TÜRKİYE'NİN ÇARPICI KUTUPLAŞMA RAPORU
Türkiye'de kutuplaşmanın ulaştığı nokta tehlike sınırlarını aştı.
BİLGESAM araştırması etnik, dini ve siyasi ayrımcılık ve kutuplaşmanın tehlikeli düzeye ulaştığını ortaya koydu. Buna göre; 4 kişiden biri Alevi’yle, katılımcıların yüzde 22.7’si de bir Kürt’le evlenmek istemiyor. Her 10 kişiden birisinin Kürtler’le birlikte yaşamayı problem olarak görmesi ise dikkat çekti.
Bilge Adamlar Stratejik Araştırmalar Merkezi (BİLGESAM) Türkiye'de Etnik, Dini Ve Siyasi Kutuplaşma başlıklı bir araştırma yaptı.
Dr. Salih Akyürek ve Fatma Serap Koydemir’in yaptığı çalışmada, 5 bin 39 kişiye internet üzerinden etnik, din, siyasi kutuplaşmayı ve ayrımcılığı ölçen 109 soru yöneltildi.
Bugün'ün haberine göre Mayıs ve Haziran 2014’te yapılan araştırma; kutuplaşmanın birden fazla grup arasında görüldüğünü ve son yıllarda siyasi kutuplaşmanın da etkisiyle oldukça tehlikeli düzeye ulaştığını ortaya çıkardı.
KÜRT BAŞBAKAN İSTENMİYOR
Ankete katılanlardan yüzde 34.4’ü bir Kürt’ün Türkiye’de başbakan veya cumhurbaşkanı olmasından rahatsızlık duyacağını söyledi.
Yüzde 22.7 bir Kürt ile evlilik yoluyla akraba olmayı ve yüzde 10.6’sı da bir Kürt ile birlikte yaşamayı problem olarak gördüğünü aktardı.
AYRIMCILIK MAĞDURUYUM
Kürtlerin yüzde 74.1’i geçmişinde etnik kimliği nedeniyle ayrımcılığa maruz kaldığını belirtirken yüzde 43.9’u da hâlâ aynı ayrımcılığa maruz kaldığını beyan etti.
BİRLİKTE YAŞAMA HAYIR
Her 10 kişiden birisinin Kürtler’le birlikte yaşamayı problem olarak gördüğü ve Türkler’in Kürtler’e yönelik tepkiselliğinin, Kürtler’in Türkler’e tepkiselliğinden daha yüksek olduğu belirtildi. Ortalama 5 Türk’ten birisinin özel ve kamusal alanda Kürtler’e yönelik bir tepkisellik beslediği ortaya konuldu.
Türkiye genelinin yüzde 30.6’sı bir Alevi ile evlilik yolu ile akraba olmayı problem olarak görürken yüzde 21’i bir Alevi'nin Türkiye'de başbakan olmasını yüzde 4.5’i ise bir Alevi ile Türkiye’de birlikte yaşamayı problem olarak görüyor.
BAŞÖRTÜSÜ PROBLEM DEĞİL
Türkiye genelinin yüzde 15.3’ü başörtülü bir ailenin Türkiye'de başbakan veya cumhurbaşkanı olmasını problem olarak görüyor.
Yüzde 7.4’ü başörtülü bir aile ile evlilik yoluyla akraba olmayı istemezken 3.2’si de başörtülü bir aileyle birlikte Türkiye’de yaşamayı problem olarak görüyor.
ÖTEKİLEŞTİRME SÖYLEMİ
Ülkedeki siyasi kutuplaşmanın da en az dini kutuplaşma kadar yüksek; hatta özellikle AKP ve HDP seçmenine yönelik tepkinin dini ve etnik kutuplaşmadan çok daha fazla olduğu belirtildi.
Siyasi temelde ayrımcılık algısının geçmişe göre önemli derecede arttığı vurgulanarak artan siyasi ayrımcılıkta, son dönemde AK Parti’nin kendinden olmayanı ötekileştiren söylemlerinin etkisinin olduğu vurgulandı. Türkiye’de siyasi kutuplaşmanın pek çok alanda ayrımcılığa dönüşerek tehlike sinyalleri verdiğine dikkat çekildi.
Kaynak: