Başbakan Kıyağına, Kemerburgaz İsyanı
Kemerburgaz'da izinsiz biçimde yapılan Kasımpaşa Spor tesisleri hafriyat yıkımı yarattı.Kemerburgaz’da izinsiz biçimde Başbakan kıyağı ile yapımı sürdürülen Kasımpaşa Spor tesisleri, beraberinde bir de hafriyat yıkımı getirdi. Meyve bahçeleri, ağaçlar ha
Kemerburgaz'da izinsiz biçimde yapılan Kasımpaşa Spor tesisleri hafriyat yıkımı yarattı.
Kemerburgaz’da izinsiz biçimde Başbakan kıyağı ile yapımı sürdürülen Kasımpaşa Spor tesisleri, beraberinde bir de hafriyat yıkımı getirdi. Meyve bahçeleri, ağaçlar hafriyat alanı olmamasına karşın orman ve su havzasının hemen kıyısına boşaltılmaya devam ediyor.
Kemerburgaz’da kaçak tesis yapımı ve kıyım sürerken, başlatılan kaçak çalışmaların yanında bir de hafriyat saldırısı yaşanıyor. Hafriyat alanı olmaması ve herhangi bir şekilde hafriyatların boşaltılması için izin alınmamasına karşın bölgede adeta bir hafriyat dağı oluşmuş durumda.
Kemerburgaz’da Belgrad Ormanları’nın hemen kıyısında tam 230 dönüm arazide süren talanın tek bir açıklaması var: Kasımpaşa Spor’a Başbakan hediyesi…
“Kemerburgaz’da büyük bir hukuksuzluk yaşanıyor”
Bölgede çok sayıda meyve bahçesinin ve fidanların bulunduğu alan şimdiden hafriyat altında kalırken, daha çok sayıda yer de benzer bir basınç altında. Konuya ilişkin görüşlerini aldığımız Eyüp Ziraat Odası Başkanı Halit Altıntaş, hafriyat dökülen alanın otlak olarak belirlendiğini belirterek, Kemerburgaz’da büyük bir hukuksuzluk yaşandığını dile getirdi.
“Taksim hafriyatı da buraya dökülüyor” iddiası
Hafriyat dökülmesi için hiçbir kurumdan izin alınmadığını ve çalışmaların izinsiz biçimde sürdürüldüğünü ifade eden Altıntaş, “Dökümler kaçak olarak yapılıyor. Üstelik sadece tesisin değil dışarıdan da çok sayıda hafriyat getiriliyor. Taksim projesinden gelen hafriyatlarda buraya dökülmeye başlandı. Bu alanda birçok ağaç yok edildi. Devlet arazisinde hukuk yok” dedi.
“Mühür vuramıyorlar”
Konuya ilişkin birçok yere başvurduğunu, resmi yazılar gönderdiğini ancak bir türlü işlem yapılmadığını belirten Altıntaş şöyle konuştu:
Polis geliyor, işlem yapmadan dönüyor. Devlet yok. İnşaat izinsiz, Topbaş’ın talimatıyla süren hukuksuzluğa ses çıkaran yok. Eyüp Belediyesi inşaat izinsiz diyor, bu yönde karar alıyor ama mühür bile vuramıyorlar. Bu hukuksuzluğa dur diyecek bir kurum dahi yok mu ülkede? İnsanların meyve bahçeleri, hayvan otlak alanları yok edildi. Buradan uzaklaştırmak için çabalar sürüyor.”
“500 ağaçlık bahçemizi hukuksuz şekilde kapatmak istiyorlar”
Konuya ilişkin görüşlerini aldığımız ve hafriyat alanı yakınında meyve bahçesi bulunan Ayşe Çelik yaşananları şöyle anlattı:
Bahçemizin üzerini hafriyatla dolduracaklarını söylüyorlar. Buradan çıkmamızı istiyorlar. Buna karşın ortada tek bir resmi belge yok. Bize gelmiş bir tahliye yazısı yok. Kasımpaşa Spor yetkilileri ‘burası bana tahsis edildi, buradan çıkın’ diyor. Milli Emlak’a gidiyoruz, ‘bize tahsis yapıldığı söyleniyor doğru mu’ diyoruz, ‘haritayı bulamadık’ diyorlar.
4 aylık kullanımımız için ecimesil bedeli olarak 27 bin lira vergi istediler. Bizi yıldırmak istiyorlar. Dolmabahçe çay bahçesi bile bizim kadar vergi ödemiyordur. Yan taraftaki komşulara bahçesi olanlara burayı terk edin diyorlar. Meyve var, fındık var, sebze ekip biçiyoruz. 400-500 ağacım var. Bunların üzerini hafriyatla kapatmak istemek nasıl bir hukuksuzluktur. Bir türlü bir muhatap bulamıyoruz.”
“Başbakan verdi herhalde…”
Çelik ailesinin avukatı da yaşanan süreci soL’a değerlendirdi. Avukat Mithat Çeker, “hukuki bir değerlendirme yapmak çok zor. Ortada imar yok, izin yok hiçbir şey yok. Kasımpaşa ‘yetkilileri burası bizim çıkın diyor’, biz de Başbakan verdi herhalde diye düşünüyoruz” dedi.
“Orman alanına kadar hafriyatla dolduracağız”
“Eyüp Belediyesi tesisler için inşai faaliyet izni yok diyor ama durdurulamıyor” diyen Çeker, “Tarım arazilerinin hafriyatla doldurulmasına karşı defalarca başvuru yaptık ama ses çıkmıyor, dışarıdan hafriyat geliyor, hafriyat yönetmeliği var ona uyulmuyor. ‘Orman alanına kadar hafriyatla dolduracağız’ deniliyor. Kısacası büyük bir hukuksuzluk yaşanıyor” şeklinde konuştu.
“Anamız ağladı”
Konuya ilişkin görüşlerini aldığımız bir diğer bahçe sahibi olan Volkan Yılmaz, yaşanan sürece ilişkin “artık anamız ağladı ama kimin umurunda” diyor. 3 dönüm alanının 1 dönümünün daha şimdiden gasp edildiğini belirten Yılmaz, hafriyat dolayısıyla iki tarafının kibrit kutusu gibi kapatıldığını ifade etti. İnşaatı yapan yetkilileri defalarca uyarmasına rağmen su hortumlarının kesildiğini belirten Yılmaz, 2 ay susuz kaldıklarını ifade etti.
“Yüzlerce ağaç katlettiler”
Hayatlarının büyük bir hukuksuzlukla gasp edildiğini belirten Yılmaz, “'Bir tane ağaç kesmeyeceğiz' diyenler yüzlerce ağaç katlettiler. Şimdi de bizim bahçelerimizi ve tarım alanlarımızı toprak altında bırakmak istiyorlar. İstanbul’un her yerinden hafriyat getirip döküyorlar” dedi.
Kasımpaşa Spor: Bir sıkıntı yok”
Konuya ilişkin bilgi aldığımız Kasımpaşa Spor Asbaşkanı Eyüp Hasanoğlu, dışarıdan hafriyat getirmediklerini belirterek iddiaların gerçek dışı olduğunu söyledi. Yaptıkları çalışmanın hafriyat yönetmelikleri açısından bir sıkıntı doğurmadığını belirten Hasanoğlu, ortada bir sorun olmadığını dile getirdi.
Tespit yapıldı ama...
Buna karşın Kemerburgazlılar kent içinden her gün özellikle geç saatlerde birçok kamyonun hafriyat taşıyarak izinsiz tesislerin hemen arkasına boşalttığını söylüyor. Konuya ilişkin çevre müdürlüğünden gelen yetkililer izinsiz hafriyat çalışmalarına ilişkin tespit yaparken, Kemerburgazlılar bu tespitten de sonuç çıkmayacağını düşünüyor. Çalışmalar sırasında belediyenin resmi plakalı iş araçlarının kullanıldığı da yine Kemerburgazlılar tarafından çekilen videoyla kayıt altına alındı.
Kemerburgaz’da yıkımı en trajik biçimde yaşayan Kemerburgazlı bir çoban oldu. 35 yıldır kendilerine ait olan ve vergilerini ödedikleri meyve ağaçları söküldü, hayvanları içerideyken ahırı yıkıldı. Küçük baş hayvanları kaçarak çıktı ama tavukları kümeste kaldığı için telef oldu.