Şafak Pavey, 7 yılda Kadına Şiddet % 1400 Arttı
"Kadına şiddet son 7 senede yüzde 1400 arttı.
CHP'Lİ PAVEY: KADINA ŞİDDET SON 7 SENEDE YÜZDE 1400 ARTTI
Serhat TEZCAN- Hüseyin TÜCCAR/BURSA
CHP Genel Başkan Yardımcısı Şafak Pavey, kadına şiddeti, kültürel dönüşümün yanı sıra yasal düzenlemelerle de önlemeye çalıştıklarını söyledi. Pavey, "Kadına şiddet son 7 senede yüzde 1400 arttı. Kanunla sokak arasındaki açığı kapatmalıyız. Bir kanunun modern toplum seviyesinde iyileştirip sokağa bambaşka mesaj veriyorsanız, modern toplumu değerli kılamazsınız" dedi.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Şafak Pavey, kadına şiddeti, kültürel dönüşümün yanı sıra yasal düzenlemelerle de önlemeye çalıştıklarını söyledi. Pavey, "Kadına şiddet son 7 senede yüzde 1400 arttı. Kanunla sokak arasındaki açığı kapatmalıyız. Bir kanunun modern toplum seviyesinde iyileştirip sokağa bambaşka mesaj veriyorsanız, modern toplumu değerli kılamazsınız" dedi.
Bursa Gazeteciler Cemiyeti, Uludağ Üniversitesi ve Nilüfer Belediyesi tarafından organize edilen 'Aydınlarla Yüzyüze' programına CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Şafak Pavey konuk olarak katıldı. Uludağ Üniversitesi'nde yapılan söyleşide konuşan Payev, Dünya Kadınlar Günü'nün 156 yıl önce başka ülke kadınları tarafından kendilerine hediye edildiğini hatırlattı. Bir toplumun başarılı olabilmesi için toplumun diğer yarısını da düşünmesi gerektiğini ifade eden Pavey, Japonya'da kadınların 1888 yılında yüzde 100 okuma yazma oranına ulaştıklarını belirterek, Türkiye'de hala 4 kadından birinin okuma yazma bilmediğini kaydetti. Bunun acıklı bir hikaye olduğunu söyleyen Pavey, "2013 yılına ulaştık, biz hala 'kız çocukları okusun' kampanyası yapıyoruz. Daha alacağımız yol çok uzun. Her 10 erkekten 7'si işgücüne katılırken, her 10 kadından 3'ü işgücünde yer alıyor. Çalışma çağındaki 12 milyon kadınımız ev kadını. İnanılmaz iş kaybımız var" diye konuştu.
Türkiye'nin ekonomik gelişmişlik seviyesinde 16'ncı büyük ekonomiye sahip olduğunu dile getiren Pavey, kadından sağlanan fayda sıralamasında ise sondan 4'üncü sırada yer aldığımızı söyledi. Ekonomi büyüme ile kadının durumundaki büyüme paralel gitmediğini ifade eden Pavey, "Gayri menkullerin yüzde 9'u kadınlara ait. Doğru düzgün varımız, mülkümüz yok. Her kadının erkek ile çalışma hayatında eşit şartlarda olması gerekiyor. Kamuda her 10 çalışandan 3ü kadın, 7'si ise erkek. Hedefimiz bu oranın eşit olması. Kotalar kuruluyor. Engelliler için devletin yüzde 4 kotası var" dedi.
'KÜLTÜR İLE KANUN ARASINDAKİ BÜYÜK UÇURUMU KAPATMAYA ÇALIŞIYORUZ'
Kadına şiddeti, kültürel dönüşümün yanı sıra yasal düzenlemelerle de önlemeye çalıştıklarını söyleyen Pavey, "Kadına şiddet son 7 senede yüzde 1400 arttı. Kültür ile kanun arasındaki büyük uçurumu kapatmaya çalışıyoruz. Kanunla sokak arasındaki açığı kapatmalıyız. Bir kanunun modern toplum seviyesinde iyileştirip sokağa bambaşka mesaj veriyorsanız, modern toplumu değerli kılamazsınız" diye konuştu.
'DEVLET BÜROKRASİYE KADINI SOKMALI'
Türkiye'de kadınların bürokraside daha fazla olması gerektiğini dile getiren Pavey, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Kadın müsteşar neredeyse hiç yok. Devlet bürokrasiye kadını sokmalı. 81 ilde bir kadın valimiz var. 23 milyon ehliyet kullanandan 4 milyon kadın kullanıcı bulunuyor. Ama sevindirici bir gelişme olarak son yıllarda kadın sürücü sayısı artıyor. Efsanelerle yola çıkarsak yol alamayız. O yüzden kadın meselesini çözemiyoruz."
Dünyanın en mutlu ülkesinin Vanuatu Adası olduğunu ifade eden Pavey, bu ülkenin zengin bir ülke olmadığını belirterek, "Biraz tarım, biraz ticaretle ilgilenen bir ülke. Nedense en mutlu ülke seçildi. Katar en zengin 3'üncü ülke, kişi başı gelir 150 bin dolar ama dünyadaki mutlu ülkeler sıralamasında sonlarda yer alıyor. Biz de mutlu ülkeler sıralamasında sonlardayız. Ekonomi ile haklar birleşmedikçe daha huzurlu olması mümkün olmuyor" diye konuştu.