'TURİZMDE 50 BİN KİŞİ İŞİNDEN OLACAK'
Akdeniz Turistik Otel İşletmecileri Birliği Başkanı Yusuf Hacısüleyman son 3 ayda turist sayısında yaşanan düşüşe işaret ederek, mevsimlik statüde çalışan personel sayısında da 50 bin azalma olacağını söyledi
Antalya’da önceki yıllarda 1 Nisan’da yapılan turizm sezonu açılışı, Rusya’nın uyguladığı ambargo, terör olayları ve Avrupa pazarında yüzde 40’a yakın düşüş nedeniyle bu yıl gerçekleştirilmedi. 1 Nisan sezon açılışı olarak kabul edilse de Antalya olarak artık ’turizm yılı’ ifadesinin kullanıldığını belirten AKTOB Başkanı Yusuf Hacısüleyman, "12 ay turizm yapmak istediğimiz için ’turizm sezonu’ sözcüğünden çıkıp ’turizm yılı’ olarak değerlendirmek istiyoruz. Ama Nisan- Ekim sonuna kadar daha yoğun bir dönem yaşadığımızı söyleyebiliriz. Bu yıl, özellikle Rusya’dan daha önce misafir ağırlayan otellerimizin bazılarının, açılış tarihini bir miktar ötelediğini görüyoruz. Bazı otel gruplarımızda rezervasyon akışına göre birini açmamak gibi eğilim olduğunu görüyoruz" diye konuştu.
Bu yıl personel alımı konusunda yaşanan bazı sıkıntılardan da bahseden AKTOB Başkanı Hacısüleyman, şöyle konuştu:
"Genelde mevsimlik statüde çalışan iş arkadaşlarımızı 15 Mart gibi işe davet ediyorduk. Ama bu sürenin de bir miktar ötelendiğini, geciktiğini görebiliyoruz. Bu da rezervasyon akışının yavaşlamış olmasından. Ayrıca sezonla ilgili belirsizliklerin bir miktar daha zamana yayıldığını görebiliyoruz. O yüzden bu tip gecikmeler veya önlemler alınıyor turizm sektöründe. Personel sayımızda geçen yıla göre yüzde 30 dolayında daha az iş gücüne ihtiyaç olacağı gözüküyor. Rezervasyon akışı, 50 bin kişi civarında bir azalma olacağını gösteriyor. Bunun ilerki aylarda telafisi ne kadar olabilir ona bakacağız."
YÜZDE 23 KAYIP
İlk 3 aya bakıldığında gelen turist sayısında yüzde 23 civarında eksi olduğunu dile getiren Hacısüleyman, şöyle devam etti:
"Ama buradaki rakamlar çok düşük. Yani tüm yıl içersinde ağırladığımız misafir sayısına baktığımızda ilk üç ayın çok etkili rakamlar olmadığını söyleyebiliriz. Esas bundan sonraki dönemde olası kayıpların bizi çok etkileyeceğini söyleyebiliriz. Yılı ne kadar az kayıpla atlatabilirsek öyle bir dönemi geçirmek üzerine kuruyoruz düşüncemizi. Rusya’dan zaten ambargodan dolayı kaybımız var ve beklentimiz de yok artık. Avrupa pazarında da yaklaşık yüzde 40 geriden geldiğimizi söyleyebiliriz. Bu şu demek değil; yılı yüzde 40’la mı eksiyle kapatacağız değil. Ama kapatmayacağız da demek değildir. Bundan sonra ay ay değerlendirmeleri yapıp hangi ay kaç misafirimizi kazandık, kaybettik ona bakacağız."
Kaynak: