullanılır. 5 dakika boyunca masaj ile uygulanan püre, sonrasında soğuk su ile temizlenir.
Kaynak: