TBMM'de 15 Temmuz gerginliği
15 temmuz özel gündemi ile toplanan TBMM'de önce Erdoğan'ın gelişince ayağa kalkmayan CHP HDP gurubu ardından da HDP sözcüsünün konuşmasında hapisteki milletvekilleri için " Esirler " tanımı kullanması gerginliğe neden oldu.
Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde 15 Temmuz oturumu başladı.
CHP Genel Başkanı, Erdoğan'ın da izlediği oturumda yaptığı konuşmada Adil Öksüz'ü yeniden gündeme getirdi. Kılıçdaroğlu, "Bu soruyu sayın Cumhurbaşkanı dahil herkese soruyorum. Ben Adil Öksüz olayını gündeme getirdim. MİT açıklama yaptı. Bylock’a ilişkin tespitler Mayıs 2016’dan itibaren, çalışmaya konu ham verilerle birlikte adli makamlar güvenlik birimleri ve diğer ilgili makamlara ilgili makamlar biri sarayda oturuyor biri arkada oturuyor. FETÖ’ye operasyon için neden 15 Temmuz beklendi. Size mayıs ayında bildirmişler. Bunlar devleti ele geçirdi demişler" dedi. Kılıçdaroğlu'nun konuşmasından satır başları:
ERDOĞAN'IN GELİŞİNDE AYAĞA KALKMADILAR
Meclis Başkanı İsmail Kahraman, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Genel Kurul'a gelmesiyle oturumu açtı. Cumhurbaşkanı Erdoğan salona girerken; CHP ve HDP'li milletvekillerinin ayağa kalkmadıkları gözlendi. HDP'li Ahmet Yıldırım'ın tutuklu vekiller için 'esir' demesine Kahraman sert çıktı. Kahraman, "Türkiye anarşizme izin vermeyecektir" dedi. İki isim arasındaki polemik tarihi oturuma damga vurdu.
15 Temmuz 2017 13:09
TBMM'de 15 Temmuz özel oturumu başladı
PaylaşTweetlePaylaşPaylaşGönder
TBMM'de 15 Temmuz özel oturumu, Başkan İsmail Kahraman tarafından açıldı. Oturumun açılışında İstiklal Marşı okundu. Oturuma, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan katılıyor. Yüksek yargı ve askeri heyet de tam kadro Meclis'te. Yabancı büyükelçiler locası da doldu.
İstiklal Marşı ve saygı duruşunun ardından Meclis Başkanı İsmail Kahraman 15 Temmuz Meclis Oturumunun açılış konuşmasını yaptı. Kahraman şöyle konuştu:
KAHRAMAN: HAİNLER HELİKOPTERLERDEN BOMBALAR YAĞDIRDILAR
"15 Temmuz'da milletimizin yiğit
evlatları meydanlara indi. Gözlerini kapatmadan şehadete yürüdü. Türkiye'nin birliğini ve bütünlüğünü bütün dünyaya göstermiştir. Bugün Türkiye demokratik bir sistem ile yoluna devam etmektedir. Türkiyeniz anayasada belirtildiği gini sosyal, laik, fikir ve inançlara saygı gösteren bir hukuk devletidir. Alçak darbecilere karşı Meclis'i açık tutarak milli iradenin hür olduğunu gösterdik. Her kuruma sızmış olan hainler helikopterlerden bombalar yağdırdılar. Onlar korkutmaya milletin vekillerini yok etmeye çalıştıkça 157 milletvekili çelikten iradeyle kenetlendiler.
İnsan suya düştüğü için değil sudan çıkamadığı için boğulur. Biz suda çırpınmadık. Ortak irade ortaya koyduk. Tarih cesareti olmayanın başarısı olmayacağını bize öğretti. Darbe girişiminin başladığını görür görmez Meclis'i açma kararı verdim. Cumartesi günü bir gün sonra TBMM'yi toplantıya çağırma yetkimi kullandım. Örnek bir olağanüstü toplantı yaptık.
Size bir anektodu aktarmak isterim. Özgür (CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel Özel) Bey'in o zaman ceketi yoktu. 3 grup başkanvekili beraber oturduk. Ahmet Gündoğdu Bey geldi, Özgür Bey'e "Birazdan televizyoncular gelir, çekim yapılır ben ceketimi sana vereyim" dedi. Özgür Bey hay hay dedi ceketi aldı. Ve güzel bir konuşma yaptı. Kaderde milli görüş gömleğini giymek de varmış. Partiler olarak ayrı olabiliriz ama aynı bilekteyiz. Gerektiğinde bir yumruk olabiliriz. 15 Temmuz bunun bir ispatıdır."
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü dolayısıyla özel gündemle toplanan TBMM Genel Kurulu'na katıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar'la tokalaştı.
YILDIRIM: 15 TEMMUZ, İMAN DOLU ÇILGIN TÜRKLERİN TANKLARIN EZDİĞİ GÜNDÜR
Kahraman'ın konuşmasının ardından Başbakan Binali Yıldırım söz aldı. Yıldırım şunları söyledi:
"Milletini, bayrağını, vatanını, devletini canı pahasına savunan sayın Cumhurbaşkanım; milli egemenlik makamının sayın başkanı. Milli iradenin emanetine ölümüne sahip çıkan gazi Meclisimizin çok değerli üyeleri, aziz milletim, hepinizi sevgiyle, saygıyla selamlıyorum.
Bugün 15 Temmuz 2017, demokrasi ve milli birlik günü. Türkiye'nin en karanlık, en uzun gecesini aydınlık bir sabaha, düşman işgalini millet destanına dönüştüreli tam bir yıl oldu. Bugün burada yeniden bir araya gelebiliyorsak bunu 250 kahraman şehidimize, 2193 kahraman gazimize ve büyük Türk milletine borçluyuz.
Vatan size minnettar sayın Cumhurbaşkanım, değerli milletvekilleri; 15 Temmuz bu milletin düşmanına kıyameti gösterdiği gündür. 15 Temmuz, iman dolu çılgın Türklerin tankların ezdiği gündür.
'15 TEMMUZ'DA DESTANLARIN EN GÜZELİNİ YAZDIK'
15 Temmuz, dünya devletine bir millet nasıl, bir vatan nasıl korunur dersinin verildiği gündür. 15 Temmuz, milli iradenin tecelligâhı, bombalanırken milli iradenin teslim alınamayacağının teslim alınamayacağının ilan edildiği gündür. İstiklal Marşımızın her satırı o gece yeniden yazıldı. Milletim korkmadı, kazanan korkmayanlardır.
O gece Cumhurbaşkanımızın çağrısıyla milyonlar, milletine, bayrağına, vatanına sahip çıkmak üzere ikinci kurtuluş mücadelesini başlattı. 15 Temmuz gecesi, ihanetin en şiddetlisini yaşadık. Destanların da en güzelini yazdık. Bu vatan toprağın kara bağrında sıra dağlar gibi duranlarındır. Bu vatan, ardına bakmadan yollara düşen, sel gibi coşanlarındır.
'BU CANİLER HAKETTİKLERİ EN AĞIR CEZAYI ALACAKLAR'
İstiklalin muhakkak ki bir bedeli var. Bu bedeli bir değil, binlerce kez ödedik. 27 Mayıs, 12 Mart, 12 Eylül, 28 Şubat, 27 Nisan; bu günler Türk demokrasi tarihinin utanç vesikalarıdır. Ama 15 Temmuz, hepsinden daha farklıdır.
İlk kez TBMM, aziz Türk milleti darbelere boyun eğmedi. Gerçek anlamda yeter, söz milletindir dedi. Bir gece 10 senelik bir mücadeleyi sığdırıp, bu toprakların hür ve bağımsız kalacağını tüm dünyaya haykırdı. Kurtuluş Savaşı'nda "Ya istiklal, ya ölüm" diye memleketini savunan bu Meclis değil miydi?
Türk milleti, yine böyle 15 Temmuz'da verdiği mücadeleyle şüphesiz ki gaziliği hak etti. O gece bu yüce çatı bombalar altında sarsılırken milletvekillerimiz parti kimliklerini bir kenara bıraktı. Hep beraber demokrasiye, ülkemize sahip çıktı. Adeta bir savaş ortamında ölümüne demokrasi nöbeti, milli irade nöbeti tuttu, Meclis'i terk etmedi."
