ÜNLÜ SİYASETÇİ SÜLEYMAN DEMİREL HAYATINI KAYBETTİ
DSİ Genel Müdürü olarak başladığı devlet yöneticiliğinin her kademesinde görev yaparak cumhurbaşkanlığına kadar yükselen ünlü devlet adamı ve siyasetçisi Süleyman Demirel hayatını kaybetti
9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tedavi gördüğü Güven Hastanesi'nde hayatını kaybetti.
9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in hayatını kaybettiği Özel Ankara Güven Hastanesi yazılı açıklamada bulundu.
ANKARA GÜVEN HASTANESİNDEN YAPILAN AÇIKLAMA
"Sayın 9.Cumhurbaşkanımız Süleyman DEMİREL, 13 Mayıs 2015 tarihinde böbrek yetmezliği , kalp yetmezliği ve akut solunum yolları enfeksiyonu sebebiyle hastanemize yatırılmıştır.
Takip eden günlerde sağlık durumu giderek ağırlaşmış ve tedavileri devam etmekte iken, 16/06/2015 tarihinde solunum ve kalp fonksiyonlarında ileri derece kötüleşme olmuştur. Yapılan tüm girişimlere rağmen cevap alınamamış, 17/06/2015 saat 02.05 'de hayatını kaybetmiştir.
Kendisine Allah'tan rahmet, yakınlarına ve Türk Milletine baş sağlığı dileriz."
9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in hayatını kaybetmesinin ardından özel doktoru Aylin Cesur, Özel Ankara Güven Hastanesi'nin önünde açıklamada bulundu.
20 YILDIR ÖZEL DOKTORU
Yaklaşık 20 yıldır Süleyman Demirel'in özel doktoru olan ve açıklama yaparken gözyaşlarına hakim olamayan Aylin Cesur, " Ömrünü demokrasi ve kalkınma adamış Türkiye sevdalısı, büyük Türkiye davasının kahramanı, büyük lider, bugünkü Türkiye'nin mimarisinde büyük pay sahibi. Yürüdüğünüz yolda, içtiğiniz suda, kullandığınız elektrikte, okudunuz okulda, şu hastanelerde, barajlarda, havaalanlarında unutulmaz izler bırakan Sayın Cumhurbaşkanımızı saat 02.05'te maalesef hakkın rahmetine uğurladık. Çok üzgünüz. Kendisinin tüm sevenleri ve tüm Türkiye halkıyla acısını paylaşıyorum. 20 senesindir her günü beraber geçirmiş birisi olarak bize öğrettiği hedefler doğrultusunda devam edeceğiz. Kendisinin selamıyla herkese onun adına seslenmek istiyorum, herkesi sevgiyle saygıyla selamlıyorum" dedi.
Güven Hastanesi ve dışardan destek veren herkese teşekkür eden Cesur "Durumu hakkında açıklama yapacaktım. Sayın Cumhurbaşkanımızın hem yaşı, hem de mevcut bulunduğu bir takım hastalıkları vardı, Çok uzun yıllardır takip ettiğimiz. Kendisi çok uyumlu ve her konuda olduğu gibi bu konuda da her zaman ilmin gerektirdiği her şeye saygı gösteren ve bize çok yardımcı olan birisiydi. Hem kendisini büyük gayretiyle, özverisiyle bizim birlikte kurduğumuz bir sağlık ordusuyla bugüne kadar enfeksiyonla mücadeleyi başarıyla sonuçlandırdık" diye konuştu.
AKŞAM YEMEĞİNİ BİRLİKTE YEDİK
Akşam yemeğini Demirel ile birlikte yediklerini söyleyen Cesur, "Son dakikaya kadar bilinci açık olan Sayın Demirel vakur, mutlu ve huzurlu bir şekilde hayata veda etti" dedi.
Güven Hastanesi Etik Kurulu Başkanı Tevfik Ali Küçükbaş ise " 9. Cumhurbaşkanı Demirel 13 Mayıs'ta akut solunum enfeksiyonu nedeniyle hastanemize geldiler. Tedavilerini devam ettirdik bu süre içinde. Enfeksiyonun vermiş olduğu zorlu etkilerin neticesinde maalesef kendilerini sabahın erken saatlerinde kaybetmiş bulunuyoruz. Çok uzun zamandır kendisini bilen tanıyan hastalıklarını yakından takip eden ve bilen bir ekip tarafından tedavileri sürdürüldü. Elden gelen tüm gerekli tedaviler, bakımlar en iyi şekilde yapıldı. Ancak maalesef yaşamlarını daha uzun sürdürme fırsatı bulamadık. Ailesine, yakınlarına ve Türk milletine baş sağlığı diliyoruz" diye konuştu.
Bir gazetecinin Demirel'in doğduğu İslamköy'de mi defnedileceği soruna Cesur "evet" eşinin yanında mı sorusuna ise "elbette" diye cevap verdi.
KESİCİ: MİLLETİMİZİN BAŞI SAĞ OLSUN
CHP İstanbul Milletvekili İlhan Kesici, sabah saatlerinde 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in vefat ettiği Güven Hastanesi'ne geldi. Hastane çıkışında açıklamada bulunan Kesici, "Mekanı cennet olsun. Milletimizin başı sağ olsun. Allah taksiratını affetsin. Mekanı cennet bahçelerinden bir bahçe olsun" dedi.
SÜLEYMAN DEMİREL KİMDİR
1 Kasım 1924 İslamköy
Sami Süleyman Gündoğdu Demirel (d. 1 Kasım 1924, İslamköy, Isparta, lakapları: Su Müdürü, Barajlar Kralı, Morisson Süleyman, Çoban Sülü, Şapka, Bir Bilen, Antrenör, Zenit Süleyman, Güniz Sokak), Türk siyasetçi ve inşaat mühendisi. Türkiye Cumhuriyeti’nin 9. Cumhurbaşkanı’dır. Başbakan olarak tek başına iktidarda bulunduğu 1965-1971 döneminde Türkiye ekonomisi ortalama yıllık %7.0 oranında büyümüş ve Türkiye’nin GSMH’si Dünya toplamının binde 7.43’ünden binde 8.37’sine yükselmiştir.
Isparta’nın Atabey ilçesine bağlı İslamköy’de doğdu. İlköğrenimini doğduğu köyde, ortaokul ve liseyi Isparta ve Afyonkarahisar’da bitirdi. Şubat 1949’da İstanbul Teknik Üniversitesi inşaat fakültesinden mezun oldu.
Görevleri
1953 yılında Seyhan Barajı inşaatı başladığında Proje Mühendisi iken Başvekil Adnan Menderes’in dikkatini çekerek 1954 yılında Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünde Barajlar Dairesi Başkanlığına atandı. 1955 yılında da Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğüne tayin edildi. Bu arada Eisenhower Vakfı’nın onu bursiyer olarak seçmesiyle ABD’ye gitti. 1962-1964 yılları arasında serbest müşavir-mühendis olarak çalıştı. Aynı yıllarda Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde inşaat mühendisliği konusunda dersler verdi.
Siyasal yaşamı
Siyasal yaşamına, 1962 yılında, Adalet Partisi Genel İdare Kurulu üyeliği ile başladı. Mamafih, 20 Mayıs 1963 ayaklanması sırasında “Şapkamı alıp giderim” diyerek partideki görevinden istifa etti ve Amerikan Morrison firmasının Türkiye temsilcisi olarak, parti başkanı Emekli Orgeneral Ragıp Gümüşpala vefat edene kadar müteahhitlik yaptı. .
28 Kasım 1964 tarihinde bu partiye genel başkan seçilmesinin ardından, kurulmasını sağladığı ve Şubat-Ekim 1965 tarihleri arasında görev yapan koalisyon hükûmetinde meclis dışından Başbakan Yardımcısı olarak görev aldı.
Başbakanlığı
10 Ekim 1965’te yapılan genel seçimlerde başında bulunduğu AP, yüzde 52 oy alarak tek başına iktidar oldu. Bu seçimlerde Isparta Milletvekili olarak parlamentoya girdi ve Türkiye’nin 12. Başbakanı olarak hükûmeti kurdu. Bu hükûmet 4 yıl sürdü. Birinci Demirel hükümetinde ülke 68 öğrenci olaylarıyla sarsıldı.
10 Ekim 1969 tarihindeki genel seçimlerde de Adalet Partisi %48 oy alarak yine tek başına iktidar oldu. İkinci Demirel hükümetinde olayların önüne geçilemedi. Bir yandan da eski Demokrat Parti mensuplarının siyasi haklarının iadesi sorunu nedeniyle Celal Bayar çevresindeki Adalet Partisi milletvekilleri istifa ederek Demokratik Parti (1970)’yi kurdular. Bu konuyu da kullanan Milli Demokratik Devrimciler 9 Mart 1971 darbe teşebbüsüne kalkışınca 1971 yılında 12 Mart muhtırası ile askeri darbe yapıldı. Demirel istifa etti, Nihat Erim hükümeti kuruldu.
1973 yılında yapılan seçimlerde, siyasi rakibi olan Bülent Ecevit’in liderliğindeki CHP, Demirel’in AP’sinden daha çok oy aldı. 1975 yılında kurulan birinci Milliyetçi Cephe hükümetinde, “AP-MSP-MHP-CGP” koalisyonunda tekrar başbakan oldu.
1977 seçimlerinde de en çok oyu alan parti CHP olduğu halde hiç bir parti tek başına hükümet kuramıyodu. 1977 yılında kurulan ikinci MC hükümetinde, “AP-MHP-MSP” koalisyonunda başbakanlık yaptı. Güneş Motel Olayı diye anlandırılan operasyonla CHP, Adalet Partisinden seçilen 13 milletvekilini bakanlık vaadiyle transfer ettikten sonra 2. MC düştü.
1978 başında Ecevit tek başına iktidar oldu. AP’den transfer edilen milletvekillerinin çoğuna bakanlık verildi. Ambargonun getirdiği sıkıntılar, enflasyon va bir kısmı Türk Gladio’su tarafından organize edilen anarşik olaylar (özellikle kontr-gerilla tarafından tertiplendiği iddia edilen Kahramanmaraş olayları) Ecevit iktidarının halkın nezdinde güvenini kaybetmesine neden oldu. 1979 ara seçimlerinde devrimci grupların da boykot etmesiyle Demirel tek başına iktidar oldu.
Bu sırada DPT Müsteşarlığına Turgut Özal getirildi. 24 Ocak 1980 Türkiyenin liberal ekonomiye geçişinde tam bir dönüm noktası oldu. 1980 yılında olayların önüne geçilemezken, eski başbakan Nihat Erim, Tekel Bakanı Gün Sazak ve Maden-İş genel başkanı Kemal Türkler öldürüldü.
1971 muhtırası ile 1980 darbesi arasında 1975, 1977 ve 1979 yıllarında 3 defa koalisyon hükümeti kuran Süleyman Demirel, 12 Eylül darbesinden sonra bir müddet Zincirbozan askeri tesislerinde tutuklu kaldı. 1987’ye kadar 7 sene yasaklı olarak siyaset dışı kaldı. 6 Eylül 1987’de yapılan halk oylaması ile siyasi yasaklar kaldırıldı ve 24 Eylül 1987 tarihinde, Doğru Yol Partisi Genel Başkanlığı’na seçildi.
29 Kasım 1987’de yapılan genel seçimlerde Isparta Milletvekili olarak tekrar TBMM’ne girdi. 20 Ekim 1991 tarihinde yapılan genel seçimler sonrasında da, DYP ile Sosyal Demokrat Halkçı Parti’nin biraraya gelerek koalisyon kurduğu 49. T.C. Hükümeti’nde Başbakan olarak görev aldı.
Cumhurbaşkanlığı
16 Mayıs 1993 tarihinde, Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından Türkiye’nin 9. Cumhurbaşkanı olarak seçildi. Cumhurbaşkanlığı sırasında 1997 yılında gelişen 28 Şubat sürecinde Postmodern darbe yapıldı. Bu süreçte, Başbakanlıktan istifa eden Necmettin Erbakan’ın yerine, arkasında TBMM çoğunluğu olan DYP lideri Tansu Çiller’i değil Anavatan Partisi Başkanı Mesut Yılmaz’ı Başbakan tayin etti, sonra da bu hükümetin güvenoyu alabilmesi için bir grup DYP milletvekilini partilerinden koparttı. Cumhurbaşkanlığı görevini 2000 yılında dönemin Anayasa Mahkemesi başkanı kendisi gibi Afyon Lisesi mezunu olan Ahmet Necdet Sezer’e devretti.
30 yaşında genel müdür, 40 yaşında önce parti genel başkanı, sonra başbakan olmuş; 12 seneye yaklaşan başbakanlık görevinde, Türkiye’nin kalkınması ve gelişmesine çeşitli hizmetlerde bulunmuştur. Demirel’in tek başına iktidar olduğu 1965-1971 döneminde Türkiye’nin ekonomisi ortalama yıllık %7 oranında büyümüştür. Türkiye’nin en genç genel müdürü, en genç başbakanı ve İsmet İnönü’den sonra en uzun başbakanlık yapmış kişisi olan Süleyman Demirel, Cumhurbaşkanlığı görevini tamamladıktan sonra aktif siyaseti bırakmıştır.
Lakapları
Su Müdürü,
Barajlar Kralı,
Morisson Süleyman,
Çoban Sülü,
Şapka,
Bir Bilen,
Zenit Süleyman
Baba
Kaynak: