Soykan Özçelik
Neden Windows 8 e geçmelisiniz ?
Neden Windows 8 e geçmelisiniz?
Windows 8 hayatımıza gireli 1.5 yıl kadar oldu. Microsoft, Windows 8 ile birçok değişikliğe gitti. Bu değişikliklerden en önemlisi şüphesiz, bildiğimiz ve yokluğuna alışmamızın zaman alacağı Başlat menüsünün artık olmaması ve yerine fare ve klavyeden çok dokunmatik girdi ile dost olan bir menünün gelmiş olması idi. Bu duruma direnenler başlat menüsüz yada 3.parti diye adlandırılan yazılımlarla başlat menüsünü Windows8’e geri getiren yazılımlar kullanmaya başladılar ( ClassicSehell vs. ) yada Windows7 ye geri döndüler ve Windows8 masaüstünü hiç kullanmadan klasik masaüstünü kullanarak hayatında devam ediyorlar.
Ancak Windows8 ve 8.1 versiyonu kullanım kolaylığı ve teknik alt yapı açısından bir sürü yeniliklerle geldi. Kullananlar bunu keyefini sürüyor ancak farkında olmayanlar için bunları bir defa daha tekrar edelim istedim.
Microsoft, Windows 8 hala geliştirilme aşamasında iken ve ilk ekran görüntüleri piyasaya yeni yeni çıkıyorken bu yeni menüyü Metro UI (UI – User Interface – Kullanıcı Arayüzü) olarak adlandırmış, sonrasında muhtemel telif hakkı anlaşmazlığı sebebiyle Metro UI isminden vazgeçip bunu Modern UI olarak adlandırmıştı.
Gelelim sebeblerimize;
- Daha hızlı başlangıç: Öncelikle yapmış olduğumuz testlerde ve kullanım tecrübelerimizde Windows 8‘in çok daha hızlı başladığını söyleyebiliriz. Şunu düşünebilirsiniz, işletim sisteminin açılışında kazanacağım 20 saniyenin ne önemi olabilir. Bu bize şunu göstermelidir, daha hızlı açılan bir işletim sisteminin hem ram kullanımı hemde işlemci kullanımında daha tasarruflu olduğunu söyleyebiliriz.
- Metro Ara Birimi: Metro ara birimi tablet bilgisayarlar için düşünülmüş olsa da geleneksel başlat menüsüne alışmış kullanıcılar için sorun olmayacağını düşünüyorum. Dokunmatik ekran kullanımının yaygınlaştığı günümüzde metro ara birimi bir ihtiyaç olarak ortaya çıkmıştır.
- OneDrive(SkyDrive) Teknolojisi İle Senkronizasyon: Bulut teknolojisinin iyice hayatımıza yerleştiği şu günlerde Microsoft firmasının kullanıcılarına ücretsiz olarak sunduğu sanal depolama uygulamasınını etkin bir şekilde kullanmak için Windows 8 gayet uygun bir işletim sistemi olarak karşımıza çıkıyor.
- Windows Live ID ile giriş : eğer bu hesabınız ile oturum açarsanız OneDrive(SkyDrive) ve maillerinize direkt ulaşmaktasınız.
- Hızlı Dosya Kopyalama: Şunu kesin olarak belirtmeliyim ki Windows 8 bu konuda Windows 7′ye fark atmış durumda. Ayrıca dosya kopyalama işlemini durdurma özelliği bir yenilik olarak karşımıza çıkıyor.
- Yenileme: Sizleri format derdinden kurtaran bir özellik. Cep telefonlarında bulunan fabrika ayarlarına geri dön seçeneğini Windows 8 için uyarlandığını söyleyebiliriz.
- Taşınabilir Windows: Windows to Go ile Enterprise sürümünde işletim sisteminizi Usb bellek içerisine çalışabilen bir işletim sistemine sahip olabilirsiniz.
- Anti-Virüs: Windows 8 ile anti-virüs yazılımına gerek kalmayacak gibi. Windows Defender genel kullanıcılar için yeterli bir anti-virüs yazılımını bünyesinde barındırıyor. Tabi ki bununla yetinmek istemezseniz ücretli paket yazılımlarını da kullanabilirsiniz.
- Kurulum Süresi: Windows 8 ‘in en hızlı kurulan işletim sistemi olduğu konusunun su götürmez bir gerçek olduğunu göreceksiniz.
