'Milli eğitim öğrencileri fişliyor' iddası

'Milli eğitim öğrencileri fişliyor' iddası

BURSA’da merkez Yıldırım İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'nün, ilçedeki 16 ilk ve ortaokula gönderdiği yazıda, öğrencilerin başarısızlık nedenlerini saptamak için, nüfusa kayıtlı oldukları yeri de içeren bilgi istediği ileri sürüldü.

Türk Eğitim- Sen Bursa Şube Başkanı Selçuk Türkoğlu, bu uygulamanın öğrencileri fişlemek olduğunu öne sürerek, "Bu ilçede ilk ve orta okul olarak eğitim veren 75 okuldan sadece 16’sında bu araştırmanın neden uygulandığı açıklanmalı" dedi.

Yıldırım İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, yoğun göç alan ilçede, eğitim ve öğretimde öğrencilerin karşılaştığı sorunlar ve başarısızlık nedenlerini saptamak için komisyon oluşturdu. Yıldırım İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, oluşturulan kurulan komisyona veri sağlamak için, iddiaya göre 8 Mart'ta 16 okula, 'Öğrencilerin okulu, sınıfı, adı, soyadı ve nüfusa kayıtlı olduğu illere göre dağılım tablosu hazırlanarak, 13 Mart’ta kadar Temel Eğitim Bölümüne gönderin’ yazısı gönderdi.

"YILDIRIM’DA SADECE 16 OKUL YOK"

Türk Eğitim- Sen Bursa 2 No’lu şube Başkanı Selçuk Türkoğlu, eğitim sorunlarının tespiti ile araştırma arasında bağ kuramadıklarını anlatırken, çalışmanın makul ve iyi niyetli olmadığını öne sürdü. Eğitimdeki başarısızlığın tespitinin bu şekilde yapılamayacağını anlatan Türkoğlu, şöyle dedi:

"Yıldırım İlçesi’nde ilk ve orta okul olarak eğitim veren 75 okul var. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü bu okullardan Ankara yolu altında bulunan ve yoğun göç alan, Vakıf, Şirinevler, Yeşilevler Münevver Özran, Karapınar, Değirmenönü, Vali Orhan Taşanlar, Emine Sait Uyar, Mustafa Dörtçelik, Mustafa Necati, Üstün Ürdünlü, Hasan Ali Yücel, Gülhanım Karasu, Zübeyde Hanım, Haşim İşcan, Yavuz Selim ve Nurettin Gülten Kutlucan ilk ve ortaokullarından bigli istedi. Yıldırım'da sadece bu okullar yok. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü bu araştırmanın niye yapıldığını ve neden bu okullardan bilgi istendiğini açıklanmalı. 'Siyasilere bir altyapı oluşturmak için mi?' Yoksa, 'Farklı dillerde eğitimin alt yapısı için etüt mü yapılmaya çalışılıyor?' veya 'Etnik ayrımcılığın arttığı günümüzde bu tespitlerle ayrımcılığa çanak mı tutuluyor?' Bu bir nevi fişleme."

"DİNE, MEZHEBE, ŞEHRİNE GÖRE AYRIM YAPILAMAZ"

Bursa’da diğer ilçelerde de göçle gelenler bulunduğunu ifade eden Türkoğlu, "Her önüne gelenin insanları din, mezhebine, geldiği yere göre ayrıştırması doğru değil. Yıldırım İlçe Milli Eğitim Müdürü Sabahattin Gençel, 8 yıldır burada görev yapıyor. Yetkililer eğitimdeki düşüşün nedenini önce kendilerinde aramalı" diye konuştu.

"BÖLGEYİ ZORUNLU HİZMET KAPSAMINA ALMAK İSTİYORUZ"

İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Temel Eğitim Hizmetleri Şube Müdürü Bülent Çiftçi, bakanlık müfettişlerinin ilçelerindeki okullarda, öğrencilerin fazla devamsızlık yaptığını, öğretmenlerin ise sık okul değiştirdiğini belirlediğini söyledi. Bu sorunun çözümü için komisyon oluşturduklarını ifade eden Çiftçi, şöyle dedi:

"16 okul göçün yoğun olduğu bölgede. Bu bilgiler e-okul sisteminde de mevcut. Ama rapor için okul istatistikleri daha doğru. Çünkü okullara yıl içinde devamlı yeni öğrenciler geliyor. Biz bu bölgeyi ‘zorunlu hizmet bölgesi kapsamına aldırabilir miyiz? diye araştırma yapıyoruz. Bu yüzden okullardan detaylı bilgi istedik. 'Fişleme' diye bir şey asla olamaz."

İlçedeki bir okulda bulunan tek bir sınıfta, yıl içersinde 4 defa sınıf öğretmeni değişebildiğini dile getiren Çiftçi, başarıyı arttırmak için öğretmenlerinde devamlılığını da sağlamak gerektiğini ekledi.