ÜNLÜ YAZAR HAYATINI KAYBETTİ
1931 yılında İzmir'de doğdu. 1949 yılında İzmir'de Anadolu gazetesinde sinema eleştirileri yazdı. Sonra sırasıyla Yeni Gün, Ankara Ulus, Yeni İstanbul ve Vatan gazetelerinde gündelik yazılar yazdı. Pazar Postası ve Akis dergilerinde sinema eleştirileri ya
GAZETECİ, yazar, şair, eleştirmen Tarık Dursun K, İzmir'de tedavi gördüğü hastanede 84 yaşında hayatını kaybetti.
AKCİĞER YETMEZLİĞİ
Yazın ve sanat dünyası çok yönlü bir sanat insanını daha kaybetti. Bir süredir yaşamını İzmir'in Foça ve Karşıyaka ilçesinde geçiren Tarık Dursun K, tedavi gördüğü Alsancak Devlet Hastanesi'nde bugün saat 16.00'da akciğer yetmezliğine vefat etti. Bir süredir parkinson tedavisi gören Tarık Dursun K, dün durumu ağırlaşınca hastaneye kaldırılmıştı.
ÇOK YÖNLÜ VE ÜRETKEN BİR YAZARDI
Anadolu Gazetesi, Yeni Gün, Ankara Ulus, Yeni İstanbul ve Vatan gazetelerinde günlük yazılar, Pazar Postası ve Akis dergilerinde sinema eleştirileri yazan, senaryo yazıp rejisörlük yapan Tarık Dursun K, sanat dergileri de çıkardı. Şiirle başladığı yazın hayatına hikayeyle devam eden Tarık Tursun K, sanatın hemen her dalında eserler verdi. Romanlar, denemeler, eleştiriler, çocuk kitapları yazan, Tarık Dursun K, çeviri de yaptı.
ÇOK SAYIDA ÖDÜLÜ VARDI
1961 Türk Dil Kurumu Hikaye Ödülü, 1967 Sait Faik Hikaye Armağanı, 1984 Orhan Kemal Roman Armağanı, 1985 Sait Faik Hikaye Armağanı, 1987 Türkiye İş Bankası Büyük Edebiyat Ödülü, 1991 Yunus Nadi Roman Armağanı, 2006 Sedat Simavi Edebiyat Ödülü'nü kazanan Tarık Dursun K, geçtiğimiz yıl İzmir Gazeteciler Cemiyeti Onur Üyeliği'ne alınmıştı.
CENAZE TÖRENİ YARIN
İzmir'de tedavi gördüğü hastanede 84 yaşında hayatını kaybeden gazeteci, yazar, şair, eleştirmen Tarık Dursun K için cenaze töreninin, yarın yapılacağı açıklandı. Aile üyeleri, Tarık Dursun K'nın ikindide Bostanlı Beşikçioğlu Camisi'ndeki cenaze namazından sonra Çiğli Mezarlığı'nda son yolculuğuna uğurlanacağını açıkladı.
TGC, YAZAR TARIK DURSUN K.'NIN VEFATI NEDENİYLE BAŞSAĞLIĞI MESAJI YAYINLADI
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu, yazar Tarık Dursun K.'nın ölümünün ardından başsağlığı mesajı yayınladı.
TGC Yönetim Kurulu'nca yayınlanan mesajda, “Türkiye Gazeteciler Cemiyeti üyesi ve Basın Şeref Kartı sahibi gazeteci-yazar Tarık Dursun Kakınç'ı (Tarık Dursun K.) kaybettik. Edebiyata ve gazetecilik mesleğine uzun yıllar hizmet veren Tarık Dursun Kakınç'ı sevgi ve saygıyla anıyoruz. Yeri doldurulamayacak olan değerli üyemiz gazeteci-yazar Tarık Dursun Kakınç'ın ailesine, sevenlerine ve basın topluluğumuza başsağlığı diliyoruz" denildi.
TARIK DURSUN K. KİMDİR?
1931 yılında İzmir'de doğdu. 1949 yılında İzmir'de Anadolu gazetesinde sinema eleştirileri yazdı. Sonra sırasıyla Yeni Gün, Ankara Ulus, Yeni İstanbul ve Vatan gazetelerinde gündelik yazılar yazdı. Pazar Postası ve Akis dergilerinde sinema eleştirileri yazdı. Eleştirmen Ali Gevgilili ile birlikte aylık Yeni Sinema dergisini çıkardı. Senaryo yazarlığı ve rejisörlük yaptı. 1969 yılında Kurul Kitabevi'ni açtı. Milliyet gazetesinde kitap tanıtma yazıları yazdı, Milliyet Yayınları'nı yönetti. 1973 yılında Günümüzde Kitaplar adlı bir dergi çıkaran Tarık Dursun K., 1975 yılında Koza Yayınları'nın kurucuları arasında yer aldı.
Sanata 1949 yılında şiirle başlayan Tarık Dursun K., 1951 yılında Cengiz Tuncer ile Devrialem isimli ortak bir şiir kitabı yayımladı. Kardeşi Faruk Kakınç ile beraber girdiği bir yarışmada soyadlarının karışması nedeniyle soyadını K. olarak değiştirdi. Tarık Dursun K., Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin yayın organı Bizim Gazete'de de köşe yazarlığı yaptı.
ESERLERİ
Ünlü yazarın eserleri ise şöyle:
Atmacanın Oğlu, Hasangiller, Vezir Düşü, Rızabey Aile Evi, Güzel Avrat Otu, Sevmek Diye Bir Şey, Yabanın Adamları, 36 Kısım Tekmili Birden, Bağrıyanık Ömer ile Güzel Zeynep, Bahriyeli Çocuk, İmbatla Dol Kalbim, Ona Sevdiğimi Söyle, Ömrüm Ömrüm, Aşk, Allahaısmarladık, Yaz Öpüşleri, Dulevi, Sümbülteber, Hepsi Hikâye, Rızabey Aile Evi, İnsan Kurdu, Sabah Olmasın, Denizin Kanı, Kopuk Takımı, Gün Döndü, Kayabaşı Uygarlığının Yükselişi ve Birdenbire Çöküşü, Alçaktan Uçan Güvercin, Kurşun Ata Ata Biter, İnsan Kurdu, İyi Geceler Dünya, Bağışla Onları, Ağaçlar Gibi Ayakta, Bizimkisi Zor Zanaat, Alo, Harika Hanım Nasılsınız, Kutup, Sessiz Çığlık, Son Yol - 68'lerin Gözyaşları, Deve Tellal Pire Berber İken, İyilikçi Tilki, Bir Küçücük Aslancık Varmış, Yaramaz Kuzu, Hoşça Kal Küçük, Otobüsüm Kalkıyor!, Kerem'i Kimse İstemiyor, Güzel Uykular Alara: Çocuklara Her Gece Bir Masal, Benim Dedem Bir Tane, Bir Varmış Bir Yokmuş, Memleketin Birinde, Az Gittik Uz Gittik Dere Tepe Düz Gittik, Kırmızı Otobüs, Tekerlemeler, Bilmeceler ve Pıtır'ın Masalları.
ALDIĞI ÖDÜLLER
1961 Türk Dil Kurumu Hikâye Ödülü (Güzel Avrat Otu)
1967 Sait Faik Hikâye Armağanı (Yabanın Adamları)
1984 Orhan Kemal Roman Armağanı (Kurşun Ata Ata Biter)
1985 Sait Faik Hikâye Armağanı (Ona Sevdiğimi Söyle)
1987 Türkiye İş Bankası Büyük Edebiyat Ödülü (Ömrüm Ömrüm)
1991 Yunus Nadi Roman Armağanı (Ağaçlar Gibi Ayakta)
2006 Sedat Simavi Edebiyat Ödülü (Hepsi Hikâye)
Kaynak: