AİDS ERKEN TEŞHİS UMUTLARINA BÜYÜK DARBE

AİDS ERKEN TEŞHİS UMUTLARINA BÜYÜK DARBE

Doktorlar, virüsün nasıl canlandığını henüz anlayamadıklarını söylüyor.

ABD'de HIV virüsü ile doğan ve geçirdiği erken tedavi sürecinin başarılı olduğu düşünülen bri kız çocuğunun vücudunda yeniden HIV virüsü görüldü.

Doktorlar, geçen hafta yapılan testlerde Mississippili 4 yaşındaki kız çocuğunun artık nekahet (remisyon) döneminde olmadığını söyledi.

İki yıla yakın bir süre zarfında hiçbir tedavi görmeyen çocuğun, Mart ayında yapılan testlerde ise HIV virüsü taşımadığı anlaşılmıştı.

Aids hastalığına neden olan virüsün tekrar görülmesi, erken teşhis ve tedavi ile kalıcı enfeksiyonların önüne geçilebileceğine dair umutları da azalttı.

ABD Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü Müdürü Dr. Anthony Fauci, ABD medyasına yaptığı açıklamada yeni sonuçların "açıkça hayal kırıklığı yarattığını" söyledi ve ileride yapılacak HIV araştırmalarında da etkili olacağını ifade etti.

Fauci, "Araştırmayı dikkatli ve etraflıca inceleyip herhangi bir değişiklik gerektirip gerektirmediğine bakacağız" dedi.

BBC sağlık editörü James Gallagher, 'Mississippili çocuğun HIV virüsünden tamamen temizleneceğine dair büyük umutlar olduğunu' belirtip süreçle ilgili şu yorumu yaptı:

"Antiretroviral ilaçlar, virüsü kan dolaşımında kontrol altında tutabilir, ama HIV'nin, mide ve beyin gibi vücut içinde saklandığı yerler var."

"Eğer tedavi durursa virüs de saklandığı yerlerden çıkar ve vücuda yeniden saldırmaya başlar. Doktorlar doğumdan sonraki birkaç saat içinde ilaç tedavisine başlamanın, virüsün bu saklandığı yerlerin oluşumuna engel olacağını umuyordu. Ama görünen o ki yanıldılar."

"Bu vaka hiçbir zaman, HIV virüsü kaptıktan aylar, yıllar sonra tedaviye başlayan yetişkinler için emsal teşkil etmeyecekti. Mississipili çocuk, HIV'yi yenmenin ne kadar zor ve olumlu sonuç alınabilecek bir tedavinin de ne kadar uzak bir ihtimal olduğunu hatırlattı."
Doğum sonrası tedavi

'Mississipili bebek', annesine HIV pozitif teşhisi konduktan kısa bir süre sonra doğmuştu.

Bebeğe enfeksiyon riski nedeniyle doğum öncesi değil, doğumdan birkaç saat sonra HIV tedavisi uygulandı ve tedavi bebek 18 aylık olana kadar devam etti.

Çocuk 10 aylık olduğunda ise, annesi HIV ilaçları vermemesine rağmen virüs tespit edilmedi.

Geçen haftaya kadar yapılan testlerde de virüse rastlanmadı.

Doktorlar, virüsün nasıl canlandığını henüz anlayamadıklarını söylüyor.

HIV virüsü taşıyan bir diğer bebek de Los Angeles'ta 2013 yılında doğumundan yalnızca birkaç saat sonra erken tedavi sürecine girdi.

Testler, tedavi sürecine ara verilmeden devam edilen çocuğun virüsten temizlendiğine işaret ediyor.

HIV virüsünden temizlenebilen tek yetişkin ise 2007'de kemik iliği nakli yapılan ve tedavi sonrası 5 yıldan bir süre virüse rastlanmayan Timothy Ray Brown oldu.

Yetişkinlerde ilk başarılı HIV tedavisi 2007 yılında Timothy Ray Brown'a uygulanmıştı.

Brown'un hastalığı, lösemi tedavisinde kullanılan, bağışıklık sisteminin yok edilmesi ve HIV enfeksiyonuna direnen genetik mutasyona uğramış bir donör'den alınan kök hücre nakline dayanan bir tedavi sonucunda önlenebilmişti.

Kaynak:Haber Kaynağı