CEMAAT OPERASYONLARINDA KELEPÇE DÖNEMİ
1 Kasım seçimleri sonrası yoğunlaştırılan cemaate yönelik terör iddialı operasyonların sonuncusunda gözaltına alınanlara kelepçe takılması dikkat çekti
Manisa ve Eskişehir'de FETÖ'ye yönelik düzenlenen operasyonlarda 47 kişi gözaltına alındı.
MANİSA'DA 26 GÖZALTI
Manisa İl Emniyet Müdürlüğü'nce bu gece gerçekleştirilen operasyonda, 'paralel devlet yapılanması' içinde yer aldıkları iddiasıyla 26 kişiyi gözaltına alındı. Dokuz kişinin ise arandığı öğrenildi.
9 KİŞİ ARANIYOR BİLGİSİ
Manisa Cumhuriyet Başsavcılığının koordinesinde yaklaşık bir yıldır sürdürüldüğü belirtilen 'paralel devlet yapılanması' ve 'Fethullahçı Terör Örgütü (FETÖ)' soruşturması kapsamında, bu gece kentteki 35 ayrı adrese eş zamanlı operasyon düzenlendi. Ülke genelinde yürütülen soruşturmalarda olduğu gibi bu operasyonda da 1 numaralı zanlının Fettullah Gülen olduğu bildirildi. Operasyonlarda 26 kişinin gözaltına alındığı, dokuz kişinin arandığı belirtildi. Kendi içlerinde "Manisa İmamı" olarak adlandırıldığı öne sürülen bir kişinin de aralarında bulunduğu öğrenilen zanlıların; doktor, avukat, işadamı, eğitimci, müteahhit gibi meslek gruplarından olduğu ve örgüte maddi kaynak topladıkları iddia edildi.
KELEPÇE TAKILDIĞI DİKKAT ÇEKTİ
Manisa Cumhuriyet Başsavcılığı, 'paralel devlet yapılanması' içinde yer aldıkları iddiasıyla 26 kişinin gözaltına alındığı operasyonla ilgili yazılı açıklama yaptı. Açıklamada şöyle denildi:
"Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı işlenen suçlar kapsamında, Fetullah Gülen Terör Örgütü/ Paralel Devlet Yapılanmasının (FETÖ/PDY) Manisa yapılanmasının deşifresi, örgütlü olarak hükümeti devirmek ve anayasal düzeni yıkıp, devleti ele geçirmek için doğrudan faaliyet yürüten kişilerin tespiti, örgütün ilimizde gerçekleştirdiği her türlü ticari, eğitim-öğretim, sosyal etkinlik, basın yayın ve matbaa işlemleri, internet yayıncılığı başta olmak üzere her türlü faaliyetinin araştırılması, hukuka uygun olarak yürütülen faaliyetleriyle, hukuk dışı faaliyetlerinin tespiti için çok yönlü çalışma başlatılmıştır. Yapılan çalışmalar neticesi, anılan örgütün ilimizde sözde İl İmamı olarak nitelendirdikleri kişi başkanlığında esnaf, öğrenci, bayan yapılanmalarının olduğu, emniyet, adliye, askeriye, milli eğitim, belediye, sağlık müdürlüğü, üniversite gibi birçok kuruma sızdıkları ve örgüt amaçları doğrultusunda faaliyetlerde bulundukları, yapılan çalışmalar ve alınan müşteki, mağdur, tanık ifadelerinden anlaşılmıştır. Örgütün deşifresi ve örgüt mensuplarının tespit çalışmaları devam etmekte olup 01.11.2015 tarihinde yapılan genel seçimlerden sonra örgüt içerisinde aktif olarak yer alan ve dosya kapsamında kimlikleri tespit edilen şüphelilerin yurt dışına kaçmak için hazırlık yaptıklarından dolayı, 'silahlı terör örgütü kurma, yönetme, kurulan örgüte üye olma, suç için anlaşma, terör örgütüne finans sağlamak' suçlarını işledikleri yönünde kuvvetli şüphe bulunan şüphelilerin yakalanmasına yönelik Manisa Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde 10.11.2015 günü eş zamanlı operasyon düzenlemiştir."
20 MİLYON TOPLANIP AKTARILDI İDDİASI
Öte yandan emniyet yetkilileri; cemaatin çeşitli kuruluşlar vasıtasıyla aldığı himmet ve kurban yardımlarını toplayıp, elde edilen diğer gelirlerle Amerika'daki hesaplara aktardığının anlaşıldığını belirtti. Manisa'da toplanan paranın 20 milyon lirayı bulduğu kaydedildi.
AVUKATLARDA VAR
Gözaltına alınanlar bugün sağlık muayenesi için gruplar halinde Manisa Devlet Hastanesi'ne götürülüyor. Gözaltına alınanların isimleri de belli oldu. Zanlılar arasında Merkez Efendi Devlet Hastanesi doktorlarından ve bir dönem kurumda yöneticilik de yapan F.E., Manisa Sanayici ve İşadamları Derneği (MASİAD) eski başkanlarından işadamı Ö.Y., avukat G.O, avukat M.H., AK Parti eski yöneticilerinden H.Ç.'nin yanı sıra M.H.E (29), F.A. (52), L.S.Y. (41), Ö.Y. (40), R.Ü. (31), M.D.(27), N.U. (46), H.Ç. (52), Y.A. (47), M.K. (54), M.Ç. (48), M.E. (50), V.İ. (29), M.B. (33), K.E.(38), E.H (33), Ş.A. (54), S.A (24), M.Y. (53), T.Z (29) ve F.U (32) bulunuyor. 'Manisa İmamı' olarak nitelendirilen ismi açıklanmayan kişinin arananlar arasında bulunduğu, ancak önceki yıllarda kentte bu görevi yürüten üç kişinin gözaltına alınanlar arasında bulunduğu kaydedildi.
BARODAN AÇIKLAMA
Manisa Barosu, 'paralel devlet yapılanması' içinde yer aldıkları iddiasıyla bugün kentte düzenlenen oprasyonda gözaltına alınan 26 kişi içinde M.H. ve G.O. adlı iki avukatın da yer alması üzerine, konuyu yakın takibe aldı. Manisa Baro Başkanı Ali Arslan, bugün baroda avukatlarla birlikte basın toplantısı düzenleyerek açıklama yaptı. Avukatların gece evlerinden kelepçelenerek gözaltına alındığını, bunun yasaya aykırı olduğunu söyleyen Arslan, "Manisa Barosu üyesi meslektaşlarımız, yürütüldüğü söylenen bir örgüt soruşturması kapsamında, haklarında yakalama ve gözaltı kararı verilerek sabaha karşı evlerinden kelepçelenerek gözaltına alınmışlardır.
Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 'yakalama'yı düzenleyen 98/1 maddesine göre; yakalama emri çıkarılabilmesi için, şüphelinin çağrı üzerine gelmemesi veya çağrı yapılamaması gereklidir. Meslektaşlarımızın avukatlık yaptıkları ve ikamet ettiği yerler bellidir. Hal böyleyken haklarında verilmiş olan yakalama kararı açıkça kanuna aykırıdır. Avukatlık Kanunu 58/1 maddesine göre; avukatların görevleriyle ilgili konularda haklarında yürütülecek soruşturmalar Adalet Bakanlığı'nın iznine tabi olup, yasal sınırlamaları dolanmak amacıyla kullanılan 'terör örgütü' isnadı hiçbir biçimde geçerli bulunmamaktadır. Kaçma ihtimali olmayan meslektaşlarımızın yasal koşulları olmaksızın, sabaha karşı evlerine yapılan baskınla ve elleri kelepçelenerek gözaltına alınmaları kişilik haklarının ağır ihlali niteliğindedir" diye konuştu.
"YURT DIŞINA KAÇMA GİBİ BİR OLASILIKLARI YOKTUR"
Gözaltındaki avukatların adliyeye çağırılarak ifadelerinin alınabileceğinin altını çizen Arslan, "Her iki meslektaşımız da Manisa merkezde mesleklerini icra etmekte ve her gün duruşmalara çıkmaktadırlar. Meslektaşlarımıza yöneltilen bir suçlamayla ilgili çağrılarak beyanlarının alınması mümkündür. İşyerleri, ev adresleri bellidir. Yurt dışına kaçma tehlikesi bulunduğundan yakalama ve gözaltı kararı verildiği belirtilmektedir. Oysaki meslektaşlarımız seçimden sonra geçen hafta yurt dışından dönmüşlerdir. Yurt dışına kaçma gibi bir olasılıkları yoktur" dedi.
KELEPÇELİ GÖZALTIYI KINADI
Manisalı avukatların kelepçelenerek gözaltına alınmasını kınadıklarını söyleyen Arslan, "Manisa Barosu olarak yasaya aykırı ve haksız bu uygulamayı tepkiyle izlerken, meslektaşlarımızın yasal haklarına sahip çıkacağız" diye konuştu.
ESKİŞEHİR'DE 21 GÖZALTI
ESKİŞEHİR merkezli İstanbul, Diyarbakır, Kayseri, Bursa ve Tokat'ta polisin 'Fethullahçı Terör Örgütü- Paralel Devlet Yapılanması'na yönelik olarak düzenlenen operasyonda 21 kişi gözaltına alındı.
Eskişehir Cumhuriyet Savcılığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, 'silahlı terör örgütü kurmak, silahlı terör örgütü yönetmek, silahlı terör örgütüne üye olmak, silahlı terör örgütüne yardım etmek, silahlı terör örgütünün faaliyeti kapsamında özel belgede sahtecilik, güveni kötüye kullanma, dernekler kanununa muhalefet ve yardım toplama kanuna muhalefet etmek' suçlamasıyla 21 şüpheli gözaltına alındı.
Gözaltına alınanlar arasında Fethullah Gülen cemaatinin Eskişehir il imamı, Eskişehir imam yardımcısı, eyalet ve bölge imamlarının da bulunduğu belirtilen açıklamada, şüphelilerin konut, iş yeri, araç ve üzerlerinde arama ve el koyma işlemleri yapıldığı, şüphelilerin ifade ve savunmalarının alınması işlemlerine başlanıldığı belirtildi.
AVUKAT ÖZKAN: ÖĞRENCİLERİN YATAKLARINA KADAR ARAMA YAPILDI
Eskişehir merkezli İstanbul, Diyarbakır, Kayseri, Bursa ve Tokat'ta polisin 'Fethullahçı Terör Örgütü- Paralel Devlet Yapılanması'na yönelik düzenlenlediği operasyonda gözaltına alınanlar arasında dershane ve yurt yöneticileri ile bazı esnafın bulunduğu belirtildi.
Eskişehir Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri gözaltına alınanların ev ve işyerinde arama yaptı. Bir dershane ile özel yurtta ise aramalar halen devam ediyor.
Aramanın yapıldığı özel öğrenci yurdunun avukatı İlyas Özkan, gazetecilere yaptığı açıklamada aramaların sabah saat 05.30'da başladığını söyledi. Yurttaki aramalarda şuana kadar herhangi bir suç bulgusuna rastlanılmadığını belirten avukat Özkan, şunları söyledi:
ÖZEL BİLGİSAYARLARA KADAR ARANDI
"Bütün öğrencilerin yataklarına kadar, dolaplarına kadar, idarecilerin çekmecelerine kadar, özel bilgisayarlarına kadar aramalar yapıldı. Tabi bekleniyordu bunlar. Yani Türkiye'de olumsuzluk, sıkıntılı olan yerler değil de böylesine dört dörtlük kurumlar maalesef saçma sapan gerekçelerle, uydurma verilerle bir takım arama kararları çıkartılarak arama yapılıyor. Herhangi bir hukuksuzluk yaşamadık. Benim gözetimimde ve mahallemizin muhtarı da geldi. 15- 20 polis gözetiminde arama yapıldı. Şu ana kadar bir bulgu yok. Bir takım notlara ve evraklara el konuldu. Onları daha sonra savcılık değerlendirecek. Aylardır bir takım okullara bu tür kurumlara, öğrenci yuvalarına, anlamsız, hukuksuz, delilden suça değil de tespit edilmiş suçtan delil üretmeye çalışılıyor bizi kanaatimizce. Üzülüyoruz tabi bir avukat olarak, bir hukukçu olarak, bir öğrencinin yastığı altında ne aranır? 'Bir ihbar mı var?' diyorsunuz. 'Uyuşturucu mu var? Terörle ilgili bir silah, bir ihbar mı var?' Yok. Sadece arama kararını gösteriyor. Eskişehir 1'inci Sulh Ceza Mahkemesi hakiminin arama kararını gösteriyor. Arama kararının da tamamını bize göstermediler, gizlilik kararı varmış. Onlara dedim 'Terör örgütü kapsamında mı bu aramalar yapılıyor, bir veriniz var mı? Herhangi bir ön deliliniz var mı? Buraya sizi getirecek bir sebep var mı?' Yok. Yanlış şeyler. Biz artık hukukçu olarak söyleyecek bir şey bulamıyoruz."
Kaynak: