İstanbul Filarmoni Derneği'nin 2018- 2019 Sezonu Konseri
Şimdi, İstanbul Filarmoni Derneği bir ilke daha imza atarak "Öğretmenler ve Öğrencileri Aynı Sahnede" bir araya getiriyor. “Öğretmenler ve Öğrencileri Aynı Sahnede” etkinlik dizisinin ilk konseri 16 Şubat 2019 Cumartesi günü saat 18:00’de All Saints Moda
İSTANBUL'U GÜZELLEŞTİRMEK
II. Mahmud'un reformlarıyla ülkemize giren çok sesli müziğin tanınıp, benimsenmesi, yaygınlaşması için çalışan İstanbul Filarmoni Derneği kentte yaşayan aydınların girişimleriyle kuruldu. Afif Tektaş, Nadir Nadi ve Cemal Reşit Rey’in öncülükleriyle Halit Ziya Uşaklıgil, Nedim Gökdil, Türk müzik hayatının önemli müzisyenlerinden Ömer Refik Yaltkaya, Ali Emel Tacar, Lütfi Kırdar, Salih Murat Uzdilek ve Adnan Bozcalı gibi müteşebbis sanatseverleri de kapsayarak genişledi. Konservatuar ve orkestra üyelerinin de desteğini alarak hazırlanan tüzükle 1945'te dernek statüsü kazandı.
İstanbul Filarmoni Derneği sanatsal faaliyetler düzenleyerek şehir orkestrası ile birlikte Saray Sinemasında düzenli konserler vermiş, İstanbul’da düzenli olarak çalışan Franko Konser Bürosu vasıtası ile yurt dışından önemli sanatçıların Türkiye’ye gelmesine ön ayak olmuştur. 26 Kasım 1957'de Bakanlar Kurulu Kararı'yla kamu yararına dernek statüsü kazanmıştır. Prihoda, Thibaud, Haendel, Menuhin, Ricci, Michelangeli-Benedetti, Oistrakh, Kogan, Abbado, Boulanger, Tagliaferro, Salzman, Cortot, Uninsky, Iturbi, Kempff, Gieseking, Ciccolini, Gilels, Magaloff, Perlemuter, Katchen, François, Sadlo, Cassado, Fournier, Janigro, Goossens, Rodrigo, Britten gibi 20. Yüzyılın en büyük isimlerin İstanbul dinleyicisi ile buluşması Derneğin başarılarındandır. Sadece müzik değil ama edebiyat ve diğer sanat alanından da devrin en büyük isimleri Türkiye’ye davet edilmişler ve kültürel hizmetler birbiri ile yarışmıştır. Yurdumuzun yetişen edebiyatçı ve müzisyenleri de bu yapılan konferans ve konserlerde yer almışlardır.
Şimdi, İstanbul Filarmoni Derneği bir ilke daha imza atarak "Öğretmenler ve Öğrencileri Aynı Sahnede" bir araya getiriyor. “Öğretmenler ve Öğrencileri Aynı Sahnede” etkinlik dizisinin ilk konseri 16 Şubat 2019 Cumartesi günü saat 18:00’de All Saints Moda Kilisesi’nde gerçekleşecek.
İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Müzik Bölümü Piyano Anasanat Dalı Başkanı Eser Bilgeman Şakir ile birlikte öğrencilerinden Tuna Tüney, Rahmaninof, Chopin ve Brahms’ın solo piyano için eserlerinden oluşturdukları keyifli programları ile dinleyicilerin karşısına çıkacaklar.
Konser öncesinde Rana Gediz İren “Sesli Program Notları”yla besteciler ve yapıtlar hakkında kısa açıklamalarda bulunacak.
ESER BİLGEMAN ŞAKİR
Istanbul’da doğan sanatçı, piyano öğrenimine beş yaşında Rana Erksan ile başlamıştır. 1977 yılında eski adı Istanbul Belediye Konservatuvarı olan Istanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarına Meral Yapalı’nın öğrencisi olarak girmiştir. Istanbul Özel Alman Lisesi mezunu da olan Eser Bilgeman Şakir, Piyano Sanat Dalında lisans, yüksek lisans ve sanatta yeterlik çalışmalarını, Istanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarında yüksek başarıyla tamamlamıştır.
1993 yılında British Council’ın düzenlemiş olduğu “Yılın Genç Müzisyeni” yarışmasında aldığı ikincilik ödülü sayesinde 1994 yılında Londra’da Prof. Irina Zaritskaya ile çalışmıştır.
Sanatçı konsertistliğinin yanı sıra, yarınlarımızın başarılı piyanistleri olmaya aday çok sayıda genç müzisyen yetiştirmeye devam etmektedir. Sanatçı, 1990 yılından beri çalışmakta olduğu İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarında, öğretim üyesi olarak bu görevini 2007 yılından itibaren Profesör ünvanı ile sürdürmektedir. Ayrıca 2009 yılından itibaren aynı kurumda Piyano Anasanat Dalı Başkanlığını da sürdürmektedir
TUNA TÜNEY
11 Ağustos 2003 tarihinde İstanbul’da doğan Tuna Tüney altı yaşında klasik müzik ve piyano dersleri almaya başladı. 2012'de İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı (İÜDK) Sertifika Programı Seviye Sınavını kazanarak Prof. Eser Bilgeman Şakir’in sertifika bölümü piyano öğrencisi olmuş, 2017'den itibaren aynı kurumun, İ.Ü.D.K. Müzik ve Bale Lisesi öğrencisi olarak eğitimine devam etmektedir. Çeşitli şehirlerde konser salonlarında seçilmiş öğrencilerin yer aldığı konserlere katılmış, resitaller vermiş ve çeşitli ödüller kazanmıştır. Bunlardan bazıları; 2016'da İzmir Devlet Senfoni Orkestrası'nın açtığı seçmeleri kazanarak İzmir Ahmet Adnan Saygun Sanat Merkezin'de konçerto seslendirme hakkı, 2016'da İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası'nın açtığı ''Genç Solist'' seçmeleri'nde 1.lik ödülü alarak Caddebostan Kültür Merkezi'nde solist olarak çalmış, 2018’de Bulgaristan’da gerçekleşen ‘’Heirs of Orpheus’’ yarışmasında 2.lik ödülü kazanmıştır.
Değişlik dönemlerde, Martha Gulyas, Tomislav Baynov, Tamara Poddubnaya, Aldo Ragone, Dmitry Lyudkov, Herbert Schuch gibi piyanistlerin ustalık sınıflarına aktif olarak katılmıştır. Halen, İÜDK Piyano Anasanat Dalı Başkanı Prof. Eser Bilgeman Şakir’ in öğrencisi olarak İÜDK’de eğitimine devam etmektedir.