Video oyunu sevenler bu haberi okusun!
2012’de tüm dünyada bilgisayar oyunlarına 70 milyar dolar harcandı. Bilgisayar oyunları Hindistan, Brezilya, Rusya ve Güneydoğu Asya ülkelerinde giderek daha popüler hale gelirken Kuzey Amerika, Batı Avrupa ve Uzakdoğu, sektördeki kilit pazar konumlarını korudu. Artık çok daha gerçekçi olan bilgisayar oyunlarının şiddet eğilimini arttırıp arttırmadığı da hala büyük tartışma konusu.
Ancak Virginia Tech Üniversitesi’nden iletişim profesörü James Ivory, bilgisayar oyunlarındaki şiddetin gerçek hayatta da şiddet eğilimini arttırdığına dair kanıt olmadığını söylüyor: ”Sosyal bilimciler, gerçek hayatta işlenen şiddet içerikli suçlarla şiddet içeren bilgisayar oyunları oynamak arasında bir bağ olmadığı görüşünde.”
2011’de en çok satan 20 bilgisayar oyununun sekizi 17 yaş ve üzerindekilerin oynayabileceği, aşırı şiddet, cinsellik, ya da küfür içerikli oyunlardı.
Ceza avukatı Rene Sandler, şiddet içerikli keskin nişancılık oyunları oynayan müvekkilleri olduğunu söylüyor: “Şiddet içerikli bilgisayar oyunları bu ülkede çok büyük bir sorun. Bu oyunları uzun süre oynayan ya da izleyen kişilerde şiddet eğilimi görülüyor.”
Bilgisayar oyunları oynamak, aktif olarak katılım gösterildiği için sinema filmleri izlemekten farklı. Ancak Profesör Ivory, oyuna katılımın zararlı etki oluşturmadığını söylüyor : ”Kimileri şiddet eğilimli bir karakterin rolünü üstlendiği için bu oyunları oynayanların şiddete yöneleceğini savunuyor. Kavramsal olarak bu tez mantıklı gelebilir ancak bilgisayar oyunlarının televizyon izlemekten daha kötü etkileri olduğunu gösteren çok kanıt yok.”
Bazıları, oyuncuların gerçekle oyunu birbirine karıştırmadığı görüşünde. Ulusal Ateşli Silah Birliği Başkanı Wayne LaPierre aynı görüşte değil: “Bu ülkede ne yazık ki şiddet içerikli bilgisayar oyunları aracılığıyla insanların içine şiddet tohumları eken yozlaşmış, katı yürekli bir sektör var.”
‘Grand Theft Auto,’ LaPierre’nin şiddet içerikli oyunlar arasında saydıklarının başında geliyor.
Oyun tasarımcısı Navid Khonsari, İran, Kanada ve Amerika’da bilgisayar oyunlarıyla büyüdüğünü söylüyor.
Khonsari, ”Bilgisayar oyunlarının her yaştan oyuncunun tüketimine açık olan bu üç ülkedeki en büyük fark, ateşli silahlara olan erişimdir,” diyor.
Profesör Ivory, sanal şiddete çok önem verilmesinin ateşli silahların yasaklanması ve akıl sağlığı tartışmalarını kısıtladığı görüşünde: ”Şiddet içerikli oyunlar ve gerçek şiddet suçları hakkında tartışırken aslında gözlemlenmemiş bir gerçeğin peşinden koşuyor, gözlemlenmiş gerçekleri göz ardı ediyoruz.”
Connecticut eyaletindeki ilkokul katliamını soruşturan yetkililer bilgisayar oyunlarındaki şiddete odaklanılmasına rağmen genç katilin bu tür oyunlar oynadığına dair herhangi bir açıklama yapmadı.