ÇARPINTISI OLAN KADINLARA FELÇ UYARISI
Prof. Dr. Görenek: Çarpıntıya bağlı felç ihtimali kadınlarda daha yüksek
ESKİŞEHİR Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Bülent Görenek, Amerikan Kardiyoloji Kongresi'nde yaptığı konuşmada, çarpıntıya bağlı felç ihtimalinin kadınlarda daha yüksek olduğunu söyledi.
AMERİKAN KARDİYOLOJİ KONGRESİNDE AÇIKLADI
ESOGÜ Rektörlüğü'nden yapılan yazılı açıklamaya göre 14-16 Mart 2015 tarihlerinde ABD'nin San Diego kentinde Amerikan Kardiyoloji Koleji tarafından düzenlenen Amerikan Kardiyoloji Kongresi'nde, kalp damar hastalıkları konusundaki son gelişmeler ele alındı. 30 bini aşkın katılımın olduğu ve dünyadaki en önemli tıp kongrelerinden biri olarak kabul edilen bu toplantıya katılan ESOGÜ Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Bülent Görenek de ABD dışından konuşma yapmak üzere kongreye davet edilen çok az sayıda bilim adamı arasında yer aldı.
RİTM BOZUKLU OLARAK İFADE EDİLEN ŞİKAYETLERE DİKKAT
Avrupa Kardiyoloji Derneği Eğitim Komitesi ve Amerikan Kardiyoloji Koleji Kalp Çarpıntıları Liderlik Konseyi Üyesi de olan Prof. Dr. Bülent Görenek, kongrede kalp çarpıntılarıyla ilgili konuşma yaptı. Çarpıntıya bağlı felç ihtimalinin kadınlarda daha yüksek olduğunu ifade eden Prof.Dr.Görenek şöyle dedi:
"Ritim bozukluğu olarak da ifade edilen kalp çarpıntılarının bir kısmı, beyne pıhtı gitmesinin ve felcin en önemli nedenidir. Kalp çarpıntılarının bilhassa kulakçıklardan kaynaklananları pıhtı gelişimi açısından çok tehlikeli olabiliyor. Özellikle 'atriyalfibrilasyon' denen çarpıntı türü bu açıdan risk arz ediyor. Peki ritim bozluğu olan hangi hastalarda beyne pıhtı atma riski ve felç ihtimali daha fazla?
ŞEKER HASTALARI, EVVELCE KALP KRİZİ GEÇİRENLER,YÜKSEK TANSİYON HASTALARI
Yaşlı; hipertansiyonu, şekeri olan; kalp yetmezliği bulunan, evvelce felç ya da kalp krizi geçirmiş hastalar daha riskli. Ayrıca bu konuda kadınlar daha şanssız. Yapılan pek çok çalışmada kadınların ritim bozukluğuna bağlı pıhtı gelişimi açısından erkeklerden daha riskli çıktığı görülmüştür. Bu bakımdan felçler çarpıntısı olan kadınlarda daha sık görülmektedir. Ritim bozukluğu olan bir hastada pıhtı riski yüksek ise pıhtı gelişimini önleyen ilaçların kullanılması hayat kurtarıcı oluyor. Ancak pıhtı riski düşük olanlarda bu tür ilaçlara gerek yok. Çarpıntısı olan hastaların mutlaka hekime başvurmasını öneriyorum."
Kaynak: