VİZESİZ SEYAHAT MÜJDESİ!
Avrupa Birliği Bakanı açıkladı.
Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, AB'nin vazgeçilmez bir süreç olduğunu söyleyerek, "Yaklaşık 3 yıl içinde AB Schengen üyesi ülkeler ve Schengen’i tanıyan ülkelere vatandaşlarımız vizesiz bir şekilde seyahat edebilecekler" dedi.
Avrupa Birliği Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Muğla'nın Bodrum İlçesi'nde sivil toplum kuruluşları temsilcileriyle, Royal Arena Otel'deki toplantıda bir araya geldi.
‘’ENGELLER SİYASİ’’
Türkiye'nin son 12 yılda çok değiştiğini söyleyen Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, değişmeyen şeyin özellikle Avrupa Birliği süreciyle birlikte Türkiye'nin çok önemli mesafeler kat etmesi olduğunu ifade etti. Bugün Avrupa Birliği olan müzakerelerinde özellikle fasıl açma bakımından bazı sıkıntılarla karşılaşılmasının son 12 yıldaki kazanılanları gölgelemeyeceğini söyleyen Bakan Çavuşoğlu "Biz biliyoruz ki önümüze çıkarılan engellerin birçoğu siyasi engeller. Açılmayan fasıllarda bile Türkiye aslında açılış, müzakere hatta bazılarının kapanış kriterlerini bile yerine getirmiş bir ülkedir. Biz inanıyoruz ki bu siyasi engeller kalktığı zaman birçok faslı açabileceğiz. Ama siyasi engeller var diye özellikle atmamız gereken adımlar ve gerçekleştirmemiz gereken reformlar konusunda da tereddüt etmemeliyiz" dedi.
"AB BİZİM VAZGEÇİLMEZ BİR SÜRECİMİZDİR"
Çavuşoğlu, AB'nin yaşadığı sorunlar olabileceğini, ancak Avrupa kıtası ve Avrupa Birliği gibi kurumların bu güne kadar krizlerden güçlenerek çıktığını söyledi. "İnşallah bu süreçten de Avrupa Kıtası ve Avrupa Birliği güçlenerek çıkar" diyen Çavuşoğlu şöyle devam etti: "Bir vizyon değişikliğine gitmesi de şarttır. Bunun için BM'de dâhil, özellikle uluslararası örgütlerin kendisini reforme etmesi de şarttır. Çünkü bu örgütler bugünün ihtiyaçlarını taleplerini karşılamıyor. Kendini yenilemeyen bir uluslararası örgüt, bir ülke, hükümet ne olursa olsun giderek etkinliğini kaybeder. Bugün BM'nin de etkinliğini kaybetmesinin sebeplerinden bir tanesi kendini reforma edememesidir. AB bizim vazgeçilmez bir sürecimizdir"
12 EYLÜL ANAYASASI'NI NE KADAR DEĞİŞTİRSEK KÂRDIR
Türkiye'de devletçi bir zihniyeti değiştiremediklerini, bunun yaşanılan en büyük sorunlardan biri olduğunu ifade eden Çavuşoğlu, 'Her şey devlet için' anlayışını değiştirmeleri gerektiğini söyledi. Çavuşoğlu, devletin ve kurumların millet için var olduğunu belirterek, bireyin hak ve özgürlüklerinin genişletilmesinin öneminden bahsetti. Bu zihinsel dönüşümün sağlandığında yargıdaki sorunların birçoğunun çözülebileceğini ileri süren Bakan Çavuşoğlu, "Bugün sivil toplum örgütleri maalesef attığı adımların, önerilerinin karşılığını devlet kurumlarından alamıyor. Hatta buna TBMM'yi de dâhil edebiliriz. TBMM'nin bir üyesi olmaktan onur duyuyorum. Ama özellikle yeni bir anayasa yapma konusunda TBMM sivil toplumun, toplumun ve milletin gerisinde kalmıştır. Oysa millet yeni bir Anayasa için, nasıl bir sivil anayasa istediğini, hangi maddelerin olması gerektiğini hatta bazı sivil toplum örgütleri taslak bir Anayasa yaparak Ankara'ya göndermiştir" diye konuştu. Ortaya çıkan 60 maddelik Anayasa paketinin meclise gelmesi konusunda hala çağrı yaptıklarını, hiç olmazsa 4 partinin uzlaştığı 60 maddelik paketin meclise gelerek onaylanmasını isteyen Çavuşoğlu "Çünkü 12 Eylül Anayasası'nı ne kadar değiştirebilirsek o kadar kardır" ifadesini kullandı.
BODRUM’DA 12 AY GOLF
Turizmi sürdürülebilir bir hale getirmek gerektiğini, turizm alanlarının yok edilmesi durumunda, sektörde kısa vadeli düşünülmüş olunacağını kaydeden Çavuşoğlu, turizm sezonunun uzatılması gerektiğini de belirtti. Yaz ayları dışında yoğunluğun az olduğu dönemlerde turistlerin ilgisini çekecek çalışmaların yapılması gerektiğini belirten Çavuşoğlu "Özellikle spor turizmine önem vermek lazım. Bunlardan bir tanesi de golf turizmidir. Şu anda Bodrum'da bir tane çukur golf sahası var. Milas tarafında 2 tane yapımı süren golf sahası var. Ama bu bölgeye en az 10 tane golf sahası yapmamız lazım. Burada 12 ay golf yapılabilir" dedi.