KILIÇDAROĞLU: MİT MÜSTEŞARI VE GENELKURMAY BAŞKANI'NIN MİLLİ İRADE TEMSİLCİLERİNE BİLGİ VERMESİ SAĞLANAMADI
Başbakan Yıldırım'ın ardından kürsüye CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu geldi. Kılıçdaroğlu şöyle konuştu:
"FETÖ'nün darbe girişiminin 1. yıl dönümündeyiz. Tüm şehitlerimizi rahmetle anıyorum. Gazi Meclisimizin siz değerli mensuplarına şükranlarımı iletiyorum. Ordumuzun, parlamenter demokrasimize sahip çıkarak terör örgütüne karşı direnmesi de bizlere onur vermiştir. Şehit Astsubay Ömer Halisdemir'in şahsında tüm şehitlere Allah'tan rahmet diliyorum, gazilerimize şükranlarımı sunuyorum. FETÖ'nün ülkemiz demokrasisine yönelik darbe girişiminin başarısız kılınması halkımızın demokrasiye sahip çıkmasıyla sağlanmıştır.
16 Temmuz 2016 günü toplanan TBMM Genel Kurulu'nda da ifade ettim, darbe girişiminin bütün boyutları ile masaya yatırılması ve gerçeklerin gün yüzüne çıkarılması sağlanmalı. Bu çatı altında gösterilen kararlılık, araştırma komisyonunun çalışmalarına üzülerek ifade edeyim ki yansıtılmamıştır. Darbe girişiminin bütün ayrıntılarına vakıf, MİT Müsteşarı ve Genelkurmay Başkanı'nın milli irade temsilcilerine bilgi vermesi sağlanamadı. Bu iki değerli bürokratın komisyona gelerek, milli iradenin sorularına yanıt vermek yerine yazılı bilgi vermeyi tercih etmeleri kabul edilebilir değil. Hangi gerekçe ile komisyona gelmesi engellenmiştir.
'MİT, ADİL ÖKSÜZ'Ü NEDEN İZLEMEMİŞTİR?'
MİT'in raporunda "MİT'in daha önce dış makamlarla paylaşılan notlarda cemaatin darbe girişiminde bulunabileceğini bildirdiğini ancak istihbarat toplayamadığından net bir istihbarata ulaşamadığı" ifade edilmiştir. Bu açıklama pek çok noktadan sorunludur. 2012'den itibaren Adil Öksüz'ün Hava Kuvvetleri imamı olduğu bilinmektedir. Darbe toplantılarının büyük bir kısmı TSK dışında, yani özel evlerde yapılmıştır. Adil Öksüz, 2 telefon ve 1 GPS cihazı ile serbest bırakılmıştır. Haydi diyelim serbest bırakıldı, MİT, Adil Öksüz'ü neden izlememiştir?
'BEN DARBE FAALİYETİ OLABİLECEĞİNİ SÖYLEDİM'
MİT'in verdiği bilgiler bizi tatmin etmemiştir. 15 Temmuz günü darbeden bilgi var mıydı, o da çok tartışıldı. Genelkurmay'dan bir yetkili köşe yazarı Mehmet Yılmaz'ı arar ve der ki, "MİT bize bilgi verdi, darbe bilgisi vermedi" der. Daha sonra O.K. bilgi verdi. "Ben darbe faaliyeti olabileceğini söyledim" dedi. Bunlar, üzerinde durulması gereken konular. Bir daha Türkiye darbe girişimine maruz kalmasın diye bütün ayrıntılarının ortaya çıkması gereken konular. Savcı ikinci kez O.K.'nın ifadesine başvurmak ister ama MİT kadrosuna alınır, ifadesine başvurulamaz.
SAVCILAR NEDEN GÖREVDEN ALINDI?
Bu savcılar kimin bilgisine başvurmak istediler de görevlerinden alındılar. Bu bilgiyi sayın Cumhurbaşkanı da dahil hepsine soruyorum. FETÖ ana iddianamesini yazan savcılar neden görevden alındılar. İlgili makamlarla eş zamanlı olarak paylaşılmıştır diyor MİT. Peki, FETÖ'ye operasyon için neden 15 Temmuz beklenmiştir. Size Mayıs ayında bildirmişler ama bekleniyor. 250 şehidimiz ve 2193 gazimiz var. En azından aziz hatıralarına 15 Temmuz hain darbe girişiminin tüm ayrıntılarının ortaya çıkması lazım ama öyle görünüyor ki bu ayrıntıların ortaya çıkması engelleniyor."
TBMM'DE 15 TEMMUZ SERGİSİ AÇILDI
Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) 15 Temmuz konulu bir sergi açıldı. '15 Temmuz Millet Darbeye Dur Dedi' isimli serginin açılışını TBMM Başkanı İsmail Kahraman yaptı. Açılışa, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve TBMM eski Başkanı Bülent Arınç da katıldı.