4 BİN 464 KİŞİ İHRAÇ EDİLDİ; BAKIN KİMLER VAR
Ankara Üniversitesi siyasal bilgiler Fakültesi’nden (Mülkiye) toplamda 28, İletişim Fakültesi'nden 16, Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi'nden çoğunluğu Tiyatro Bölümü'nden 12 kişi ihraç edildi. İhraç edilenlerin önemli bir kısmı alanının uzmanı isimler.
Olağanüstü hâl (OHAL) kapsamında kamu görevinden çıkarılanlar ve göreve iade edilenlere ilişkin listelerin de olduğu 686 sayılı Kanun Hükmünde Kararname Resmi Gazete'de yayımlandı.KHK kapsamında 4 bin 464 kişi memuriyetten ihraç edildi, 16 kişi görevine iade edildi. Ayrıca 2 kişinin de öğrencilik statüsü geri verildi.
ANKARA SİYASAL BİLGİLER'DE DEPREM
Ankara Üniversitesi siyasal bilgiler Fakültesi’nden (Mülkiye) toplamda 28, İletişim Fakültesi'nden 16, Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi'nden çoğunluğu Tiyatro Bölümü'nden 12 kişi ihraç edildi. İhraç edilenlerin önemli bir kısmı alanının uzmanı isimler.
İSTİFA EDENLER BİLE İHRAÇ EDİLDİ
İstifa eden bazı hocaların da ihraç listesinde yer alması dikkat çekti. Ankara Üniversitesi'nde bundan önceki KHK'lar ile ile yapılan ihraçlar da tepki toplamıştı. Ancak son KHK ile Mülkiye, İletişim Fakültesi ve Tiyatro Bölümü'nde üniversiteye çok uzun yıllardır emek veren isimler ihraç edildi. İhraç edilenlerin sayıca fazla olması bazı bölümlerde eğitimin nasıl sürdürüleceği sorusunu da akla getirdi.
YILLARIN MÜLKİYESİ KAPANACAK MI
Biri uzman 71 kişinin ihraç edildiği Ankara Üniversitesi'nde Siyasal Bilgiler Fakültesi'nden (SBF) 23, İletişim Fakültesi'nden (İLEF) 16, Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi'nden (DTCF) 12, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi ve Eğitim Fakültesi'nden 5'er akademisyen, diğer böülmlerden ise toplamda 9 akademisyen kamu görevinden ihraç edildi.
2 FAKÜLTEDE 28 ÖĞRETİM ELEMANI
Mülkiye bünyesindeki iki fakülteden ihraç edilenlerin sayısı 28'e ulaştı. İhraç edilenlerin önemli bir kısmı, Barış için Akademisyenlerin çağrısına imza atan isimlerden oluşuyor.
İhraç edilen akademisyenlerden Eğitim Sen'in Siyasal Bilgiler Fakültesi temsilcisi Araştırma Görevlisi Dinçer Demirkent, konuyla ilgili şunları söyledi:
REKTÖRÜN GÖZE ALDIĞI ŞEY
“Ankara Üniversitesi Rektörü Erkan İbiş'in başından beri bu kadar büyük bir tasviyeyi nasıl göze aldığı önemli. Ankara Üniversitesi'den ihraç edilen 72 kişinin çoğunluğu Cebeci Kampüsü'nden. İstifa eden hocaları bile atmışlar. Aralarında kadrosu Mardin'de olan bir arkadaşımız da var. Mülkiye'den Gökçen Alpkaya imzacı değildi ama Barış İçin Akademisyenler Bildirisi'ni sınavda soru olarak sormuştu onu da ihraç etmişler. Mülkiye ve İletişim Fakültesi'nden ihraçların boyutuna bakınınca, AKP'nin bu okulları kapatıp, kendi fikrine uygun bir okul yaratacağına dair yorumlar yapılıyor. Hatta bunun için yeni kurulan Sosyal Bilimler Üniversitesi işaret ediliyor” dedi.
ANAYASA PROFESÖRÜ DE İHRAÇ EDİLDİ
KHK ile Marmara Üniversitesi'nde görevli Profesör İbrahim Kaboğlu da ihraç edildi. Prof. Kaboğlu, Marmara Üniversitesi Anayasa Hukuku Anabilim Dalı Başkanlığı görevini yürütüyordu. Kaboğlu’nun yanı sıra Türk Tabipler Birliği eski Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Özdemir Aktan da ihraç edildi. İbrahim Kaboğlu’nun ihracıyla Marmara Üniversitesi Kamu Hukuku Anayasa dalında iki profesör kaldı.
EVETÇİLER KALDI
O isimlerden biri de 2010 referandumunda “Yetmez ama evet” demesiyle tanınan Osman Can olurken diğeri ise Prof. Dr. Sibel İnceoğlu oldu.
Türkiye’nin en iyi anayasa ve siyaset bilimi profesörlerinden Murat Sevinç ile psikiyatri alanında tanınan Prof. Dr. Cem Kaptanoğlu da kamudan atılanlar arasında yer aldı. Marmara Üniversitesi Siyasi Tarih Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Yüksel Taşkın da ihraç edilen 330 akademisyen arasında bulunuyor.
İHRAÇLARIN KURUMLARI VE SAYILARI
Jandarma Genel Komutanlığı'ndan 893 kişi,
Emniyet Genel Müdürlüğü'nden 417 kişi,
Milli Eğitim Bakanlığı'nda (MEB) 2 bin 585 kişi,
Yargıtay Başkanlığı'nda 10 kişi,
Yüksek Seçim Kurulu'unda 10 kişi,
Sermaye Piyasası Kurulu'unda 1 kişi,
Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı'nda (TOKİ) 2 kişi,
Türkiye Radyo-Televizyon Kurumu'nda 88 kişi,
Vakıflar Genel Müdürlüğü'nde 2 kişi,
Avrupa Birliği Bakanlığı'nda 3 kişi,
Dışişleri Bakanlığı'nda 48 kişi,
Ekonomi Bakanlığı'nda 15 kişi,
İçişleri Bakanlığı'nda 49 kişi,
Sahil Güvenlik Komutanlığı'nda 3 kişi,
Kültür ve Turizm Bakanlığı'nda 16 kişi,
Yüksek Öğretim Kurumu'nda 330 kişi.