ZEKERİYA ÖZ MESLEKTEN MEN EDİLDİ ARTIK SADECE KAÇAK
İktidarın bir zamanlar sonsuz destek verdiği Zekeriya Öz, artık mesleği elinden alınmış bir ‘’kaçak’’ oldu.
Ergenekon soruşturması ile birlikte Türkiye’nin en etkili isimleri arasına giren ve iktidarın sonsuz destek verdiği bir isim olan savcı Zekeriya Öz artık mesleği elinden alınmış bir ‘’Kaçak’’ oldu.
Bulgaristan göçmeni bir ailenin çocuğu olarak Bursa’da doğan, 1991’de İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun olan Öz, Çine, Mutki ve Bigadiç’de görev yaptıktan sonra 2004′de İstanbul Cumhuriyet Savcılığına atandı.
12 Haziran 2007’de Ümraniye’de bir gecekonduda bulunan el bombalarıyla birlikte Ergenekon soruşturmasını başlattı. Dalga dalga operasyonlar yapıldı. Tehditler başlayınca, Başbakan’ın zırhlı makam aracı Öz’e tahsis edildi. 2011 yılına kadar, 4 yıl Ergenekon soruşturmasını yürüttü ve 8 ayrı iddianame hazırladı.
ÖNCE YETKİLERİ ALINDI
Sanıklar lehine olan delilleri karartıp, aralarında muvazzaf ve emekli üst düzey askerlerin de bulunduğu şüphelilerle ilgili sahte olduğu öne sürülen dijital delillere itibar etmekle suçlandı. 2011’de HSYK kararıyla özel yetkileri elinden alındı ve İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili oldu.
Öz’ün ismi 17 Aralık 2013′de yapılan yolsuzluk ve rüşvet operasyonu ile yeniden gündeme geldi. İş adamı Reza Zarrab, bakanlar Muammer Güler, Erdoğan Bayraktar ve Zafer Çağlayan’ın oğulları ile Halkbank Genel Müdürü Süleyman Aslan, Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, iş adamı Ali Ağaoğlu’nun da aralarında bulunduğu çok sayıda kişi gözaltına alındı.
Operasyonun ardından önce İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın görevden alındı. Savcı Muammer Akkaş’ın yürüttüğü 2. dalga operasyon da krize neden oldu. Başbakan Erdoğan, Öz’ü suçlarken, makam aracı da geri alındı. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ da Öz için, ”Şov yapıyor” dedi.
Öz’ün ailesiyle birlikte gittiği Dubai gezisi masraflarını, işadamı Ali Ağaoğlu’nun karşıladığı ve bir yılda 22 kez yurt dışına çıktığı iddiası ortalığı karıştırdı. Öz bu iddiaları yalanlayıp ”Yolsuzluk soruşturmasına son vermesi için Başbakan Erdoğan’ın kendisine iki yargı mensubu gönderdiğini” öne sürdü. Başbakanlık da bu iddiayı yalanladı. 6 yıl önce ”Kahraman” olan Savcı Öz şimdi ”Düşman” haline geldi.
Yandaş basın tarafından ‘’Kahraman’’ ve ‘’Temiz eller savcısı’’ olarak lanse edilen Öz, daha sonra kara listeye alındı. İstanbul’dan Bolu’ya sürüldü. Erdoğan ve hükümete karşı cephe açtı.
YAKALAMA KARARI
17 Aralık soruşturmalarını yürüten ve HSYK kararıyla meslekten ihraç edilen savcı Zekeriya Öz hakkında yakalama kararı çıkarıldı. Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesi, Cumhuriyet Başsavcılığı’nın, Zekeriya Öz, Celal Kara ve Mehmet Yüzgeç’in tutuklanmak üzere haklarında “yakalama kararı” verilmesi yönündeki talebini görüştü ve kabul etti. Yakalama kararının ardından Öz’ün yurtdışına kaçtığı belirtildi. Zekeriya Öz ve Celal Kara’nın 10 Ağustos günü Artvin üzerinden önce Gürcistan’a oradan da Ermenistan’a geçtikleri bildirildi.
MESLEKTEN İHRAÇ EDİLDİ, MAAŞI KESİLECEK
Bugün ise Zekeriya Öz’ün meslekten ihracı kesinleşti. HSYK Genel Kurulu, 17-25 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonuna imza atan ve aralarında Zekeriya Öz’ün de bulunduğu 4 savcı ile 1 hakimin, meslekten ihraçlarına yaptığı itirazı reddetti. Böylece, Öz’ün ihraç kararı kesinleşmiş oldu. Hakkında ihraç kararı çıkarılan Öz’ün maaşı da kesilecek.
Kaynak: