Yolsuzluk Soruşturması Emniyet Engeline Takılmış
Aralarında Başbakan’a “çok yakın” 2 ismin de olduğu 30 kişi hakkında yolsuzluk, rüşvet ve kara para soruşturması başlatıldı... Savcılığın soruşturma dosyasındaki vahim iddialar:
Soruşturmayı İstanbul’da terör savcısı Muammer Akkaş yürütüyor. 21 ay önce açılan dosyada, 28 ayrı ihalede yolsuzluk yapıldığı, kara para aklandığı, rüşvet alındığı ve ihaleye fesat karıştırıldığı iddia ediliyor. Savcılığın tespitine göre, kamu zararının 100 milyar doları (209 milyar lira) buluyor…
Savcılık dün düğmeye bastı. İstanbul ve Ankara emniyetine, 30 kişinin gözaltına alınması talimatını verdi. Listede, Başbakan Erdoğan’a çok yakın 2 isim ile birlikte bürokratlar ve ünlü işadamları yer aldı. Ancak İstanbul Emniyet Müdürü Selami Altınok, gözaltı talimatını yerine getirmedi.
SAVCILIĞIN DOSYASINDAKi KORKUNÇ iDDiALAR
1- Etiler’de 1 milyar dolarlık Polis Okulu arazisinin yarı fiyatına ihalesiz satılması
2- Sabah ve atv’nin satışı için, kamu ihalesi alan işadamlarından para toplanması
3- İstanbul Paşaköy’deki 10 milyar dolarlık araziye, rüşvet karşılığı maden işletme izni verilmesi
4- Kamu arazilerinin, Türkiye Gençlik ve Eğitime Hizmet Vakfı’na usulsüz yolla devredilmesi
5- Ankara-İstanbul yüksek hızlı tren ihalesinde, gizli bilgilerin bazı firmalara verilmesi
100 milyar dolarlık yolsuzluk dosyası açıldı
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın, ekonomik büyüklüğü 100 milyar doları bulan, “kara para aklama, rüşvet, ihaleye fesat ve yolsuzluk’ suçlarından yeni bir soruşturma yürüttüğü ortaya çıktı
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü yolsuzluk ve rüşvet operasyonu büyüyor. Savcılığın, ekonomik büyüklüğü 100 milyar doları bulan, “karapara aklama, rüşvet, ihaleye fesat karıştırma ve yolsuzluk” suçlarından yeni bir soruşturma yürüttüğü ortaya çıktı. Savcılık ile Valilik ve Emniyet arasında gözaltı krizi yaşanmasına neden olan soruşturmanın ayrıntılarına SÖZCÜ ulaştı.
Zarar 100 milyar dolar
İstanbul’da Savcı Muammer Akkaş’ın yürüttüğü soruşturmasının Mart 2012’de başladığı, 28 ayrı ihalede usulsüz işlem yapıldığı, kamu zararının ise 100 Milyar Doları bulduğu belirtiliyor. Soruşturma kapsamında Başbakanlık, Ulaştırma Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Kültür Bakanlığı ve Başbakanlık Kalkınma Ajansının yaptığı şüpheli işlemlerin tespit edildiği iddia edildi.
Soruşturma kapsamında tedbir de konulacağı belirtilen kurum ve kuruluşlar arasında, Turkuaz Grup, (Sabah ve ATV), Bosphorus 360, BİM, Başbakanlık Kalkınma Ajansı, Kolyoncu Grup, KİPTAŞ, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Al Baraka Türk ve TÜRGEV de bulunuyor. İşte dosyaya yansıyan iddialar:
1- Polis Okulu Arazisi
Etiler’in tek boş arazisi olan Etiler Polis Okulu arazisinin piyasa değerinin 1 Milyar doların üzerinde olduğu ancak Başbakan’a en yakın isimlerden B.E.’nin gizli ortakları arasında yer aldığı Bosphorus isimli şirkete ihalesiz satış bedeli 460 milyon dolar olarak verildiği tespit edildi. Devletin, yaklaşık 600 milyon dolar zarara uğratıldığı belirlendi. Arazinin üzerine yapılacak konut ile zararın birkaç milyar dolarları bulacağı hesaplandı. Öte yandan arazinin devredilmesi sürecinde KİPTAŞ üst düzey yetkilisi İ.Y.’nin organizesinde arazinin ‘değerleme ihalesi’ne fesat karıştırıldığı da belirlendi. Bosphorus 360 Şirketi’nin ortakları arasında Başbakan’a çok yakın iki ismin yanı sıra El Kaide finansörü kişi ve oğlu, Başbakanlık Yatırım Ajansı yetkilisi İ.A., Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansından Kalkınma Ajansı yetkilisi A.Ç., Suudi işadamı U.K., tekstilci C.A. bulunuyor.
2- Sultanbeyli Maden Arazisi
Orman Bakanlığı, İstanbul Sultanbeyli Paşaköy orman sahasında bulunan maden arazisine popülasyonların tehdit altında bulunabileceği ve çok sayıda uygunsuzluk nedeniyle maden işletme izni vermemiş. Ancak Bosphorus 360 Şirketi’nin, 1 ay gibi kısa bir sürede madene işletme izni aldığı belirlendi. 10 Milyar Dolarlık Maden işletme izni karşılığında maden işletmesin sahibi A.P.’ye herhangi bir ödeme yapılmadan yüzde 50 hisse ile ortak olundu. A.P.’nin, ortaklıktan çıkarılarak Bosphorus’un işletmeye el koyduğu belirlendi. Maden işletme izni çıkmasının ardından Başbakan Erdoğan’ın Orman ve Enerji Bakanlıklarına verdiği talimatların da tespit edildiği öğrenildi. Maden İşletme izni çıkması için Başbakanlık Özel Kalem yetkilisi H.D.’nin konuyu takip ettiği belirlendi.
4- İhaleye Fesat Karıştırma
İstanbul Pendik’teki 249 parselde bulunan arazinin Kadıköy 3. İcra İflas Müdürlüğü’nden pazarlık sureti ile satışı gerçekleştirildiği, ihale süresince A. T., BİM yetkilisi M.L.T. ve A.Ç. tarafından, ihaleye katılacak firmalar ve verilecek teklifleri koordine edildiği belirlendi. İhaleye net şekilde fesat karıştırılarak arazinin kendilerinde kalmasının sağlandığı belirlendi.
5- Usulsüz SİT alanı İşlemi
İzmir Urla-Zeytineli dolaylarındaki Başbakan’ın için yapılacak villaların bulunduğu arazinin tamamen usulsüz şekilde 1. derece sit alanından 3. derece sit alanı haline getirdiği belirlendi. Arazinin henüz imara açılmadan üzerinde binalar yapılmaya başlandığı belirtildi. Bu işlem için Başbakan’ın doğrudan talimatı ile Çevre Bakanı Bayraktar, Tabiat Varlıklarını Koruma yetkilisi O.İ. ve kaymakamın devreye girdiği tespit edildi. Talepler doğrultusunda üniversite hocalarına rüşvet verilerek rapor yazdırıldığı ve böylece dönüşümün sağlandığı belirlendi. Verilen rüşvet miktarı 130 Bin TL olarak belirlendi.
6- Danışmana rüşvet iddiası
İşadamı A.K’nin, Yönetim Kurulu Başkanı olduğu şirketin, Başbakanlık Müsteşarlığı çalışanı kişiye dosyayı rüşvetle onaylattığı belirlenmiştir.
7- Metro Hattı İhalesi
8 Ekim 2013’te İstanbul Belediyesi Raylı Sistem Daire Başkanlığı tarafından yapılan Mecidiyeköy – Mahmutbey Metro Hattı ihalesine fesat karıştırıldığı belirlendi. İhale tarihinden birkaç gün önce Kalyon ve Kolin unvanlı firma yetkileri O. K., S.B., C.K., K.A., S.Z.Ö. ve İ.E.G. ile birlikte bazı firma yetkililerinin bir araya gelerek ihalede verilecek teklifleri birlikte kararlaştırdıkları, böylece ihaleye fesat karıştırdıkları tespit edildi.
8- Termik Santral İhalesi
Özelleştirilmesi planlanan 14 termik santralin, Başbakan’ın talimatıyla özelleştirme kapsamından çıkarıldığı ve yenilenmesi için kendisine en yakın isimlerden B.E.’nin gizli ortağı olduğu Bosphorus 360 Şirketi’ne ihale edilmeye çalışıldığı belirlendi.
Bosphorus 360 Şirketi termik santrallerin yenilenmesi için Çek Firması olan Skoda Export Enerji Anonim Şirketi’ne danışmanlık hizmet vermeyi ve bunun karşılığında 500 bin dolar kar elde etmeyi planladı. İhaleye, Bosphorus 360 Şirketinin aracılık yapması için Başbakanın talimatıyla bir bakanın devreye girdiği tespit edildi.
9- El-Kaide iddiaları
Uluslararası alanda El Kaide finansörü olduğu gerekçesiyle aranan şahsın, Türkiye’de Albaraka Türk ve BİM’in gizli ortağı olduğu tespit edilmiştir. Bu şahıs, arandığı dönemde Başbakanlık inisiyatifiyle Türkiye’nin de taraf olduğu uluslararası yaptırımlara aykırı olarak, Türkiye’ye defalarca geldiği belirtildi. Başbakan Erdoğan ve kendisine en yakın isim olan B.E. ile gizli ticari ortaklık içerisinde şirketler kurarak faaliyet gösterdiği ve Başbakanla yapılan gizli görüşmeler gerçekleştirdiği tespit edilmiştir. Bu şahsın oğlu ile B.E.’nin ortakları arasında bulunduğu Bosphorus 360 Şirketinin, inşaat sektöründe imar sorunu yaşayan işadamlarına rüşvet karşılığı yardımcı olduğu belirlenmiştir. Rüşvet bizzat Başbakanın Talimatı ve Bilgisi d‚hilinde gerçekleşmiştir. İşadamları aldıkları kamu ihalelerine karşılık, rüşvet olarak Erdoğanların Aile Vakfı olan TÜRGEV’e bağış adı altında yardım yapmışlardır.
10- TÜRGEV’de yolsuzluklar
Türkiye Gençlik ve Eğitime Hizmet Vakfı (TÜRGEV)’e usulsüzlük ve yolsuzlukla kamu arazilerini devredilmesi, Erdoğan ve kendisine en yakın isimlerden B.E.’nin nüfuzlarını kullanarak yüksek değerli arazilerin devredilmesi, alınacak arazilerde karşılaşılan problemlerin Erdoğan’ın nüfuzu ile çözülmesi, TÜRGEV adına yapılacak tadilat vs. için özel şirketlere ücret talep etmemesi, İGDAŞ’a ait arazinin TÜRGEV’e devri, Milli Eğitim Vakfı’nın Şehzadebaşı’nda TÜRGEV’e devrettiği arazide otel yapılmak istenmesi üzerine, araziye sınır özel arazinin tehditle satın alınmak istenmesi, Altunizade’de Hazine’ye ait bir araziye talip olan Milli Eğitim’in talebinin geri çektirilerek arazinin TÜRGEV’e devri, Millet Caddesi’ndeki 17 dönümlük İETT arazisinin TÜRGEV’e üniversite yapılması amacıyla devri girişimi, Hayırlı Vakfı’nın 27 dönümlük arazisine imar alınmasına karşılık TÜRGEV’in araziye yüzde 50 ortak olması, Üsküdar’da bir arazinin başka bir şahsa devrinin Başbakan’a en yakın isimlerden B.E. tarafından engellenerek O.B.’ye devrinin sağlanması, işadamı A.A.’nın imar ve ruhsat sıkıntılarının çözülmesine karşılık rüşvet olarak 20 dönüm arazisini TÜRGEV’e devri.
Yüksek Hızlı Tren ve Marmaray mercek altında
Dosyada önemli bir madde de Yüksek Hızlı Tren… İddialar şöyle: Ankara-İstanbul Hızlı Tren Projesi 2. Etap Vezirhan-İnönü arasındaki Tünel 26’nın geri kalan kısmının yapılması işi, halesinde iş adamları M. C., H.D., A.E. ve İ.Ç.; TCDD yetkilisi S.K’nın, bir bakan ve Başbakan’a ulaşarak gizli kalması gereken bilgilere ulaştıkları ve ihaleye fesat karıştırdıkları belirlenmiştir.
Sözcü