"GÜMRÜK BİRLİĞİ ANLAŞMASI YENİLENMELİ"
Bakan Çavuşoğlu, Gümrük Birliği Anlaşması'nın yenilenmesi ve güncellenmesi, dezavantajların giderilmesi, eşitliğin sağlanması için müzakere başlattıklarından da bahsetti. Çavuşoğlu, şöyle konuştu: "Gümrük Birliği Anlaşması'na o günün şartlarında belki Türkiye'nin ihtiyacı vardı. Özellikle müzakerelerin uzun sürmesi bakımından, Gümrük Birliği Anlaşması'ndaki dezavantajlar artık ticaretimize ve ekonomimize yük getirmeye başladı. AB, ABD ile Transatlantik Ticaret Yatırım anlaşması müzakerelerine başladı. Bizim de Amerika ile serbest ticaret anlaşmamız yok. Bir taraftan bunun için çaba sarf ediyoruz, bir taraftan da Transatlantik Ticaret Yatırım Anlaşması'nın da dışında kalmak istemiyoruz. AB ile de müzakereleri başlattık. Gümrük Birliği Anlaşmasının yenilenmesi ve güncellenmesi, dezavantajların giderilmesi, eşitliğin sağlanması için müzakereyi başlattık. AB de bunu kabul ediyor. Diğer taraftan Amerika ile de bir komisyon oluşturduk, çalışmalarımızı sürdürüyoruz" dedi.
"DARBENİN ETKİLERİNİ HÂLÂ YAŞIYORUZ"
12 Eylül 1980'den sonra ilk olarak Almanya’nın, ardından da AB ülkelerinin Türklere vize uyguladığını belirten Çavuşoğlu, vizesiz seyahat konusunda çalışma yaptıklarını söyledi. AB'nin çifte standart uyguladığını iddia eden Çavuşoğlu, "Mahkeme kararlarına saygı duymadığını ve ülkelerin bu konuda değişik politikalar uyguladığını görüyoruz. Biz bunu kökten çözmek için AB ile vize serbetisi diyoloğunu, geri kabul anlaşması ile beraber başlattık. Meclisimizden de onaylandı. Yaklaşık 3 yıl içinde AB Schengen üyesi ülkeler, Schengen’i tanıyan ülkelere vatandaşlarımız vizesiz bir şekilde seyahat edebilecekler. Aslında Ankara Anlaşması'na göre vatandaşlarımıza vize uygulanmaması gerekiyor. 12 Eylül darbesinden sonra, özellikle Almanya'ya mülteci ve sığınma başvurusu sayısı arttı. Almanya ile başladı, AB ülkeleri Türklere vize uygulamaya başladı. Yani darbenin etkisini hala yaşıyoruz" dedi.
KATI ATIKLARA VAHŞİ DEPOLAMA
Bodrum'un katı atık sorunu da dile getirilen toplantıda Bakan Çavuşoğlu vahşi depolamanın çıkardıkları kanunla yasaklandığını belirterek belediyelerin kendi imkânları ile yapılamıyorsa, yap-işlet modeli ile bu sorunun çözülmesi gerektiğini belirtti. Bakan Çavuşoğlu konuşmasının ardından partileri ve toplantıya katılanlarla toplu fotoğraf çektirdi. Bazı partilerinin özçekim pozunda da da yer alan Bakan Çavuşoğlu, Milas'taki programına katılmak üzere ilçeden ayrıldı.
"BİLİRKİŞİ MÜESSESESİ, BUGÜN TÜRKİYE'DE KOKUŞMUŞTUR"
AB Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, Bodrum’daki toplantıdan sonra, AK Parti Muğla İl Başkanlığı tarafından Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonu'nda düzenlenen yemeğe katıldı. Mahalle muhtarları ile sivil toplum kuruluşları (STK) temsilcilerinin katıldığı yemekte konuşan Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, "Türkiye'nin en büyük sorunlu alanlarından birisi hukuk ve yargı sistemidir. Bu objektif bir gözlem. Sıkıntıyı sokaktaki bir vatandaşımız, esnafımız ve çok ciddi bir yatırım yapan işadamımız da yaşıyor. 10-15 yıl süren mahkeme ve onun sonucunda alınan bir karar adalet değildir. Ülkemizin çözmesi gereken sorunlardan birisi de bilirkişi müessesesidir. Maalesef, bu müessese, Türkiye'de, kokuşmuştur. Son derece yanlış raporlar veriyorlar. Buna da bir çeki düzen vermek gerekiyor. Suistimaller ve yanlış şeyler oluyor" diye konuştu.
YARGI VATANDAŞLARIMIZIN VE İŞ DÜNYASININ ÖNÜNÜ AÇMALI
Hukukun üstünlüğünün önemine değinen Çavuşoğlu, "Dünya gerçekleriyle örtüşmeyen raporlar görüyoruz. Mahkemeler aldanıyor ve devlet zarara uğratılıyor. Örneğin en iyi ceviz 100 kilogram veriyor. Bir bakıyorsunuz ki '300 kilogram ürün vermiş' diye rapor tutuluyor. Kamulaştırma yapan işadamı buraya nasıl yatırım yapacak? Hukukun geç işlemesi, mahkemelerin uzun sürmesi ile vatandaşlarımızın mağdur oluyor, haksız kararlar alındığını söyleyebilirim. Son zamanlarda paralel yapının yargı içindeki etkisiyle olumsuz yansımalarını konuşuyoruz. Ancak esas itibariyle bunlardan bağımsız düşündüğümüz zaman, yargının vatandaşlarımızın ve iş dünyasının önünü açması gerekiyor. Güvenilir bir hukuk sistemi olduğu zaman ülkemizin ekonomi, istikrar, huzuru için ortam güçlendirilmiş olur. Hukuk yolu ile daha da kurumsallaşmış olur" dedi. Çavuşoğlu, konuşmasının ardından Köyceğiz İlçesi'ne hareket etti.
Kaynak: