Seçimlerde Kimler Kime Oy Verecek
Aleviler, Kürtler,Yoksullar,Geziciler kime oy verecek araştırması.
SEÇİMLERDE KİMLER KİME OY VERECEK ARAŞTIRMASI
Ünlü Amerikanın Sesi Yayın kuruluşunda Yıldız Yazıcıoğlu imzası ile yayınlanan çok önemli bir araştırma vardı. Koç Ünüversitesi araştırmacılarına dayandırılan haberde son dönemde gelişen olayların seçim sonuçları üzerinde nasıl bir etkisi olacağı irdeleniyordu. Yurt içi medya da yer bulamayan bu araştırmaya Amerikanın sesi geniş yerverdi. Araştırmanın dikkat çekici yanı ise, piyasa daki diğer araştırmacılar gibi önüne gelene "kime oy vereceksin ?" diye sormak yerine, seçmenin ekonomik ve etnik kökenine de bakmış. Aarştırma da "gezi direnişi" sonuçları da mercek altına alınıyor. Sonuçlar ise tam ibretlik. AKP'nin seçmeni nasıl etki altında tuttuğuna müthiş bir örnek teşkil ediyor. Araştırmacılar bu konuyada girip, hükümet ve bağlı belediyelerin sosyal yardım fonları ile nasıl "oy avcılığı" yaptığına da ışık tutuyor. İşte Amerikanınsesi kuruluşunda yayınlanan o araştırma ve sonuçları.
EKONOMİK DURUMU YETERSİZLERİN TERCİHİ AKP
Siyasal ve Sosyal Araştırmalar Merkezi'nce İstanbul ve İzmir'de düzenlenen araştırma ile yerel seçimler için nabız tutuldu. Araştırma sonuçlarına göre, Aralık ayı itibariyle İstanbul'da ağırlıklı olarak Aleviler'in Mustafa Sarıgül'e ve ekonomik durumları yetersiz nüfusun Kadir Topbaş'a oy verme eğiliminde oldukları belirlendi.
Koç Üniversitesi öğretim üyesi ve Siyasal ve Sosyal Araştırmalar Merkezi (SAMER) Akademik Danışma Kurulu üyesi Yrd.Doç.Dr. Erdem Yörük’ün koordinatörlüğünde İstanbul ve İzmir'de yerel seçimler, din, ideoloji, muhafazakarlık, etnisite, göç ve Gezi protestolarıyla ilgili yürütülen kapsamlı anket çalışması sonuçları geçtimiz gün açıklandı.
İSTANBUL SEÇMENİNİN TERCİHİ NE OLACAK?
SAMER'in saha çalışmasını 7 Aralık'ta bitirdiği için 17 Aralık'ta kamuoyuna yansıyan yolsuzluk ve rüşvet soruşturması öncesindeki toplumsal eğilimleri kapsıyor. Araştırma sonuçlarına göre, Aralık ayı itibariyle İstanbul'da AKP ile BDP/HDP oy oranında artış olacak. CHP'de pek fazla değişim olmadığı ve MHP'nin ise oy oranında azalma gözlendi. İzmir'de ise genel olarak oy oranlarında değişiklik saptanmadı
İstanbul'da Büyükşehir Belediye Başkanlığı yarışı açısından ise Aralık ayında, ''Mustafa Sarıgül en çok orta ve üst sınıflardan, Kadir Topbaş en çok alt sınıflardan, Sırrı Süreyya Önder’in ise en çok orta ve alt sınıflardan oy alacağı görülüyor'' denildi.
EKONOMİK KOŞULLARIN YEREL SEÇİME ETKİSİ
Türkiye ve hane ekonomisi hakkında olumlu düşünenlerde ise, AKP'ye oy verme eğilimi görüldü. Ekonomik açıdan ülke ve aile ekonomisinin iyi yönde gittiği görüşünde olanlardan CHP'ye oy verilmediği belirlendi. BDP/HDP'ye oy verme eğilimi açısından ise Kürt yoksulları arasında ekonomide istikrar sağlandığı düşüncesindekilerin AKP'yi tercih ettiği kaydedildi.
İstanbul'un yüzde 6.88'inin sosyal yardım aldığı da tespit edildi. Kentte sosyal yardıma ihtiyaç duyanların yüzde 26'sının Kürt olduğu belirtiliyor. Ekonomik durumdan memnun olanlar gibi sosyal yardıma alanların ilk tercihi de AKP oluyor.
Aralık ayı itibariyle sosyal yardım alanların yüzde 61'i Kadir Topbaş (AKP), yüzde 25'i Mustafa Sarıgül (CHP) ve yüzde 9.21'i Sırrı Süreyya Önder (BDP/HDP) lehinde oy kullanacağını açıkladı. Bunun yanı sıra İstanbul'da yeşil kartlı dolayısıyla yoksulluk alt sınırı altında yaşadığı devlet eliyle tespit edilmiş nüfus oranı ise yüzde 2 olarak ifade edildi.
ETNİK VE DİNİ KİMLİK ETKİSİ
SAMER'in araştırmasında, kent nüfusuna etnik ve dini kimlikleriyle ilgili sorular da yöneltildi. İstanbul'un yüzde 16.98'i, İzmir'in ise yüzde 11.39'u Kürt olduğunu söyledi.
İstanbul'un yüzde 5.34'ü ve İzmir'in yüzde 7.34'ü Alevi olduğunu açıkladı. Aralık ayı itibariyle İstanbul'daki Aleviler'in yüzde 8.13'ü AKP adayı Kadir Topbaş'a, yüzde 73.2'si CHP'li Mustafa Sarıgül'e ve yüzde 16.2'si ise BDP/HDP adayı Sırrı Süreyya Önder'e oy vereceğini kaydetti. Aleviler'in genel seçimler için tercihi ise, yüzde 12.35 AKP, yüzde 71.27 CHP ve yüzde11.05 BDP/HDP olarak tespit edildi.
Dikkat çekici bir başka araştırma sonucu ise, başörtüsüyle ilgili oldu. İstanbul'da kadınların yüzde 51.6'sı ve İzmir'de kadınların yüzde 43.9'u başını örttüğünü dile getirdi. Araştırma sonuç raporunda, şunlar vurgulandı:
''Başörtülü kadınların yüzde 55’i AKP’ye, yüzde 7.2’si CHP’ye, yüzde 3.1’i MHP’ye, yüzde 2.77’si BDP’ye oy vereceğini söylüyor. Toplam yüzde 30.84’u kararsız görünüyor. Vatandaşların üçte biri kendilerini bir kutba yerleştirirken, dörtte biri kendilerini ortada görmektedir. AKP seçmeni İslam tarafına, CHP ve BDP/HDP seçmeni laik tarafa yönelmiş, MHP seçmeni ortada kalmıştır.''
ZORUNLU GÖÇ FAKTÖRÜ
SAMER'in araştırma sonuçlarına göre, İstanbul nüfusunun yüzde 1.52'si zorunlu göçe maruz kaldı. Bu oran itibariyle İstanbul'da yaşayan 210 bin kişi zorunluluk nedeniyle Türkiye'nin en kalabalık metropolüne göç etmiş görünüyor. Yerel seçimlerde, etnik köken açısından Kürtler'in yüzde 70'i Sırrı Süreyya Önder'e (BDP/HDP), yüzde 26'sı Kadir Topbaş'a (AKP) ve yüzde 4.3'ü Mustafa Sarıgül'e (CHP) oy vereceğini söyledi. İzmir'de ise nüfusun yüzde 1.61'sinin zorunlu göçe maruz kaldığı belirlendi. İzmir'e zorunlu göç edenlerin yüzde 87'si BDP/HDP'ye, yüzde 13'ü AKP'ye oy vereceğini açıkladı.
GEZİ EYLEMLERİ ETKİSİ
SAMER'in araştıma sonuçlarına göre, İstanbul’da 18 yaş üzeri nüfusun yüzde 16.28’i Gezi eylemlerine katıldığını dile getirdi. Bu sonuç itibariyle İstanbul'da 18 yaş üstü 1 milyon 530 bin kişi tarafından Gezi eylemlerine katılım gösterdiği açıklandı.
İzmir’de 18 yaş üzeri nüfusun yüzde 17.96’sı Gezi eylemlerine katıldığını ifade etti. Bu durumda Gezi eylemlerine 500 bin kişilik destek olduğunu belirtildi.