TWİTTER YASAĞI AN İTİBARİYLE ANAYASA DIŞI
ANAYASA Mahkemesi'nin, Twitter'a tedbir amaçlı erişimin engellenmesiyle ilgili yapılan başvurularda,
ANAYASA Mahkemesi'nin, Twitter'a tedbir amaçlı erişimin engellenmesiyle ilgili yapılan başvurularda, 'haklarının ihlal edildiği'ne dair verdiği karar, Resmi Gazete'de yayımlandı.
Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'nın (TİB), sosyal paylaşım sitesi Twitter'a tedbir amaçlı erişimin engellenmesi kararı üzerine, Yaman Akdeniz, Mustafa Sezgin Tanrıkulu ve Kerem Altıparmak, Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuruda bulunmuştu. Bireysel başvuruları inceleyip birleştirip Anayasa Mahkemesi, 'Anayasa'nın 26. maddesinde güvence altına alınan ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine' yönelik karar verdi. Anayasa Mahkemesi'nin bu kararı, Resmi Gazete'nin son sayısında yayımlandı. TİB, sosyal paylaşım sitesi Twitter'e 20 Mart 2014 tarihinde erişimi engellemişti.
İTİRAZIN GEÇMİŞİ
Twitter yasağına yurt içinden ve dışından çok sayıda kurum ve kurulu itiraz etmişti. İlk itiraz Barolar Birliğinden gelmişti. Barolar birliğinin yasal prosüdürlere göre yasağın kaldırılması için başlattığı giriim şöyleydi.
Türkiye Barolar Birliği, Twitter’ın yasaklanmasına itiraz etti. TBB, kararı verenlerin suç işlediğini de söyledi. Kararın yok hükümünde olduğu iddia edildi.
BAROLAR BİRLİĞİNDEN 21 MART 2014 GÜNÜ YAPILAN AÇIKLAMA
” TWITTER’A ERİŞİMİN ENGELLENMESİ KARARI YOK HÜKMÜNDEDİR
KARARI VERENLER VE UYGULAYANLAR SUÇ İŞLEMİŞTİR"
TMK 10. maddesi ile görevli olup, söz konusu maddenin yürürlükten kaldırılmasıyla birlikte, dosya devri dışında hiçbir işlem yapma yetkisi bulunmayan İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın internet sitelerine erişimin engellenmesine ilişkin kararı yok hükmündedir.
Söz konusu yasaklama kararıyla Türkiye Barolar Birliği ve milyonlarca yurttaşımız kendileriyle hiçbir ilgisi olmayan, ne olduğunu dahi bilmediğimiz bir sebeple Twitter’a erişememekte ve mağdur olmaktadır.
Twitter’a genel bir erişim yasağı konulması, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne, Anayasa’ya ve inernet düzenlemelerini de içeren 5651 sayılı Kanun’a aykırıdır.
Türkiye Barolar Birliği, Twitter’a erişimin engellenmesine dair kararın acilen kaldırılması talebiyle İstanbul Nöbetçi Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı’na itiraz başvurusunda bulunmuştur.
Ayrıca yok hükmündeki bu kararı veren ilgili savcılar ve on milyonlarca insanımızın insan haklarını ihlal eden sorumlu hakimler hakkında HSYK’ya; yine yok hükmündeki bu kararı uygulayan TİB yetkilileri hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunulmuştur.
Kaynak: