ZAMAN'A MÜDAHALEYE BBC'DEN ÇARPICI ANALİZ
Erdoğan'ın geçen hafta gündeme bomba gibi düşen AYM'ye yönelik "Tanımıyorum" açıklamasını unutturan Zaman gazetesi müdahalesine tepkiler giderek yükseliyor.
Zaman Gazetesine yapılan "Kayyım" atamasının ardından Başbakan tarafından yapılan açıklamada gelen eleştirilere yanıt olarak "Hukuk sürecidir müdahale edemeyiz" yanıtı verilmişti. Başta ABD Ankara Büyükelçisi olmak üzere dünya medyası ise atamaya ve Zaman gazetesi ninası önünde protesto yapan okur kitlesine yapılan sert müdahalesine karşı ser tepkiler verdi. En ilginç analizi ise sayfasında geniş yer veren ünlü İngiliz yayın kuruluşu BBC yaptı. Zaman'ın müdahale sonrası yayınlanan ilk sayısını öne çıkaran BBC, Erdoğan'ın bülteni gibi yayınlanan gazetenin müdahale sonrası ana sayfasını yayınladı.
ABD BÜYÜKELÇİSİNDEN DAVUTOĞLU'NA JET YANIT
Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun İran ziyareti sırasında Zaman gazetesine kayyım atanması ile ilgili olarak “Dışarda bazı yabancı basın organlarında ‘hükümet el koydu’ gibi ifadeler var. Bunlar hukuki süreçlerdir, siyasi süreçler değil. Bu sürece hiçbir müdahalemiz olmamıştır” sözlerine ABD’den ilk tepki Davutoğlunun sözlerinden yaklaşık bir saat sonra ABD Büyükelçisi John Bass’dan geldi. Bass, elçiliğin resmi sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, sadece süreci değil, protesto gösterileri sırasındaki biber gazı ve plastik mermi kullanımını da eleştirdi.
RESMİ HESAPTAN YAYINLANDI
Bass'ın, ABD elçiliği resmi twitter hesabından İngilizce ve Türkçe olarak yaptığı açıklama şöyle: “Zaman gazetesinin haber yapım sürecine kayyum tarafından müdahale edildiğine dair haberlerden derin rahatsızlık duyuyorum. Devir işlemini protesto edenlere karşı biber gazı ve plastik mermi kullanıldığına dair haberleri de endişeyle izliyorum. Evet, hukuki sürece saygı duyulmalıdır. Ancak, özgür bir basın ve hukuka uygun yargılamanın önemine de saygı duyulmalıdır.”
BBC'DEN İLGİNÇ ANALİZ
Zaman gazetesinin kayyum yönetimindeki ilk sayısı yayımlandı. BBC zaman gazetesine yapılan "Kayyım" müdahalesinin analizini yayınladığı iginç makalesine bu cümle ile başladı. İşte o analizden diğer ayrıntılar
"Köprüde tarihi heyecan" manşetiyle çıkan gazete üçüncü köprünün son tabliyesinin bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılacağı bir törenle yerleştirileceğini duyurdu.
Cuma günü kayyum atandıktan sonra gazetecilerin yöneticileri görevden alınmıştı.
Gazetenin kapatılan internet sitesinde ise '"En kısa sürede siz okurlarımıza daha kaliteli ve tarafsız hizmet vereceğiz" duyurusu yer alıyor.
Polis, kayyum atanmasını protesto için toplanan kalabalığa basınçlı su, biber gazı ve plastik mermiyle müdahale etmişti.
Davutoğlu: Bunlar hukuki süreçlerdir
Başbakan Ahmet Davutoğlu, İran ziyareti sırasında düzenlediği basın toplantısında bir gazetecinin "Zaman'a kayyum atanması ve Boydak'a yönelik operasyonu nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusuna “siyasi süreçler değil” yanıtını verdi.
Davutoğlu şunları söyledi:
"Bunlar kesinlikle hukuki süreçlerdir, siyasi süreçler değil. Hukuki süreçlere olduğunu gösteren husus ne? Türkiye'de hükümetimize muhalefet eden, farklı fikirler serdeden tek gazete bahsedilen gazete değil. Diğer gazeteler, özgürce fikirlerini ifade ediyorlar, hiç kimseye de 'Niçin bu fikirleri serdediyorsunuz', diye bir sorgulama, bir şekilde bir uygulama yok."
"Demokratik hukuk devleti meşruiyetini halktan alan bir hükümete karşı açık bir darbe teşebbüsü niteliği taşıyan bir faaliyet içinde yer alanların yaptıkları faaliyetin ekonomik mi, gazetecilik mi olup olmadığı konusunda sorgulama hakkı da vardır."
"Türkiye basın özgürlüğü noktasına geldiği düzeyden geriye doğru hiç gitmeyecektir ama kimsenin de basın veya başka araçları kullanarak devlet içinde bir paralel yapılanmanın aracı, meşruiyet sağlayıcısı olarak faaliyet yapmak suretiyle bir vesayet odağı oluşturmasına da herhalde göz yummamamız lazım."
Kararın gerekçesi
İstanbul 6. Sulh Ceza Hakimliği, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talebi üzerine gazeteye kayyum atanmasına karar vermişti.
Anadolu Ajansı kararın, "gazetenin, FETÖ / Paralel Devlet Yapılanması'nın faaliyetleri kapsamında ve örgüt faaliyetlerine destek olacak şekilde kullanıldığı yönünde kuvvetli deliller bulunması" gerekçesiyle alındığını bildiriyor.
Gülen Hareketi'nin ilk yayın organlarından biri olan Zaman gazetesi, daha sonra grubun en büyük gazetesi haline gelmişti.
"Paralel Yapı'ya mali kaynak sağlama" suçlamasıyla yönetimine geçen yıl el konularak kayyum atanan İpek Grubu'na ait Kanaltürk, Bugün TV, Bugün Gazetesi, Millet Gazetesi ve Kanaltürk Radyo hafta içinde kapatılmıştı.
Kaynak: