Sokakta Müzikte Yasak
SOKAK MÜZİSYENLERİNE 'ÇEVREYİ RAHATSIZLIK ŞİKAYETİ'
İlker AKTAŞ/SAMSUN
SAMSUN'un en işlek caddesi olan İstiklal Caddesi'nde sokaktü müzik çalarak harçlık toplayan bir grup üniversite öğrencisi, çevreyi rahatsız ettikleri gerekçesiyle polise şikayet edildi.
SAMSUN'un en işlek caddesi olan İstiklal Caddesi'nde sokaktü müzik çalarak harçlık toplayan bir grup üniversite öğrencisi, çevreyi rahatsız ettikleri gerekçesiyle polise şikayet edildi.
Çeşitli şehirlerden okumak için Samsun'a gelen ve burada da kendi imkanları ile sokak müziği yapıp para kazanmaya çalışan üniversite öğrencileri dün akşam merkez İlkadım İlçesi İstiklal Caddesi'nde çeşitli estrümanlar ile çalıp şarkı söyledi. Çevredekiler, rahatsız olduklarını belirterek üniversite öğrencilerini şikayet etti. Şikayet üzerine bölgeye polis ve zabıta ekipleri geldi. Gitar, kemençe, zil ve darbuka gibi enstrümanlarla İstiklal Caddesi'ne gelen öğrenciler, söyledikleri şarkılar söylerken yanlarına gelen polisler tarafından müzikleri durduruldu. Haklarında şikayet olduğunu ve durumu amirleri ile görüşmeleri gerektiğini belirten polislere zorluk çıkarmayan öğrenciler, müziği kesip amirin gelmesini beklemeye başladı.
Bir süre sonra Emniyet amiri yerine, Büyükşehir Belediyesi zabıta ekipleri geldi. Araçtan ceza makbuzu ile inen zabıta ekipleri, öğrencilere Kabahatler Kanunu'ndan ceza yazacaklarını söyledi. Zabıta geldiklerinde müzik aletlerini kullanmadıklarını hatırlatan öğrenciler ceza kesilmesine karşı çıktı. Zabıtalar, öğrencilerin sokakta müzik aletlerini çaldıklarını tespit ettiklerini ifade edince öğrenciler "Desibel ölçme aletini getirin. Eğer biz desibeli aşıyorsak bir daha burada müzik yapmayacağız" dedi. Zabıtalar bunun üzerine, "Şova gerek yok. Sen bir daha yaptığında ben arabayı buraya çekeceğim ve desibeli ölçeceğim. Sen devam et" karşılığını verdi. Öğrenciler enstrümanlarını toplayarak bölgeden ayrıldı. Öğrencilerden 22 yaşındaki Armağan Çakır, Ondokuz Mayıs Üniversitesi'ni kazanınca Mersin'den geldiğini anlatırken, şöyle dedi:
MÜZİĞİMİZE DOKUNMASINLAR
"Harita mühendisliği bölümünde 4'üncü sınıfta okuyorum. Buraya geldikten sonra arkadaşlarımızla birlikte sokak müziği yapmaya karar verdik. Kafe, barların yerine sokak müziği yapmayı istedik. İnsanların beğenisini kazanıp, insanların hoşuna gittiği zaman para atacağı şekilde müzik yapmak istedik. Son 20 gündür zabıtalarla ve sivil polislerle tartışmalarımız oldu. Çevreden şikayet olduğuna dair gelip müziğimizi bölüyorlar. Zabıtalar gelip Kabahatler Kanunu'na göre ceza yazmaya çalışıyor. Ama ellerinde desibel ölçer yok. Hukuki işlem başlatacaklarını söylüyorlar ama kendileri hukuksuz iş yapıyor."
Armağan Çakır, ailelerinden destek almaktansa bu şekilde para kazanıp kendi ihtiyaçlarını karşalamayı ve üniversite okumayı düşündüklerini dile getirerek, "Kimseye bir zararımız yok. Dünyanın her yerinde bu şekilde sokakta müzik çalan öğrencilere rastlayabilirsiniz. Ama burada neden böyle yapıyorlar anlamıyorum. Müziğimize dokunmasınlar" diye konuştu.
Grupta kemençe çalan, üniversitelilerden 19 yaşındaki Ümit Taşkıran de 3 yıldan bu yana sokakta müzik aleti çaldığını söyledi. Daha önce İstanbul Taksim'de sokak müziği yaptığını dile getiren Biyoloji öğretmenleği 2'nci sınıf öğrencisi Ümit Taşkıran, şöyle dedi:
"Okulum gereği buraya geldiğim için burada da müzik yapmayı istedim. Sonuçta sokak müziği evrensel bir şey. Kültürü çok eskilere dayanıyor. Biz bu sokak müziği kültürünü Kazım Koyuncu'dan aldık. Kazım Koyuncu'dan sonra Karadeniz müziği sokaklarda yaygınlaştı. Bu çok güzel bir olay aslında. Müzik mekana tıkılmaktan çıktı, sokaklara yayıldı. Ancak biz sokak müziği yaparken çeşitli zorluklarla karşılaşıyoruz. Bu zorluklar insanlardan kaynaklı değil, bizi sevmeyen yönetimden kaynaklanıyor. Bu geleneği kabullenmeyen, bu kültürü kabullenmeyen yönetimden kaynaklı. Biz sokakta müzik yaparken tek zorluğumuz polis ve zabıtalardan oluyor."