Milli Park'a Nükleer Santral Önerisi
"Kovada Gölü” çevresine nükleer santral yapılsın" diyen Hasan Akıllı da Japonlar deli mi?
Milli Park'a nükleer santral önerisi
"Kovada Gölü” çevresine nükleer santral yapılsın" diyen Hasan Akıllı da Japonlar deli mi?
Türkiye 20 gündür Taksim Gezi Parkı'ndaki ağaçlara sarılan insanların başlattığı isyanla sarsılırken Makine Mühendisleri Odası Isparta İl Temsilcisi Hasan Akıllı'nın milli park ve doğal sit alanı statüsünde olan Kovada Gölü çevresinde nükleer santral yapılması önerisiye adeta şoke oldu.
Akıllı'nın Kovada'ya nükleer santral önerisi karşısında söyleyecek söz bulamadığını ifade eden SDÜ Öğr. Üy. Yard. Doç. Dr. Erol Kesici, "bugün herkesin kendisine şu soruyu sorması gerekiyor: Acaba ülkemizde mili park ilan edebileceğimiz bir doğa alanı kaldı mı? Her şey enerji değil. Ben fişe takılınca değil, doğanın verdiği enerjiyle yaşıyorum" dedi.
HASAN AKILLI'NIN KUYUYA ATTIĞI TAŞI KAÇ DELİ ÇIKARTACAK
Makine Mühendisleri Odası (MMO) Isparta İl Temsilcisi Hasan Akıllı, önceki gün yaptığı açıklamada Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'na başvurarak Türkiye'nin üçüncü nükleer santralinin Isparta'nın Eğirdir ilçesi sınırlarında bulunan Kovada Gölü bölgesinde yapılması önerisinde bulunduğunu söyledi. Japonya'da meydana gelen Fukişima nükleer felaketinin tusunamiden kaynaklandığını söyleyen Akıllı, Isparta'da böyle bir tehdidin bulunmadığını ve bölgeye yapılacak nükleer santralin 4-5 bin kişiye iş olanağı sağlayacağını da öne sürdü.
KOVADA'DA SU VAR, NÜKLEER DE SULANIYOR ÖYLEYSE...
DHA'nın haberine göre, Nükleer Enerji Proje Uygulama Dairesi Başkanı Necati Yamaç ile telefonfa görüştüğünü belirten Akıllı, "Kovada'da su var. Nükleer santrallerde reaktörlerin sürekli sulanarak soğutulması gerekiyor. Mevcut su potansiyeli 4 reaktörü sulayarak soğutabilecek güçte.
Bu nedenle Kovada, Türkiye'nin 3'üncü nükleer santral yatırımı için uygun bir yer. Bakanlık yetkilileriyle görüştük. Isparta'da bu yatırımın yapılmasını istedik. Müsteşar Bey Isparta'yı araştıracaklarını söyledi. İnşallah bu yatırım burada gerçekleşir" diye konuştu.
'YANLIŞ BİLİYORSUNUZ, NÜKLEER ZARARLI DEĞİL'
Nükleer santrallerin insan ve çevre sağlığı açısından zararlı olmadığını ve insanların bu konuda yanlış bilgiye sahip olduğunu iddia eden Akıllı, "Nükleer santrallerin bilindiği gibi bir zararı yok, ancak mekanik sistem 45-50 yıl sonra ömrünü tamamlıyor. 50 yıl sonra sistem değişmezse zararlı olup ölümlere neden olabilir.
Ama sistem 45-50 yıl hiçbir zararı olmadan çalışabilecek durumda" ifadelerini kullandı.
YARD. DOÇ. DR. KESİCİ: 'SÖYLEYECEK SÖZ BULAMIYORUM'
Bölgedeki köylülerin de tepkisini çeken Akıllı'nın önerisiyle ilgili görüşüne başvurduğumuz Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Erol Kesici, Milli Park ve doğal sit alanı olan bölgede nükleer santral kurulması önerisini anlamakta zorluk çektiğini söyledi.
Kovada Gölü'nde geçmişte yapılan HES'in yarattığı tahribatın etkileri bile giderilmemişken buraya nükleer santral kurulmasının önerilmesini, "bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmak" sözleriyle eleştiren Kesici, "Kovada'yı neden milli park ilan etmişler bunu biliyorlar mı acaba? Bu bölge bir ağaç müzesi.
Sahip olduğu iklimden dolayı biyoçeşitlilik merkezi. Dünya nükleeri terk ederken biz neden sarılıyoruz? Biz 'kötünün iyisi' denilebilecek HES'lere karşı çıkarken Kovada'ya nükleer önerisine söyleyecek söz bulamıyorum" diye konuştu.
'ELİMİZDE MİLLİ PARK İLAN EDECEĞİMİZ YER KALDI MI?'
Türkiye'de yeterince doğa ve biyoloji eğitimi verilmediğinin altını çizen Kesici, "bu nedenle doğaya karşı çarpık bir bakış açısı ortaya çıkabiliyor. Böyle önerilerle karşılaşabiliyoruz. Doğaya yalnızca mühendis aklı ve ekonomik gerekçelerle bakılabiliyor. Kovada'da yapılan ekolojik bir müdahalenin etkisinin Afrika'da ortaya çıkabileceği unutuluyor.
Bugün milli park ilan edebileceğimiz bir doğa alanı kaldı mı? Herkesin bu soruyu kendisine sorması gerekiyor. Yanıtınız 'hayır' ise, elimizdekileri gözümüz gibi korumak zorundayız. Çünkü mili park sadece iki banktan ibaret deği!" görüşünü dile getirdi.
'GELECEĞİN SAVAŞLARI SU VE TOPRAK İÇİN'
Enerji talebiyle ilgili gerekçelere de değinen Kesici, enerjinin akıllıca kullanılmadığı görüşünü savundu. "Memleketin her yeri kuyumcu vitrini gibi ışıklandırılıyor" diyen Kesici, "biz neyin ürünüyüz? Nükleer santralin mi? Ben fişe takılınca çalışmıyorum. Biz doğanın ürünüyüz. Ben enerjimi Kovada'dan alıyorum, nükleer santralden değil. Çağımız su ve gıda çağı. Gelecekteki savaşlar bu iki değer için yaşanacak. Temiz toprak, hava ve su olmadan yaşanmayacağını anlayın artık" diye konuştu.