Şok iddia! İmsakiye ve yatsı saati yanlış!
Profesör Doktor Abdulaziz Bayındır bu kez yatsı namazı saatlerinin yanlış olduğunu açıkladı. İşte Bayındır'ın iddiası;
ürkiye'de halkın 1 saat 19 dakika fazla oruç tuttuğunu öne süren ünlü ilahiyatçı Profeser Doktor Abdulaziz Bayındır'dan bu kez yatsı namazı için bomba bir iddia geldi.
Bayındır'a göre Türkiye'deki yatsı namazı saatleri ve imsakiye yanlış. Bu sebeple yatsı ezanı 1 saat 11 dakika geç okunuyor.
Milliyet'te Ramazan köşesi yazan Bayındır sadece yatsı değil sabah ezanı saatlerinin de yanlış olduğunu savundu. Bu iddiasını Kur'an ve hadislerden yaptığı derlemelerle tartışmaya açan Bayındır, yanlış saatler yüzünden fazladan oruç tutulduğu öne sürdü.
İşte Bayındır'ın iddiaları;
2.5 SAATLERİ ELLERİNDEN ALINDI
2013 Ramazan’ının 1’inci gününde İstanbul’da yatsı ezanı 1 saat 11 dakika geç okundu, oruca da 1 saat 19 dakika erken başlandı. Yanlış imsakiye yüzünden, İstanbul halkının tam iki buçuk saatlik istirahatı elinden alındı.
YATSI NAMAZI NE ZAMAN?
Yatsı namazı, hava kararıncaya yani en uzaktaki yıldızlar görününceye kadar kılınır. Güneşin batmadığı veya kısa süreliğine battığı yerlerde ise Güneş, 21 Mart’taki batı noktasını 18 derece geçinceye kadar yatsı kılınır. Bu sırada hava serinler ve uyku zamanı başlar.
Şu âyet, yatsı namazının son vaktini bildirir: “Namazı... gecenin ğasaqına kadar... kıl.” (İsrâ 17/78)
Ğasq’a, karanlığın yoğunlaşması anlamı verilir. Ama kelimenin gerçek anlamı serinliktir.
Konuyla ilgili bir başka ayet şudur: “... ve gecenin zülfelerinde namaz kıl.”(Hûd, 11/114)
Gecenin zülfeleri, gecenin gündüze yakın vakitleridir. Yakınlık, gündüzün aydınlığının gecenin karanlığına karışmasıyla anlaşılır. Ona alacakaranlık veya tan adı verilir. Arapçada çoğul, en az üç şeyi gösterdiğinden bu sırada en az üç namaz kılmak gerekir. Güneşin batmasıyla başlayan birinci alacakaranlıkta akşam ve yatsı namazları kılınır.
AKŞAM NAMAZI SAATLERİ
Uzaktaki yıldızların gözükmez olmasıyla birlikte başlayan ve doğu ufkunun enlemesine yayılıp altta siyah, ortada kızıl üstte de beyaz ışık kuşaklarının netleşmesine kadar süren kısma ‘seher vakti’ veya ‘fecr-i kâzib’ denir. Oruç tutacak olanlar bu sırada sahur yemeğini yerler. Bu yemek erken kahvaltı gibi olur. Sonra oruca başlanır ve sabah namazı kılınır. Kutup bölgelerinde seher vakti, Güneşin 21 Mart’ta doğduğu noktaya 18 derece yaklaşınca, imsak ve sabah namazı vakti de 9 derece yaklaşınca başlar. Sonuçta akşam, yatsı ve sabah namazları akşamın ve sabahın alacakaranlığında kılınır. Akşam namazı, Güneş batınca kılınır.
PEYGAMBERİN AKŞAM NAMAZI SAAT TANIMI
Hazreti Muhammed şöyle demiştir:
“Acele edin de akşam namazını yıldız doğmadan kılın.” (Ahmed b. Hanbel, Müsned)
Ufukta siyah kızıl ve beyaz ışık kuşakları üst üste kümeleşince akşam namazının sonuna gelinmiş olur. Kızıl kuşak dağılmaya başlayınca da yatsı olur. Bu sırada Güneş ufkun 9 derece altına inmiş, karanlık artmış ve yıldızlar kümeleşmeye başlamış olur.
Nebi sallallahu aleyhi ve sellem şöyle demiştir:
“Ümmetim, yıldızlar kümeleşmeden akşam namazını kılarlarsa fıtrat üzere olmaya devam ederler.” (Buhâri-Müslim)
YATSI NE ZAMAN BAŞLAR?
Ufuk tamamen kararır da en küçük yıldızlar bile gözükürse yatsı vakti sona erer. Şartlarına uyulmadığı için yatsı ezanı, yatsı biterken; imsak ezanı da sahur vaktinde okunmaktadır. Böylece uyku saatinde yatsı kılınmakta ve gecenin ortasında sahur yemeği yenmektedir. Dört mezhebin büyük âlimlerine göre yatsı vakti, hava kararınca çıkar.
Prof. Dr. Abdulaziz Bayındır : Türkiye fazla oruç tutuyor
İddianın sahibi ünlü ilahiyat Profesörü Abdulaziz Bayındır. 'Orucu gecenin ortasına çektiler' diyen Bayındır, fazla oruç tutturulduğu iddiasında.