- Daha Güvenli: Windows 8 işletim sisteminin daha güvenli olduğu konusunda hem fikir kaldık. Ayrıca gereksiz güncelleme derdinden de kurtuluyorsunuz. Sürekli bilgisayarızı güncelleme derdinden kurtulacaksınız.
Windows 8.1 ile gelen yenilikler
Tanıdığınız dosyalar ve simgelerle alışkın olduğunuz masaüstü yine burada. Üstelik burada olmakla kalmıyor, yeni görev yöneticisi ve düzenlenmiş dosya yönetimiyle aslında eskisinden daha da iyi. Hem de tek bir dokunma veya tıklamayla masaüstünüze ulaşabiliyor ve Başlangıç ekranına geri dönebiliyorsunuz.
Programlar
Bunları her zamanki gibi kullanın. Word, Excel, PowerPoint ve güvendiğiniz diğer programlar aynı alışkın olduğunuz şekilde çalışıyor. Fare ve klavye kullanarak malzemelerinizi masaüstünde klasörler halinde düzenleyin.
Güvenlik
Windows Defender ve Windows SmartScreen, bilgisayarınızın virüsler, casus yazılımlar ve diğer kötü amaçlı yazılımlara karşı gerçek zamanlı olarak korunmasına yardımcı olabilir. Aile Koruması, çocuklarınıza belirli bir düzeyde özgürlük tanırken yaptıklarını izlemeyi de bırakmaz.
Fare ve klavye
Fare ve klavye kullanarak Windows masaüstünüzde her zamanki gibi çalışmaya devam edebilirsiniz. Üstelik Windows Mağazası'ndaki uygulamaları kullanma ve Başlangıç ekranında gezinme gibi dokunarak yaptığınız işlemler, fare ve klavye kullanılarak da yapılabilir.
Başlangıç Ekranı
Fotoğraflar, arkadaşlardan haberler, sık kullandığınız uygulamalar ve siteler: En çok önem verdiğiniz öğeleri Başlangıç ekranına yerleştirin. Renklerinizi seçin ve her şey tam olarak istediğiniz gibi görünene kadar öğelerin yerlerini değiştirin.
Kutucuklar
Sık kullandığınız uygulamalar, siteler ve insanlar: Hepsini yeniden boyutlandırabileceğiniz, yerlerini değiştirebileceğiniz ve istediğiniz gibi düzenleyebileceğiniz kutucuklara dönüştürün. Bazı kutucukların en son bilgilere göre animasyonu vardır, böylelikle canlı güncellemeleri bir bakışta görebilirsiniz. Oturum açtığınız anda durum güncellemelerini, hava durumu tahminlerini ve Tweet'leri alın.
Kişisel Kilit Ekranı
Kilit ekranınız sevdiğiniz fotoğrafların slayt gösterisini görüntüler. Artı olarak, bilgisayarınızın kilidini bile açmadan Skype aramalarını yanıtlayabilir ve fotoğraf çekebilirsiniz.
Resimli Parola
Parola yazmak yerine bir resim üzerinde parmağınızla veya farenizle şekiller çizerek bilgisayarınızın kilidini açabilirsiniz. Köpeğinizin burnuna üç dokunuş veya tıklama mı? Çocuğunuzun gülücüğünün üzerinden geçmek mi? Seçim sizin.
Daha fazlasını görün, daha fazlasını yapın ekranı bölün
Windows 8.1 istediğiniz yöntemle çalışmanıza olanak tanır ve bir konudan diğerine sorunsuz geçiş yapar. Arkadaşınızla sohbet ederken bir tartışmayı sona erdirmek için bir Vikipedi makalesini getirin. Özgeçmişinizi düzeltirken bir müzik videosu oynatın. Ekranınızın boyutuna bağlı olarak, aynı anda dört uygulamaya kadar görüntüleyebilirsiniz.
Windows’unuz her yerde
Gittiğiniz her yere sizinle gelir.
Microsoft hesabınızı kullanarak Windows 8.1 çalıştıran cihazlarınızdan herhangi birinde oturum açın; aynı düzeni, uygulamaları ve ayarları göreceksiniz. Microsoft Hesabınızla (bu sadece e-posta adresinizden ve kendi seçtiğiniz bir paroladan oluşur) oturum açtığınızda, Windows Mağazası'ndaki uygulamalar dünyasına da erişebilir ve SkyDrive ile çevrimiçi ortamda belgelerinizle fotoğraflarınızı kaydedebilir, görüntüleyebilir ve düzenleyebilirsiniz.
Dosyalarınız Her zaman sizinle OneDrive ( SkyDrive )
OneDrive(SkyDrive), Windows 8.1 üzerine yapılandırılmış ücretsiz bir çevrimiçi depolamadır. Belgeleri, fotoğrafları ve diğer dosyaları SkyDrive'a otomatik olarak kaydedin ve bunlara istediğiniz zaman, bilgisayarlarınızın veya cihazlarınızın herhangi birinden erişin. Ayrıca, bilgisayarınızda bir sorun olduğunda dosyalarınızı korumak için de SkyDrive'ı kullanabilirsiniz.
SkyDrive'ı kullanarak başkalarıyla öğe paylaşabilir ve işbirliği yapabilir, malzemelerinizi mobil cihazlarda ve Windows olmayan cihazlarda görüntüleyebilirsiniz.
Skype
Video,ses,Anlık ileti
Kişilerinizle bağlantıyı sürdürmenizi hiç olmadığı kadar kolaylaştıran, her zaman açık uygulama. Tümüyle tek bir uygulamanın içinden görüntülü ve sesli aramalarla, anlık iletilerle bağlantıyı sürdürün. Herhangi bir telefonu hızla ve kolayca arayın. Skype'tan Skype'a yapılan tüm görüntülü ve sesli aramalar ücretsizdir ve ne yapıyor olursanız olun, iletileriniz doğrudan size teslim edilir. Skype'ı sola veya sağa tutturun ve anlık ileti ve görüntülü arama sırasında başka işler de yapın veya giriş ekranınızı takip edin.
Windows Uyguama Mağazası – Doyasıya uygulama alın
Birçoğu ücretsiz olan aşçılık, fotoğraf, spor, haberler ve çok daha fazla konuya yönelik uygulamalara göz atmak ve indirmek için hemen Başlangıç ekranınızdan Windows Mağazası'nı açın. Fiyata, derecelendirmeye ve kategoriye göre sıralayın. Eski favorileri ve yeni çıkan uygulamaları bulun.
Bir kere arama yapın, her yere gidin
Bing akıllı arama hizmetiyle bilgisayarınızdan, uygulamalarınızdan ve web'den sonuçlara ulaşabilirsiniz. Sonuçlar temiz, grafik bir görünümde gösterildiğinden aradığınızı hızla bulabilirsiniz. (Belirli özellikler bazı bölgelerde kullanılamaz.)
Yerleşik Uygulamalar
- Posta
- Müzik
- Videolar
- Fotoğraflar
- Oyunlar
- Kamera
- Kişiler
- Hesap Makinası
- Yeme İçme
- Ses Kaydedici
- Okuma Listesi
Teknik Açıdan Windows 8 : Windows 8 daha önceden bildiğimiz aksine farklı bir bölümleme (partition) ile geliyor GPT ,ayrıca Secure Boot yöntemi ile sadece pc ye Windows 8 yüklenebiliyor ( bu BIOS ayarlarında iptal edilebiliyor ) ve buna daha çok yeni nesil anakartlar izin veriyor Microsoft bu yolla Apple'ın uyguladığı yönteme geçmiş ancak Windows 8 çöktüğünde bu bölümlere ulaşmanız çok zor! ben başıma geldiğinde Linux Ubuntu Live CD ile suruculere ulaşıp yedeklerimi güncelleyebilmiştim.
Kişişel Görüşüm :
Windows 8 e soğuk bakanlar bence fikrini değiştirmeli çünkü Windows 8 Windows 7 nin üzerine kurulmuş aynı zamanda Touch desteği ve mağaza uygulamaları ile zenginleştirilmiş bir işletim sistemi, 8.1 güncellemesi ile bir çok kullanıcın soğuk baktığı Başlat Menüsü geri geldi ( aslinda önceden de Win + X tuş kombinasyonu ile de ulaşılabiliyordu ) ayrıca charm bar da kullanmaya başladıktan sonra harika bir özellik . Kısaca Windows 8 e geçmeniz gereken epey neden var ayrıca 2012 Ekim ayından beride satışa sunulan PC lerinde artık Window 8 ile satışa sunulduğunu hatırlatayım.