YASADA CUMHURBAŞKANI'NA SUİKAST

YASADA CUMHURBAŞKANI'NA SUİKAST

.

CUMHURBAŞKANI'NA SUİKAST MADDESİ KAPSAM DIŞI

Hükümetin "demokratikleşme paketi" diye gündeme getirdiği; ancak demokratikleşme yerine yolsuzlukların kapatılmasını amaçlayan yasadan kafaları karıştıran bir düzenleme de çıktı. Gazetecileronline sitesinde yer alan habere göre, 17 Aralık operasyonu ardından yapılan yüzlerce yasa değişikliği içerisİnde  bu maddenin atlanmasına dikkat çekiliyor.

CUMHURBAŞKANINA SUİKAST YAPILIRSA SAVCI DOĞRUDAN SORUŞTURMA YAPAMAYACAK !


Hükümetin "demokratikleşme paketi" diye gündeme getirdiği; ancak demokratikleşme yerine yolsuzlukların kapatılmasına, son büyük rüşvet ve yolsuzluk soruşturmalarının kanıtlarını ortadan kaldırmayı amaçlayan yasadan akıllara durgunluk veren bir düzenleme de çıktı. Düzenlemeyle cumhurbaşkanına bir kamu görevlisi tarafından yapılabilecek saldırı ya da suikastte savcıların doğrudan soruşturma yetkisi kaldırılıyor.

SAVCI BU SUÇLARI DOĞRUDAN SORUŞTURABİLİECEK AMA
Teklifle, CMK’nın 161. maddesine 8. fıkra ekleniyor. Bu fıkrayla savcılara, kamu görevlileri hakkında, TCK’nın devletin birliğini ve ülkenin bütünlüğünü bozmak, cebir ve şiddet kullanarak anayasayı ortadan kaldırmak, yasama organını ortadan kaldırmak, cebir ve şiddet kullanarak hükümeti yıkmak, hükümete karşı silahlı isyan; devleti yıkmak için silahlı örgüt kurma, silah sağlama ve anlaşma yapmayı düzenleyen 302, 309, 311, 312, 313, 314, 315 ve 316 maddeleriyle ilgili izin almadan soruşturma açma yetkisi veriliyor.


TEKLİFTE 310. MADDENİN ATLANMASI NEDEN?

Bu madde "cumhurbaşkanına karşı suikast ve fiili saldırının cezasını düzenliyor. Böylece bu suçlarda savcılara izin almadan soruşturma yapma yetkisi verilmiyor; yani izin alma zorunluluğu getiriliyor. Dolayısıyla Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e bir saldırı olursa savcı izin almadan soruşturma yapamayacak. " 


Bu da “Acaba bir kamu görevlisi Gül’e saldırıda mı bulunacak, suikast mı düzenleyecek, onun için mi savcıların soruşturma yetkisi kısıtlanıyor? Gül'ün Erdoğan'ın karşısına cumhurbaşkanı adayı olarak çıkmasını engellemek için bir plan mı yapılıyor? Yoksa AKP, Gül’e ne kadar kızgın olduğunu göstermek için mi cumhurbaşkanına saldırı ve suikast suçunu kapsam dışında bıraktı ya da teklif yazılırken 310. madde atlandı mı" sorularını gündeme getirdi.


TEKLİFTEKİ MADDE NE DİYOR?


Teklifte o kadar madde yazılırken bir tek cumhurbaşkanıyla ilgili maddenin atlanmasına zor gözüyle bakılıyor. Dolayısıyla geriye kalan sorular AKP’den yanıt bekliyor. 


İşte AKP'nin teklifindeki o madde:



Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) teklifte geçen maddeleri şöyle diyor:


Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak 


MADDE 302. - (1) Devletin topraklarının tamamını veya bir kısmını yabancı bir devletin egemenliği altına koymak, Devletin birliğini bozmak, Devletin egemenliği altında bulunan topraklardan bir kısmını Devlet idaresinden ayırmak, Devletin bağımsızlığını zayıflatmak amacına yönelik elverişli bir fiil işleyen kimseye ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilir. 


(2) Bu suçun işlenmesi sırasında başka suçların işlenmesi hâlinde, ayrıca bu suçlardan dolayı ilgili hükümlere göre cezaya hükmolunur. 


(3) Bu maddede tanımlanan suçların işlenmesi dolayısıyla tüzel kişiler hakkında bunlara özgü güvenlik tedbirlerine hükmolunur.


BEŞİNCİ BÖLÜM


Anayasal Düzene ve Bu Düzenin İşleyişine Karşı Suçlar 


Anayasayı ihlâl 
MADDE 309. - (1) Cebir ve şiddet kullanarak, Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya veya bu düzen yerine başka bir düzen getirmeye veya bu düzenin fiilen uygulanmasını önlemeye teşebbüs edenler ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile cezalandırılırlar.


(2) Bu suçun işlenmesi sırasında başka suçların işlenmesi hâlinde, ayrıca bu suçlardan dolayı ilgili hükümlere göre cezaya hükmolunur. 


(3) Bu maddede tanımlanan suçların işlenmesi dolayısıyla tüzel kişiler hakkında bunlara özgü güvenlik tedbirlerine hükmolunur. 


Cumhurbaşkanına suikast ve fiilî saldırı 
MADDE 310. - (1) Cumhurbaşkanına suikastte bulunan kişi, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile cezalandırılır. Bu fiile teşebbüs edilmesi hâlinde de suç tamamlanmış gibi cezaya hükmolunur.  


(2) Cumhurbaşkanına karşı diğer fiilî saldırılarda bulunan kimse hakkında, ilgili suça ilişkin ceza yarı oranında artırılarak hükmolunur. Ancak, bu suretle verilecek ceza beş yıldan az olamaz. 


Yasama organına karşı suç 
MADDE 311. - (1) Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Büyük Millet Meclisini ortadan kaldırmaya veya Türkiye Büyük Millet Meclisinin görevlerini kısmen veya tamamen yapmasını engellemeye teşebbüs edenler ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasıyla cezalandırılırlar.


(2) Bu suçun işlenmesi sırasında başka suçların işlenmesi hâlinde, ayrıca bu suçlardan dolayı ilgili hükümlere göre cezaya hükmolunur.


Hükûmete karşı suç 
MADDE 312. - (1) Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükûmetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs eden kimseye ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilir.


(2) Bu suçun işlenmesi sırasında başka suçların işlenmesi hâlinde, ayrıca bu suçlardan dolayı ilgili hükümlere göre cezaya hükmolunur.


Türkiye Cumhuriyeti Hükûmetine karşı silâhlı isyan 
MADDE 313. - (1) Halkı, Türkiye Cumhuriyeti Hükûmetine karşı silâhlı bir isyana tahrik eden kimseye onbeş yıldan yirmi yıla kadar hapis cezası verilir. İsyan gerçekleştiğinde, tahrik eden kişi hakkında yirmi yıldan yirmibeş yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.


(2) Türkiye Cumhuriyeti Hükûmetine karşı silâhlı isyanı idare eden kişi, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile cezalandırılır. İsyana katılan diğer kişilere altı yıldan on yıla kadar hapis cezası verilir.


(3) Bir ve ikinci fıkrada tanımlanan suçların, Devletin savaş hâlinde olmasının sağladığı kolaylıktan yararlanmak suretiyle işlenmesi hâlinde, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına hükmolunur. 


(4) Bir ve ikinci fıkrada tanımlanan suçların işlenmesi sırasında başka suçların işlenmesi hâlinde, ayrıca bu suçlardan dolayı ilgili hükümlere göre cezaya hükmolunur.


Silâhlı örgüt 
MADDE 314. - (1) Bu kısmın dördüncü ve beşinci bölümlerinde yer alan suçları işlemek amacıyla, silâhlı örgüt kuran veya yöneten kişi, on yıldan onbeş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.


(2) Birinci fıkrada tanımlanan örgüte üye olanlara, beş yıldan on yıla kadar hapis cezası verilir.


(3) Suç işlemek amacıyla örgüt kurma suçuna ilişkin diğer hükümler, bu suç açısından aynen uygulanır. 


Silâh sağlama 
MADDE 315. - (1) Yukarıdaki maddede tanımlanan örgütlerin faaliyetlerinde kullanılmak maksadıyla bunların amaçlarını bilerek, bu örgütlere üretmek, satın almak veya ülkeye sokmak suretiyle silâh temin eden, nakleden veya depolayan kişi, on yıldan onbeş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.


Suç için anlaşma 
MADDE 316. - (1) Bu kısmın dördüncü ve beşinci bölümlerinde yer alan suçlardan herhangi birini elverişli vasıtalarla işlemek üzere iki veya daha fazla kişi, maddî olgularla belirlenen bir biçimde anlaşırlarsa, suçların ağırlık derecesine göre üç yıldan oniki yıla kadar hapis cezası verilir. 


(2) Amaçlanan suç işlenmeden veya anlaşma dolayısıyla soruşturmaya başlanmadan önce bu ittifaktan çekilenlere ceza verilmez.


Kaynak:Haber Kaynağı