Uludere'de Son Karar
Genelkurmay askeri savcılığı, 34 kişinin yaşamını yitirdiği Uludere katliamı ile ilgili takipsizlik kararı verdi.
Şırnak'ın Uludere İlçesi Irak sınırında 2011 yılında düzenlenen ve 34 kişini yaşamını yitirdiği hava operasyonuyla ilgili soruşturmayı yürüten Genelkurmay Başkanlığı Askeri Savcılığı, takipsizlik kararı verdi. BDP Genel Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş, Genelkurmay'dan aldıkları kararda askerin görevini yaptığının belirtildiğini söyledi.
Uludere'nin Irak sınırında 28 Aralık 2011 gecesi düzenlenen hava operasyonunda 34 kişinin ölümüyle ilgili soruşturmayı yürüten Diyarbakır TMK ile görevli savcılığının 11 Haziran 2013 tarihinde görevsizlik kararı vererek dosyayı gönderdiği Genelkurmay Askeri Savcılığı da soruşturma dosyası ile ilgili takipsizlik kararı verdi. Uludereli ailelerin avukatlığını da yapan BDP Genel Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş, Genelkurmay Askeri Savcılığı'nın verdiği takipsizlik kararının doğru olduğunu ve bugün sabah saatlerinde Genelkurmay'a giderek kararı aldıklarını söyledi. Beştaş, "Bazı basın yayın organlarında haberlerin yer alması üzerine Genelkurmay'a gidip takipsizlik kararını aldık. Karar çok uzun ve kararda askerin görevini yaptığı belirtiliyor" dedi.
"Anayasa Mahkemesi'ne başvuracağız"
Genelkurmay Başkanlığı Askeri Savcılığı takipsizlik kararı verdiği Uludere soruşturması ile ilgili avukatlar Genelkurmay Askeri Mahkemesi'ne itirazda bulunacak. Uludereli ailelerin avukatı olan Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi, bu olaydan sorumlu olan Genelkurmay'ın bünyesınde yer alan bir savcılıktan objektif bir karar beklemediklerini ifade ederek, "Bu karar bizim için sürpriz olmadı. Zaten askeri savcılıktan başka bir karar beklenemezdi. Bu karara askeri mahkeme nezdinde itirazda bulunacağız. Bir sonuç alınmaması durumunda Anayasa Mahkemesi'ne başvuru yapacağız" diye konuştu.
Sivil savcılık kararı
Hava operasyonunda 34 sivil yaşamını yitirmesi ile ilgili Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı başlattığı soruşmada, Terörle Mücadele Kanunu'nun 10'uncu maddesiyle görevli savcılık, 'Taksirle ölüme sebebiyet vermekten' dolayı görevsizlik kararı vererek, 11 Haziran 2013'te dosyayı Genelkurmay Başkanlığı Askeri Savcılığı'na gönderdi. Uludere olayıyla ilgili yaklaşık 1.5 yıldır soruşturmayı yürüten Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, soruşturma kapsamında bugüne kadar MİT ve Genelkurmay Başkanlığı başta olmak üzere bir çok kurumdan olayla ilgili bir çok bilgi ve belge istedi. Soruşturma kapsamında İnsansız Hava Araçları'nı da inceleyen savcılık, son olarak TBMM 'de kurulan Uludere Komisyonu'nun raporunu da soruşturma dosyasına almıştı.
Kaynak: