TWITTER'DAN  KÖTÜ HABER VAR

TWITTER'DAN KÖTÜ HABER VAR

ABD San Francisco Twetter ana merkezinden Türkiye ile ilgili alınan yeni karar özellikle AKP ve Cemaat gençliğini çok üzecek...

Oluşturulan robot hesaplarla Twitter'da istenildiği kadar hesap açılıp twet atılmasına imkan veren ortam sonlandırılıyor. Twitter, Türkiye'deki robot hesapları silme kararı aldı.

Twitter, Türkiye'de seçim öncesi siyasi propoganda amaçlı açılan hesaplar hakkında artan şikâyetler üzerine gerçekçi görünen sahte robot hesapları silmeye başladı. Şikayet olmasa bile açılan sahte hesaplar toplu bir şekilde hızlıca silinebiliyor.

 

 Manipülasyon yaptığı öne sürülen sahte hesaplarTwitter tarafından siyasi ayrım yapılmaksızın topluca siliniyor.
 
 Twitter’ın ‘kullanıcı hizmetleri’ ekibi artan şikayetler üzerine konuyu geçen hafta incelemeye aldı. Merkezi ABD’nin San Francisco kentinde bulunan şirket, süreç konusunda resmi açıklama yapmayı reddetse de, Twitter’dan iki kaynak Türkiye’deki sahte hesapların topluca silinmeye başladığını doğruladı.
 
SAHTE HESAPLAR NASIL ÇALIŞIYOR?
 
Twitter’da herkes kolayca sahte hesap açabiliyor. Eğer bu sahte hesabın kontrolü programlı eylemleri yapması için bir yazılıma devredilirse, buna ‘bot’ (robot) deniyor. Birbirinin kopyası olan botlara ‘klon’ adı veriliyor. Çok sayıda botun, belirli bir etiketi gündemin üst sıralarına taşımak için eşzamanlı çalıştığı ağa ise ‘botnet’ adı veriliyor. Birçok bot, otomatik olarak internetten rastgele kişilerin fotoğrafını ve bir başkasının ismini kopyalayarak oluşturuluyor. İstenen mesaj ve etiketler binlerce hesaptan topluca ve programlanan bir zamanlamayla paylaşılıyor.
 
DÜNYA ÇAPINDA TT OLMANIN SIRRI
 
Ulaştığımız bir kaynak, “Dünya çapındaki TT (trend konu) listesinin manipule edilerek her gün Türkçe etiketlerle dolmaya başlaması ve belgelenen kimlik hırsızlıkları bu kararda etkili oldu” dedi. Twitter, Türkiye incelemesinde herhangi siyasi değerlendirme yapmıyor. Sahte hesaplar, kimin taraftarı olduğuna bakılmaksızın ve ‘spam’ (istenmeyen posta) ihbarı gelmese bile önceki günden beri topluca kaldırılıyor. Son üç ayda yolsuzluk iddiaları ve seçim vaatleriyle ilgili onlarca Türkçe etiket, saatler boyunca dünya çapında TT listesinde yer aldı. Bu etiketlerin kabaca yarısı hükümetin söylemiyle, diğer yarısı Gülen hareketinin veya muhalefet partilerinin söylemleriyle uyuşuyordu. Başbakan Tayyip Erdoğan, 25 Şubat’ta partisinin Meclis grup toplantısında yaptığı konuşmada, ‘Sosyal medyada kurdukları robot lobisi, tweetlerle vuracaktı” dedi. Akp’nin sosyal medya alanında aktif yer alacak 6 bin kişilik ekip oluşturduğunu geçen kasımda Anadolu Ajansı duyurmuştu.
 
HESAPLARIN ARDINDA KİMLER VAR?
 İnternetin, iz sürmeyi zorlaştıran doğası gereği kesin bir yanıt verebilmek pek mümkün değil. Çünkü ipuçları çoğu kez bir noktada belirsizleşiyor. Örneğin siyasi etiketleri seri şekilde paylaşan onlarca sahte Twitter hesabının, kendisi de benzer mesajlar gönderen @SMGAJANS1 tarafından takip edildiği görülüyor. Ancak İstanbul Fatih merkezli reklam ajansı SMG, hesabın kendileri ile ilgisi olmadığını söylüyor. Dijital medya alanında hizmet veren  ‘Stüdyo 28’in internet sitesinde ise adres olarak Giresun’da bir posta kutusu gösteriliyor, fakat verilen telefon numarasına ulaşılamıyor ve e-postalar geri dönüyor.
 

 

Kaynak:Haber Kaynağı