Almanya'dan kritik Türkiye hamlesi
Almanya başbakanı Merkel'in " Türkiye sadece Erdoğan'dan ibaret değil "sözlerinden ardında, Avrupa ülkeleri içerisinde Türkiye için yeni ekonomik önlemler girişimi başlattığı ortaya çıktı.
Almanya ile Türkiye arasında başkanlık referandumu sürecinde propoganda yüzünden başlayan kriz giderek derinleşmeye başladı.
ALMANYA'DAN ÇOK KRİTİK HAMLE
Almanya Türkiye'nin en büyük ticaret partneri olan Avrupa ile ekonomik ilşkilerine karşı başlattığı engelleme girişimlerinin dozunu giderek artırıyor. Türkiye'nin çeşitli yollar ile ilişkileri düzeltme çabaları sürekli boşa çıkıyor. Avrupa ile gerginliğin somut etkileride, Türk ekonomisinde gettikçe daha çok kendisini hissettiriyor.
MERKEL; TÜRKİYE ERDOĞAN'DAN İBARET DEĞİL
İlk belirtiler bu yaz sezonunda turizm sektöründe net olarak görüldü. Avrupa'dan gelen turist sayısında ciddi bir azalış yaşanıyor. Merkel ise yaptığı açıklamada ilerisi için umut olabilecek ayrıntılara girdi. Türkiye ile Avrupa arasında yaşanan krizin nedenini Erdoğan ve AKP olduğuna işaret eden Merkel, Türkiye AKP ve Erdoğan'dan ibaret değildir dedi. İşte krizde yaşanan son gelişmelere ilgili Alman medyasına yansıyan son durum.
ALMANYA TÜM AVRUPA'YI ÖNLEMLER İÇİN İKNA ETMEYE ÇALIŞIYOR
DW Türkçe'nin haberine göre, Almanya’nın, Avrupa Birliği’nde kritik diplomatik girişimlerde bulunduğu öğrenildi.
Merkel hükümetinin, 1 Temmuz’da AB Dönem Başkanlığını üstlenen Estonya ile temaslarında, Türkiye ile Gümrük Birliği’nin güncelleştirilmesi konusunun, "hiç bir şekilde gündeme alınmaması” yönünde beklentisini ilettiği, bunun gerekçelerini anlattığı öğrenildi.
ÖN HAZIRLIKLAR BİLE GÖRÜŞÜLMESİN
AB'nin Ankara üzerinde ciddi biçimde etkisi olacak adımlar atması gerektiğini vurgulayan Berlin, mevcut koşullarda Gümrük Birliği konusunda, ön hazırlık niteliğinde görüşmelerin bile yapılmasının, doğru bir mesaj olmayacağını vurguladı.
Diplomatik kaynaklar, Türkiye’nin en büyük ticaret ortağı olan Almanya’nın bugüne kadar Gümrük Birliği’nin yenilenmesi, genişletilmesi konusunda AB içinde başı çeken ülkelerden olduğunu, ancak son gelişmelerin ardından tutumunu tamamen değiştirdiğini kaydediyorlar.
ALMAN PATRONLARDA SİYASİ İSTEKLERDE BULUNDU
Alman hükümetinin bu yeni pozisyonu konusunda yalnızca AB Dönem Başkanlığı ve AB Komisyonu ile değil, diğer AB başkentleriyle de eşzamanlı görüşmeler yaptığı, diplomatik girişimlerle bu yeni yaklaşımına destek istediği öğrenildi.
Başbakan Binali Yıldırım’ın Alman yatırımcılarla iki hafta önce bir araya geldiği toplantıda, Alman patronların da, ilişkilerin normalleşmesi için tutuklu Alman vatandaşlarının serbest bırakılması gerektiğini, Alman hükümetinin politikasına destek verdiklerini açıkça dile getirdikleri kaydedildi.
ALMANCILAR NE DİYOR