Marmara'da tsunami ihtimali yüzde kaç??
Prof. Dr. Yalçıner, Marmara'da tsunami ihtimalinin yüzde 10 olduğunu söyledi.
ODTÜ İnşaat Mühendisliği Deniz Mühendisliği Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevdet Yalçıner, Marmara Denizi'nde faylardan kaynaklı tsunami olasılığının yükselmediğini belirterek, "Beklentimiz şiddetli bir depremde yüzde 10 olasılıkla tsunami oluşabileceği, dalgaların 3 metreye kadar yükseleceği ve kıyıdaki teknelere zarar verebileceği" dedi.
Düzce'nin Akçakoca İlçesi'nde balıkçı barınağına yapılmasına düşünülen ilave mendirek ile ilgili olarak Akçakoca Kent Konseyi, Akçakoca Otel'de Akçakoca Kıyı Yönetimi Çalıştayı düzenlendi. 2 gün sürecek çalıştaya katılan Prof. Dr. Ahmet Cevdet Yalçıner, DHA muhabirinin sorularını cevaplandırdı. Olası bir depremde Karadeniz'de, Japonya'daki gibi şiddetli bir tsunami yaşanmayacağını belirten Prof.Dr. Yalçıner, "Karadeniz'in gölden denize dönüşmesinin mekanizmasını bilmiyoruz. Bu mekanizmalar bugün bilmediğimiz biçimde tsunami oluşturma olasılığını da dikkate almamızı gerektiriyor. Sebebi, Japonya'da fay zonunun da en fazla 8.5 şiddetinde deprem beklenirken, 9 şiddetinde deprem yaşandı. Onun için bildiklerimizin dışında olaylar olabilir. Karadeniz için de bildiklerimizin dışında olaylar olabilir. Karadeniz'in içinde dere ve nehirlerin getirdiği alüvyonlar deniz tabanına birikmiş, kaymaya müsait yapılar var. Küçük bir depremle tetiklenebilir. Bu yapıların araştırılması önemlidir. Ne zaman hangi büyüklükte kayma yaratıp, tsunami oluşturacağı bilinmemektedir. Bu konu üzerinde çalışılması gerekir. Onun için kritik yapılarda tsunami olasılığını Japonya'dan aldığımız dersle dikkate almamız gerekir. Japonya'da yaşanan tsunami Karadeniz'de yaşanır mı? derseniz, bu şiddet de yaşanmayacağını söyleyebilirim. Çünkü oradaki fay mekanizması Karadeniz'de yok" dedi.Karadeniz'de depremin tetikleyeceği heyelanların olma ihtimalinin olduğunu söyleyen Prof.Dr. Yalçıner, "Karadeniz'in tarihinde 6'yı aşan depremler bile çok çok azdır. Ancak, küçük depremlerin tetiklediği heyelan ihtimali vardır. Belli ölçüde tsunami oluşur" diye konuştu.
Prof.Dr. Yalçıner, Marmara'da yüzde 10 olasılıkla tsunami olabileceği ve dalgaların 3 metreye kadar ulaşabileceğini açıklayarak, şöyle konuştu:
"Marmara açısında bakarsak, fayların daha fazla olduğunu, daha aktif olduğunu görüyoruz. Doğrultu atımlı fay olması nedeniyle tsunami olasılığı yükselmiyor. Beklentimiz şiddetli bir depremde yüzde 10 olasılıkla tsunami oluşabileceği, dalgaların 3 metreye kadar yükseleceği ve kıyıdaki teknelere zarar verebileceği. Bazı düşük kotlu yerlerde 6 metreye kadar çıkabilir. Karadeniz için benzer beklentiyi düşünebiliriz ama daha ayrıntılı araştırmaya ihtiyaç var"