İZMİR CUMHURİYET MÜZESİNİN HALİ İÇLER ACISI
İZMİR'in Karataş semtinde bulunan Milli Eğitim Bakanlığı'na ait İzmir Cumhuriyet Eğitim Müzesi ve Türk Eğitim Tarihi ve Teknolojileri Müzesi'nin hali görenlerin içini sızlatıyor.
İZMİR'in Karataş semtinde bulunan ve Milli Eğitim Bakanlığı'na ait İzmir Cumhuriyet Eğitim Müzesi ve Türk Eğitim Tarihi ve Teknolojileri Müzesi'nin hali, görenlerin içini sızlatıyor. Bir türlü onarımı yapılmayan tarihi bina ziyaretçi de ağırlayamıyor.
Çatısı akan, tavanında çökme tehlikesi bulunan, duvarlar sıva ve taşları dökülen, tabanları çatlayan, pencereleri çürüyen İzmir Cumhuriyet Eğitim Müzesi ve Türk Eğitim Tarihi ve Teknolojileri Müzesi'nde, Osmanlı ile 1920-70 yıllları arası döneme ait binlerce ders kitabı, ansiklopedi, her dilden klasik roman, Atatürk'ün ilk Meclis'teki ve Ankara Ulus Meydanı'ndaki, Rus kameramanların çektiği, 10'uncu Yıl Nutku konuşması, Cumhuriyet tarihine ait binlerce eğitim filmi, slayt, Atatürk'ün İzmir Atatürk Lisesi'nde oturduğu masa ve tahtada dönemin öğrencilerine matematik dersi verirken fotoğrafı, Türk eğitim tarihine ait araç- gereç, karneler ve diplomalar yer alıyor.
Açık olduğu dönemde çok sayıda öğrencinin ziyaret ettiği, cumhuriyet filmlerini izlediği müze, 200 yıllık bir tarihe geçmişe sahip binasında oluşan hasarlar nedeniyle İzmir Valiliği tarafından ziyarete kapıtıldı. Müze için 2011 yılında Özel İdare tarafından restorasyon ihalesi yapıldı. Binanın kurtulması için hazırlanan proje, 23 Kasım 2011 tarihinde Koruma Kurulu tarafından onaylandı. Ancak yağan yağmurlar nedeniyle her geçen gün yıkılma tehlikesi artan müze binasının onarımına hala başlanmadı. Müze görevlileri, binlerce filim, kitap ve belgeyi, dolduruldukları kolilelerde korumaya çalışıyor.
Müzenin bu durumuna tanıklık eden, kent tarihi araştırmacısı ve yazarlarından, aynı zamanda Karataş semtinde yaşayan Abdülkadir Hazman, kaderine terk edilen müzede yüzlerce kaynak kitap, belge bulunmasına rağmen üç yıldır faydanılamadığını söyledi. Cumhuriyet dönemi ve Kurtuluş Savaşı yıllarına ait belgesel filmlerin de gerektiği gibi korunamadığını belirten Hazman, şöyle dedi:
"Bu bölgede yaşayanlar olarak, son yıllarda müzenin bakımsızlığı, kapalı olması, tüm Karataşlılar'ın yüreklerini acıtıyor. Daha birkaç yıl öncesine kadar yüzlerce öğencinin ziyaret ettiği müzenin bu duruma gelmesi, hem semt halkını hemde bizim gibi araştırmacıları fazlasıyla tedirgin ediyor. Bu değerli belgelere herhangi bir şey olursa ne yapacağımızı kara kara düşünmeye başladık. Valilik, Milli Eğitim Müdürlüğü'nün ve Belediyenin, hatta Kültür ve Turizim Bakanlığı'nın çok acil bir araya gelip, bu müzenin kurtulmasını onarılmasını isiyoruz. Milyonlarca liraya harcanarak açılan, şaka, oyuncak müzeleri gibi bu müzeye de hakettiği değerin verilmesini bekliyoruz."
Kaynak: