TUVALETİNİ TUVALETE YAPANA PARA ÖDÜLÜ
Altyapı sorunlarıyla boğuşan 1,1 milyar nüfuslu Hindistan'da yetkililer, tuvalet ihtiyacını dışarıda karşılayanlar için 'para ödülü' çözümü geliştirdi
Hindistan’ın Gucarat eyaletindeki Ahmedabad kentindeki yetkililer, kültürel ve altyapısal nedenlerden dolayı büyük tuvalet ihtiyacını dışarıda karşılayanlara karşı yeni bir proje geliştirdi. Bu kapsamda bu alışkanlığı değiştirmek ve normal tuvalet alışkanlıkları kazandırmak için çocuklara para ödenmesi gündeme geldi.
SALGIN HASTALIKLARIN BAŞLICA NEDENİ
Tuvalet ihtiyacının dışarıda karşılanması birçok sorunu beraberinde getiriyor. Birçok bulaşıcı hastalık toplumda bu yolla yayılıyor.
Hayata geçirilecek programla birlikte, ishal gibi hastalıklardan her yıl 200 bin çocuğun öldüğü ülkedeki durumun düzeltilmesi öngörülüyor. Dışarıya tuvalet yapıldığında dışkıdan beslenen sinekler vücutlarında dışkıyı taşıyorlar ve daha sonra gıda maddeleriyle temas ediyor. Bu gıdalarla sindirilen bakteri ve kurtçuklar salgınları yayıp hastalık ve yetersiz beslenmeye yol açıyor.
İnsan dışkısı ayrıca kuyular ve akarsulara karışarak içmek ve temizlik için kullanılan kaynakları kirletiyor.
HİNDİSTAN’DA TUVALETİ DIŞARIYA YAPMAK BİR GELENEK
Dünyada genelinde 1,1 milyar kişi, Hindistan’da ise nüfusun neredeyse yarısı, yani 590 milyondan fazla kişi doğal bir ihtiyaç olan büyük tuvalet ihtiyacını dışarıda yapıyor. Hindistan’da bu durum altyapı eksikliklerinden de öte bir gelenek.
BBC’ye konuşan Gucarat Hıfzısıhha Geliştirme Örgütü’nden Anil Prajapati “Umumi tuvaletler de inşa ettik ama hâlâ kullanmıyorlar. Bazıları tuvaletlerde cadıların olduğuna, çocuklarının kaçırılacağına inanıyor. Bu insanlar küçük köylerden geliyor. Dolayısıyla tuvalet alışkanlıkları yok” diyor.
HİNDİSTAN BAŞBAKANI’NIN SEÇİM VAADİ: 2019′DA HER EVE 1 TUVALET
Hindistan Başbakanı Narendra Modi bu konuyu öncelikli sorunlardan biri olarak tanımlamıştı. Modi 2019 itibarıyla herkesin evinde tuvalet olmasını istiyor. Ülkede bu konuda birçok kampanya düzenleniyor.
Kaynak: