Astsubaylara Ne Oluyor ?

Astsubaylara Ne Oluyor ?

.

ASSUBAYLARA NE OLUYOR ?
Dede Ersel AKSU



Son bir yıldır  sosyal medyada, çok hareketli, iyi organize olmuş  bir meslek grubu  grup var. Bu yılın Mart ve Nisan Aylarında adeta sosyal medyaya el koydular. Başlattıkları “PES” hareketi ile gazeteci, televizyon, siyasetçi herkesi twit yağmuruna tuttular, bazı gazeteciler ve televizyoncular durumdan o kadar memnundu ki “ömrümde almadığım raitingi aldım veya twitterde hiç bu kadar TT olmamıştım” diyecek kadar memnuniyetini belli edenler oldu.

Tabii bu duruma siyasetçiler de tepkisiz kalmadı, muhalefet partilerine ait milletvekilleri, soru önergeleri, kanun teklifleri vererek bu harekete destek oldular, hatta BDP Muş Milletvekili bile “ast” ların sorunları için ilginç bir destek konuşması bile yaptı.

Birde bu durumdan rahatsız olanlar vardı, mesela iktidar partisinin o dönemde basın sözcülüğünü yürüten Hüseyin ÇELİK’e bir röportajda   “atılan twitler Usanç ve bıkkınlık yaratıyor, mesele anlaşılmıştır,” diyerek bu konudaki bıkkınlığını dile getirmiştir.

E-MUTIRA YEDİLER 

Oluşan baskıdan ve sorunların bu kadar net kamuoyuna aktarılmasından rahatsız olan Genelkurmay Başkanlığı, 4 Mayıs 2013 tarihinde, kendi internet sitesinden E- Muhtıra bile yayınlamıştır.

 E- Muhtıraya assubayların, basının ve siyasetçilerin sert tepki vermesi üzerine, Genelkurmay E-Muhtırayı sitesinden kaldırarak, assubayların sorunlarının yakından tespit etmek için birliklerde anketler düzenletmiş, “Kuvvet Assubaylıkları” oluşturarak ombudsmanlık oluşturmaya çalışmış ve karanet, jnet gibi askeri portallardan bilgilendirmeler yapmış hatta, TSK tarihinde bir ilk olarak kuvvet assubaylarını televizyona çıkararak, meslektaşları üzerinden assubaylara  mesaj vermeye çalışmıştır. 

Peki, bu kadar gürültü getiren assubayların sorunları nelerdir ? 

ASSUBAYLAR NE İSTİYOR ?

Öncelikle TSK’daki katı sınıfsal ve sosyal ayrılığın kaldırılması;  TSK içindeki sosyal adaletin sağlanarak ayrımcılığın kalkması,  ordu evlerinin birleştirilmesi, lojman tahsislerindeki eşitsizliklerin giderilmesi, hatta otobüslerde uygulanan köle düzenini andıran oturma sınıf ve rütbeye göre olan oturma planının kakması,

Ekonomik olarak durumlarının düzeltilmesi;  bu gün 1. Dereceye düşmeden emekli olan binbaşılar ve  assubaylar, “açlık sınırında”, 1. Dereceye düşerek emekli  olan binbaşı ve assubaylar ise “yoksulluk sınırında” maaş almaktadır.

Buna karşılık  emekli bir albayın aldığı emekli maaş harici “tazminatların” toplam tutarı hem emekli binbaşının hem de emekli assubayın maaşından çok daha fazladır. Albayın aldığı emekli maaşı, binbaşı ve assubayın emekli  maaşının neredeyse 3 katı tutarındadır.  Ayrıca OYAK’taki temsil oranlarındaki dengesizliğin giderilmesidir.

Rütbe bekleme sürelerinin eski hale getirilmesi; subaylarda son rütbeye ulaşma 27 yıldan 23 yıla düşerken, assubaylarda  24 yıldan 30 yıla çıkmıştır.

MOBİNG VAR MI?

MOBBİNG in önlenmesi;  intihar eden asker sayısı iç güvenlik harekatında şehit olan personel sayısını geçmiştir.  2002- 2012 yılları arasında şehit olan asker sayısı 818, intihar eden asker sayısı 934’tür. İntiharlara örnek verecek olursak 2012 yılı içinde net olmamakla beraber 16 astsubay, 2013 yılında 8 assubay  intihar etmiştir. 

BİR ORDUYA YETECEK PERSONEL AYRILDI !

TSK’dan kopuşların engellenmesi; Rakamlarla 2013 yılı hariç olmak üzere son 4 yılda TSK’dan ayrılan rütbeli personel sayısı “2008 yılında 4 bin 70, 2009 yılında 3 bin 314, 2010 yılında 3 bin 103, 2011 yılında 3 bin 217, 2012 yılında 3 bin 637 olmak üzere toplam 17 bin 341 subay/assubay emekli veya istifa ederek kendi istekleriyle TSK’dan ayrılmıştır. Toplam ayrılan personelin 5 bin 67’si subay, 12 bin 274’ü assubaydır.

2013 Yılı için bu  rakamlara yaklaşık,1000 civarında subay, 2000 civarında da assubay eklersek, toplamda ayrılan subay sayısı; 6.067, astsubay sayısı; 14.274 toplam 20.391 subay/astsubay TSK’dan ayrılmıştır. 

Kendi isteğiyle sözleşme yenilemeyerek TSK’dan ayrılan uzman erbaş miktarları; 2008 yılında 2 bin 418, 2009 yılında 1417, 2010 yılında 1595, 2011 yılında 1955, 2012 yılında ise 30 Kasım 2012 tarihi itibarıyla 384 olmak üzere toplam 7 bin 769’dur” (Milli Savunma Bakanının açıklamasından) Görüldüğü üzere TSK’dan ayrılan personel sayısı artmaktadır, mecburi hizmet süresinin 10 yıla düşürülmesi nedeniyle önümüzdeki yıllarda söz konusu rakamlarda artış  olması muhtemeldir.

ONLARA AF YOK.

Sicil Affı, bu güne kadar çıkan af kanunlarından ne yazık ki TSK personeli faydalanmamış, çıkan tüm af kanunlara “TSK Personeli Hariç “ ibaresi eklenmiştir.

Yıllardan beri düzeltilmeyerek süre gelen sorunlar artık, had safhaya ulaşmış, çözüm beklemektedir, Assubaylar tüm sorunlarını sosyal medyada ve dernekleri Türkiye Emekli Assubaylar Derneği (TEMAD) aracılığı ile gazete ve televizyonlarda duyurmuştur.

SORUNLARI ÇÖZÜLDÜ MÜ?

Peki Assubayların  dillendirdiği, yüksek sesten duyurduğu sorunlar çözülmüş müdür ?

TEMAD Genel Başkanı Sn. Ahmet KESER’in en son Bir televizyon programındaki ilk cümleleri durumu özetlemektedir;
“ Herhangi bir ilerleme yok. Sadece iyi niyet cümleleri var. Yapacağız-edeceğiz gibi bir takım cümleler kuruluyor. Onun ötesinde somut bir çalışma daha doğrusu somut bir sonuç yok. ”

Söz konusu sorunlar çözülmediği gibi, TSK Disiplin Kanunu yasallaşmış ve TSK personelinin, özellikle assubayların ve uzman çavuşların iş güvencesi ortadan kaldırılarak meslekten atılmaları kolaylaştırılmıştır.

Eskiden Şura kararı ile meslekten ihraç edilebilen rütbeliler, artık disiplin kurulları aracılığı ile disiplin puanını doldurduğu anda meslekten atılabilmektedir.  Suç ile verilen ceza  oranındaki büyük dengesizlik assubayların bir başka sorunudur.

Örneğin; Ağrı’da görevli bir assubay, generallere hitaben twitterde “KENERAL” yazdığı iddiası ile tutuklanmış, ancak mahkeme kararı sonuçlanmadan assubay amirlerinin kararı ile meslekten atılmıştır.

Yine bir askeri birlikte 24 saat esasına nöbet tutan astsubay, askeri mutfakta 4 yumurtadan omlet yaptırdığı ve  0,91 TL. kamu zararı oluşturduğu gerekçesi ile 180 gün hapis cezası almıştır, Başka bir birlikte başçavuş rütbesinde bir assubay, görevli bulunduğu birlikte cep telefonu ile konuştuğu için, 10 gün hapis cezası almıştır. Bu ve buna benzer örnekler çoğaltılabilir.

Ast ve asssubayların sorunlarının çözülmemesi, subay ve assubaylar arasında husumet oluşarak, hızla TSK’nın bölünmesine neden olabilecek bir duruma gelmektedir. Bu durumun düzeltilmesi için, yetkililer bir an öce ciddi çözümler üreterek, TSK’daki bu ayrılığa ve ayrışmaya son vermelidir.

Tüm bu yaşananların, haksızlıkların giderilmesi ile Kıbrıs’ta ta bir assubayın, Albay tarafından makam odasında dövülmesini protesto etmek amacıyla, assubaylar TEMAD Genel Merkezi öncülüğünde, 16 Kasım 2013  günü saat:10.00’da Türkiye Büyük Millet Meclisi Dikmen Kapısında, basın açıklaması yapacaktır.