MANİSA'DA TRAFİK KATLİAMI 15 ÖLÜ
45 SA 3779 plakalı kamyonette ölen tarım işçilerinin de Salihli'nin kırsal mahallelerinden Çökelek'te oturdukları ve yevmiye ile çalışmak üzere asma yaprağı toplamak için yola çıktıkları belirtildi.
MANİSA'nın Gölmarmara İlçesi'nde kasasında tarım işçisi taşıyan kamyonet, süt tankeri ile çarpıştı. Kazada kamyonette bulunan 15 kişi öldü 2 kişi yaralandı.
BAYRAM HARÇLIĞI İÇİN ASMA YAPRAĞI TOPLAMAYA
Kaza bugün saat 05.30'da Gölmarmara'ya bağlı Hacıveliler Köyü yakınlarında meydana geldi. Bir süt tankeri ile bağa asma yaprağı toplamaya giden tarım işçilerini taşıdığı belirtilen kamyonet çarpıştı. Tankerin şerit ihlali yapması nedeniyle meydana geldiği ileri sürülen kazada, büyük bölümü kadın olan kamyonetin kasasında bulunan tarım işçisi 15 kişi yaşamını yitirdi, 2 kişi yaralandı. Tanker şoförünün ise kazadan sağ kurtulduğu öğrenildi. Kazanın haber alınmasının ardından olay yerine ambulans ve cenaze araçları sevkedildi. Jandarma kazayla ilgili soruşturma başlattı.
ÖLENLERİN CESETLERİ MORGA KALDIRILDI
Manisa'nın Gölmarmara İlçesi'nde süt tankeri ile tarım işçilerini taşıyan kamyonetin çarpıştığı kazada ölenlerden Seyide Aydın'ın cenazesi Gölmarmara Devlet Hastanesi, diğer 14 tarım işçisinin cenazeleri ise, Akhisar Devlet Hastanesi morguna kaldırıldı. İlk tespitlerde kazaya, Gölmarmara'dan Salihli yönüne giden ve şerit ihlali yapan 09 DZ 344 plakalı süt tankerinin neden olduğu belirlendi. Süt tankerinin çarptığı 45 SA 3779 plakalı kamyonette ölen tarım işçilerinin de Salihli'nin kırsal mahallelerinden Çökelek'te oturdukları ve yevmiye ile çalışmak üzere asma yaprağı toplamak için yola çıktıkları belirtildi.
BAŞKAN ÖZ: BÜYÜK ACI YAŞADIK
Gölmarmara Belediye Başkanı AK Parti'li Kamil Öz, kaza ile büyük acı yaşadıklarını, ağıtların yakıldığını söyledi. Öz, ölen işçilerin Salihli İlçesi'ne bağlı eski köylerden Çökelek Mahallesi'nden yaprak toplamak için sahurda yola çıktıklarını, günde 40-50 lira yevmiye ile çalıştıklarını belirtti. Başkan Kamil Öz, kazada ölenlerin yakınlarının olay yerine geldiğini ve onları teselli etmek için büyük çaba harcadıklarını, herkesin acı içerisinde, çığlık ve bağırışlar içerisinde sağ- sola koştuğunu, olay yerine Manisa ve diğer ilçelerin itfaiye ekipleri ile kaymakamların da geldiğini dile getirdi. Başkan Öz, bu tür işçi taşımacılığının artık yapılmaması gerektiğini de vurguladı. İlçeleri birbirine bağlayan karayolunun da çok dar olmasından yakınan Başkan Öz, "Bu yolun biran önce genişletilmesi gerekiyor. Yolun yapımı yılan hikayesine döndü. Bugüne kadar bu yolda onlarca insan öldü" dedi. Kendisinin 16 aylık başkanlığı döneminde, 20 kişinin bu yolda kazada öldüğünü söyledi.
ÖLEN 15 İŞÇİNİN 13'Ü KADIN
Manisa Valisi Erdoğan Bektaş, kaza ile ilgili bilgi verirken, saat 05.30 sıralarında işçi taşıyan kamyonet ile süt taşıyan tankerin çarpıştığını öğrendiklerini söyledi. Vali Bektaş, şöyle konuştu:
"Orası kazayı sebebiyet verecek sıkıntılı bir yol değil. Aldığımız bilgiye göre, tanker şoförünün karşı şeride geçerek asma yaprağı toplamak için giden ve içinde 15 işçi bulunan kamyonete çarpıyor. Kazada 13'ü kadın olmak üzere 15 işçi kaybımız var. Savcı olayla ilgili gerekli soruşturmayı başlattı. Vefat eden işçilerimize Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyorum" dedi.
TANKER ŞOFÖRÜ GÖZALTINA ALINDI
Manisa'nın Gölmarmara İlçesi'nde, tarım işçilerini taşıyan kamyonetle çarpışan tankerin hafif yaralanan ve uyukladığı sanılan şoförü E.İ., tedavisinin ardından gözaltına alındı. Süt tankerinin Balıkesir'den süt toplamak için bölgeye geldiği ve Salihli yönüne gittiği ortaya çıktı. Kaza yerinde fren izinin olmadığı, tankerin şeridine geçtiği kamyoneti yaklaşık 50 metre sürükleyip, yol kenarına sıkıştırdığı anlaşıldı.
ÖLENLERİN İSİMLERİ BELLİ OLDU
Manisa'nın Gölmarmara İlçesi'nde süt tankeri ile karşılıklı çarpışan kamyonetteki ölen tarım işçilerinin sürücü Seyde Aydın (52), eşi Ayşe Aydın (47), Nesrin Aydın (27), Kezban Uysal (67), Fadime Orhan (48), Zeynep Uysal (32), Ummuhan Uysal (30), Nurdane Kaya (40), Burak Kaya (15), Ümmü Demirkol (38), Zeynep Zengin (35), Azize Kars (52), Ayşe Yaşar (40), Zekiye Çetin (54) ve Yıldız Öztürk (41) olduğu öğrenildi. Ağır yaralanan Güldane Kılınç'ın ise Salihli Devlet Hastanesi'nde tedavisinin sürdüğü belirtildi.
BAYRAMA HARAÇLIK, AİLEYE DESTEK İÇİN
Gölmarmara'da süt tankeri ile çarpışan kamyonetin kasasında ölen aynı köyden 15 kişinin cesetleri Akhisar Devlet Hastanesi morgundaki işlemlerin ardından Salihli Devlet Hastanesi'ne morguna gönderildi. Salihli'nin Çökelek Köyü'nde oturan tarım işçilerinin yakınları Akhisar'daki hastane bahçesinde gözyaşlarına boğuldu. Ölenlerden Azize Kars'ın kardeşi Fadime Uçar, köylerinde yaşayanların her yıl belli dönemlerde asma yaprağı toplamak için bağlara gittiğini bu yıl da bayram öncesi evlerine destek olmak amacıyla kendi bağlarındaki asma yapraklarını topladıktan sonra komşu köylerdeki bağlara gitmeye başladıklarını söyledi. İki haftadan bu yana aynı bölgeye giden tarım işçilerinin 1 kilogram asma yaprağını 1.5 TL'den alıcılara satıp günlük 40-50 TL kazanç sağladıklarını anlatan Uçar, tarım işçilerinin kazandıkları parayla ailelerine destek sağladıklarını hem de bayramda yeni kıyafet almak için hazırlık yaptıklarını söyledi.
GERİDE GÖZÜ YAŞLI EŞ, ANNE, BABA VE ÇOCUKLAR KALDI
Kazada ölenlerden 27 yaşındaki Nesrin Aydın'ın 8 ay önce evlendiği belirtildi. Yeni evli genç kadının kazada, annesi Azize Kars (52), kayınbabası kamyonet şoförü 2 çocuk babası Seydi Aydın (52) ve kayınvalidesi Ayşe Aydın (47) da can verdi. Kamyonet şoförü Seydi Aydın'ın kayınvalidesi 3 çocuk annesi Kezban Uysal da (67) aynı kazada öldü.
ANNE- OĞUL KAZADA ÖLDÜ
Ölen Durdane Kaya'nın (40) 2 çocuğu olduğu çocuklarından lise öğrencisinin Burak Kaya'nın (15) da aynı kazada can verdiği ve okulu için harçlık biriktirmek amacıyla annesiyle asma yaprağı toplamak üzere yola çıktığı bildirildi.
BİRÇOK EVE ATEŞ DÜŞTÜ
Ölen bir diğer tarım işçisi 32 yaşındaki Zeynep Uysal'ın ise. evli ve 4 çocuğu bulunduğu en küçüğünün henüz 1 yaşında olduğu kaydedildi. Kazada Zeynep Uysal'ın kardeşi evli ve 2 çocuk annesi Ümmühan Uysal (30) da öldü. Ölen diğer tarım işçilerinden Ümmühan Demirkol'un (38) evli ve 2 çocuk annesi, Ayşe Yaşar'ın (40) evli ve 2 çocuğu, Fadime Orhan'ın (48) evli ve 2 çocuğu, Zeynep Zengin'in (35) evli ve 2 çocuğu, Zekiye Çetin'in (54) evli ve 2 çocuğu, Yıldız Öztürk'ün (41) de evli ve 2 çocuğunun olduğu ifade edildi.
KAZA YOLU 'KESTİRME YOL'
Manisa'nın Gölmarmara İlçesi'nde süt tankeri ile tarım işçilerini taşıyan kamyonetin çarpıştığı kazanın meydana geldiği D-555 Salihli- Gölmarmara- Akhisar Karayolu'nun 'Kestirme yol' olarak tercih edildiği belirtildi. İzmir'den başlayıp Eskişehir'in Sivrihisar İlçesi'nde son bulan E-96 Karayolu'nu kullanarak Bursa ve İstanbul ile Uşak ve Denizli'ye gitmek isteyenler için alternatif bir yol olan D-555 Salihli- Akhisar Karayolu sayesinde 124 kilometrelik mesafenin 64 kilometrede tamamlandığı ve 60 kilometrelik tasarruf sağlandığı belirtildi. Ayrıca, Çanakkale'yi Antalya'ya bağlayan güzargah üzerinde olması nedeniyle yüksek tonajlı araçların tercih ettiği bir yol olduğu da vurgulandı.
TAMAMEN ŞERİT İHLALİ VE YOLDA FREN İZİ YOK
Karayolu yetkilileri, D-555 Karayolu'nun yüksek standartlarda iki şeritli gidiş-gelişi olan bir yol olduğunu anlatırken şu bilgileri verdi:
"Yolun genişliği 12 metre. Görüş açısı çok yüksek ve net olan bir yol. Ankara-İzmir ve İstanbul-İzmir karayollarını, kestirmeden bağladığı için özellikle kamyonlar tercih ediyor ve çok işlek. Yaz aylarında bu trafiğe traktörler de ekleniyor. Yol üzerinde uyarıcı levhalar var. Bu yol üzerinde karayolunun herhangi bir çalışması yok. Meydana gelen kazada tanker tamamen şerit ihlali yaparak kamyoneti altına almıştır. Burada kısmen değil tamamen bir şerit ihlali vardır. Kazadaki yolda herhangi bir fren izine rastlanmamıştır."
15 KİLOMETRE AÇIK KASADA
Çökelek Köyü'nden kazanının olduğu yere kadar işçilerin açık kamyonet kasasında yaklaşık 15 kilometre gittiği ortaya çıktı. Sahurdan sonra işçileri taşıyan kamyonetin yola çıkması nedeniyle de hiçbir denetime takılmadan yol aldığı anlaşıldı. Şehirlerarası ana yollarda son yıllarda yapılan denetimlerde tarım işçilerinin açık araçlarla taşınmasının önüne geçilirken, ilçe içi taşımada kamyonet ve traktör kasalarının halen çok yoğun olarak kullanıldığını vurguladı.
OLAY YERİNDEN GÖRÜNTÜLER
Kaynak: