ZONGULDAK'DA PEŞ PEŞE CİNSİYET DEĞİŞTİRME
Batı Karadeniz'de bir ilk...
ZONGULDAK'ta 28 yaşındaki R.Ç. adlı erkek ve 30 yaşındaki S.G. adlı kadın, Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi'nde bir gün arayla gerçekleştirilen operasyonlarla cinsiyetlerini değiştirdi.
İstanbul'da bir kamu kurumunda memur R.Ç. ile oturduğu kentin bilinmesini istemeyen ve taşeron firmada görevli S.G., Aile Mahkemesi'nden aldıkları kararla BEÜ Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi'ne cinsiyetlerini değiştirmek için başvurdu. Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı öğretim üyeleri Prof.Dr. Eksal Kargı, Yrd.Doç. Dr. Tahsin Görgülü, Dr. Ramazan Güler ve Dr. Abdülkerim Olğun'dan oluşan ekip, geçen 23 Haziran'da R.Ç., 1 gün sonra da S.G.'yi ameliyat etti. Başarılı geçen operasyonların ardından cinsiyetlerini değiştiren ve hastanede tedavileri süren 2 hastanın da sağlık durumlarının iyi olduğu belirtildi.
"HAYATIMDA BEYAZ BİR SAYFA AÇACAĞIM"
Yüzünü gizlemek için maske ve bone takarak gazetecilere açıklama yapan S.G., 5 yıl önce cinsiyet değiştirmeye karar verdiğini söyledi. Küçüklüğünden bu yana kendisini erkek olarak hissettiğini belirten S.G., yaşadığı ortamda zorluklar çektiğini, 2 kez intihara kalkıştığını belirtti. S.G., "Hep ters bakıyorlar. Bulunduğunuz ortam küçük bir yerse daha çok tepki görüyorsunuz. 3 yıl süren psikiyatri tedavisinin ardından mahkeme kararıyla buraya geldim" dedi. Tüm riskleri alarak ameliyat olduğunu belirten S.G., şöyle dedi:
"Yeni bir sayfa açıyorum hayatımda. Hayatım çok değişecek. Önce işimi değiştireceğim. Bulunduğum yerden uzaklaşmak istiyorum. Şehir de değiştireceğim. Şu anda yeni bir hayata bembeyaz sayfa açarak başlayacağım. Her erkeğin yapmak istediği şeyleri yapacağım. Önce iş, sonra evlilik, güzel bir yuva bu şekilde hayatımı sürdürmek istiyorum."
"İLKOKULDAN BU YANA KADIN OLARAK HİSSEDİYORDUM"
Yüzünü gizleyen R.Ç. ise, ilkokuldan bu yana kendisini kadın olarak hissettiğini ve ailesinin de desteği ile cinsiyetini değiştirmeye karar verdiğini söyledi. 6 yıl süren mahkeme, psikolojik destek ve diğer işlemlerden sonra ameliyat olduğunu belirten R.Ç., şöyle konuştu:
"Kendimi kadın olarak hissetmem doğuştan gelen bir şey. İlkokuldan, hatta daha da öncesinde ben kendimi kadın olarak hissetmeye başlamıştım. Süreç bu zamana kadar geldi. Burayı araştırarak buldum. Hocalarıma çok teşekkür ediyorum. Başından beri bana çok destek oldular. Herkes gönül rahatlığıyla gelip bu ameliyatı olabilir. Çevremde bu olayı herkes biliyor. Olacağını da biliyorlardı. Sürekli arkadaşlarım arıyorlar soruyorlar. Aynı iş yerinde, aynı şehirde hayatıma devam edeceğim."
BATI KARADENİZ'DE İLK
Ameliyatları gerçekleştiren ekibin başındaki Prof.Dr. Eksal Kargı, cinsiyet değiştirme operasyonlarının Batı Karadeniz Bölgesi'nde ilk kez yapıldığını söyledi. Cinsiyet değiştirme ameliyatlarının plastik cerrahide nadir yapılan ve oldukça zor operasyonlar olduğunu belirten Kargı, erkeğe dönüştürme ameliyatlarının, kadına dönüştürme ameliyatlarından biraz daha zor olduğunu belirtti. Prof.Dr. Kargı, şöyle konuştu:
"Bu ameliyatlarda bacak veya ön kol, leğen kemiğinden doku alınmaktadır. Leğen kemiği bizim de gerçekleştirdiğimiz bir tekniktir ve hastamızda bunu uyguladık. Erkekten kadına dönüştürme ameliyatları kendi içerisinde kombine bir ameliyattır. Bu ameliyatta biz dünyada var olan ve sünnetsiz hastalara uygulanan tekniği, hastamız sünnetli olduğu için kendimize göre modifiye ettik ve uyguladık" dedi.
"SÜNNETLİ HASTAYA UYGULANACAK ŞEKİLDE TASARLADIK"
Yrd.Doç.Dr. Tahsin Görgülü de kadına dönüştürme operasyonlarının sünnetsiz hastalara uygulandığını vurgulayarak, şöyle devam etti:
"Bizim hastamız sünnetliydi. Biz bu operasyonu sünnetli bir hastaya uygulanacak şekilde yeniden tasarladık. Başaralı da olduk. Kadından erkeğe dönüştürme operasyonlarında uygulanan şey ise idrar yolunu yeniden oluşturma yönteminde hastadan deri alma prosedürüdür. Biz bu prosedürü ortadan kaldırdık. Hastadan doku alınmadan yeni bir teknik tanımladık. Bu hastalarımızın bu yüzden bilimsel açıdan büyük önemi vardır."
İki ameliyatı da başarıyla sonuçlandırdıklarını ifade eden Görgülü, "Erkeğe dönüşen hastamızın kılları ve sakalları çıktı, ses tonu kalınlaşmış durumda. Kadın olan hastamızın da sesi inceldi ve vücudunda neredeyse hiç tüy yok. Bunlar aldıkları hormonel tedavi sonucu ortaya çıktı. 6 ay sonra aktif bir cinsel hayatları da olacak. Yumurtalıkları veya testisleri olmadığı için çocukları olmayacak ama normal bir cinsel hayatları olacak" dedi.
Dünyada ve Türkiye'de cinsiyet değiştirmek için birçok kişinin kendileriyle görüştüğünü belirten Görgülü, "Şu an bu iki hastamızın dışında 3 kesin başvuru daha var. Başvuru ardından hastalarla görüşüyoruz. Gerekli işlemlerin ardından ameliyatı yapıyoruz. Hastalarımız çekinmeden bize bu konuda başvurabilirler" diye konuştu.
Kaynak: