TURİZMCİLER BU ZAMMA İSYAN ETTİ
1 Nisan 2016 tarihinden itibaren ören yeri girişlerine uygulanılması düşünülen yeni fiyatlara dair Antalya'da hizmet veren turizm sektörü ve sivil toplum kuruluş temsilcilerinin fikir ve görüşleri özetlendi.
ANTALYA Kent Konseyi Turizm Çalışma Grubu, müze ve örenyerlerine yüzde 400'e varan zam uygulayan Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) ile Kültür ve Turizm Bakanlığı'na yaptığı öneride, zamların 2016 yılı için askıya alınması, Perge ve Aspendos gibi bazı alanların da ücretsiz olmasını istedi.
TURİZM ÇALIŞMA GURUBU
Antalya Kent Konseyi Turizm Çalışma Grubu, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile TÜRSAB'ın sorumluluğundaki müze ve örenyerlerine 2016 yılı için yapılan zamlarla ilgili görüş ve önerilerin bulunduğu bir rapor hazırladı. Raporda, 1 Nisan 2016 tarihinden itibaren ören yeri girişlerine uygulanılması düşünülen yeni fiyatlara dair Antalya'da hizmet veren turizm sektörü ve sivil toplum kuruluş temsilcilerinin fikir ve görüşleri özetlendi. Rapor, ilgili bakanlıklar ve TÜRSAB'a gönderildi.
2016 ZATEN ÇOK ZOR BİR YIL OLACAK
2015 yılının birçok sıkıntı ve sorunlarla sona erdiği ve 2016 sezonunun Antalya bölgesinde turizm sektörü için zor bir dönem olacağının ortak kanı olarak ortaya çıktığına işaret edilen raporda, içinde bulunduğumuz bu zor dönemde kamu, özel sektör ve sivil toplum kuruluşları topyekün çözümler üretmeye çalışırken, örenyerlerine yapılan zamların kaygıyla karşılandığı ve zamanlamanın doğru olmadığı kaydedildi.
EN ÖNEMLİ MERKEZLERE YÜZDE 25 ZAM
Yeni fiyat düzenlemesinde ülkemizde ve bölgemizde yoğun ziyaretçi alan örenyerleri zamlanırken, nadir ziyaret edilen örenyeri fiyatlarının sabit tutulduğu dile getirilen raporda, bölgemizin en önemli ziyaret merkezleri olan ilk 5 örenyerinden (Noel Baba Kilisesi, Myra Kaya mezarları, Aspendos Tiyatrosu, Perge Ören yeri ve Alanya Kalesi) dördüne yüzde 25 oranında zam yapıldığı belirtildi.
EXPO 2016 GÖZARDI EDİLDİ
Bu düzenlemede Expo 2016 Antalya'nın da gözardı edildiği kaydedilen raporda, 1 Nisan 2016'da uygulanacak yeni düzenlemeyle 23 Nisan 2016 tarihinde başlayacak, bölgenin tarihindeki en önemli etkinliği kabul edilen Expo 2016 Antalya sürecinde seyahat acentalarının çalışmalarının da olumsuz etkilendiği ifade edildi.
ZİYARETÇİ SAYISI DÜŞTÜ
Raporda verilere de değinildi. Bölgedeki 19 örenyerini turistlerin yaklaşık yüzde 10'unun ziyaret ettiği, 2015'de ise bu oranın yüzde 7'ye düştüğüne dikkat çekildi. Turist sayısı yüzde 5.5 azalırken, örenyeri ziyaretlerinin yüzde 32 azaldığı belirtilen raporda, 2014'te 1 milyon 166 bin olan ziyaretçi sayısının, 2015'te 378 bin kişi azalarak 787 bine düştüğü ve örenyerlerine ilginin gittikçe azaldığı dile getirildi.
'FİYAT ARTIŞI ZİYARETLERİ AZALTIYOR'
Neredeyse her yıl artan örenyeri giriş ücretlerinin tur maliyetlerini ve tur satış fiyatlarını da artırdığı, bunun da kültür turlarının satışını zorlaştırdığı savunularak şöyle denildi:
"Acentalara peşin ödeme karşılığında yapılan indirimin yeni zamlarla bir cazibesinin kalmadığı ve tur maliyetlerinin arttığı çok açık ortadadır. Son yıllarda kültür turlarının satılamamasından dolayı acenteler, misafirlerini 'sulu turlar' denilen tekne ve bot turlarına yöneltmek zorunda kalmışlardır. Örenyeri gelirlerini artırmak uğruna sürekli fiyat artırılmasının ören yeri ziyaretlerinin artmasına değil, azalmasına yol açacağı öngörülmektedir. Birçok ülkede kültürel değerlerin halka ve turistlere kazandırılması için dönem dönem çok önemli kampanyalar yapılarak halkın ve turistlerin dikkati çekilmektedir."
2016 yılının olası zararlarının telafi edilerek, Türk turizminin kan kaybetmeden yoluna devam edebilmesi için topyekün bir kampanya başlatan Kültür Turizm Bakanlığı'nın, milyarlarca lirayı göze alarak uçak desteği üzerinde çalıştığına vurgu yapılan raporda şu talepler dile getirildi:
"Örenyerleri giriş ücretlerinin artırılmasının en azından 2016 yılında askıya alınmasını, özellikle Expo 2016 Antalya adına yeterli turist getirebilmek için 2016 yılının Nisan- Ekim dönemlerinde Aspendos ve Perge ören yerlerinin ücretsiz olarak ziyarete sunulmasını büyük bir umut ve heyecan içinde beklemekteyiz. Böylelikle Unesco Dünya Mirası aday listesinde bulunan bu iki nadide değerimizin milyonlarca turist ve ziyaretçiye kapılarını açması bölgemizdeki en önemli tanıtım faaliyeti olarak tarihe geçecektir. Bu hamle ile ortaya çıkacak olası ticari kayıp, ülke menfaati açışından elde edilen kazanımın fersah fersah gerisinde kalacaktır."
ÖRENYERİ TAKİP KOMİSYONU
Ayrıca yaklaşık 3 bin örenyerine sahip ülkemizde örenyerlerinin performanslarının incelenerek, başarı grafiklerine göre hamleler yapılması, tur operatörleri ve acentelerle istişare edilerek ziyaretçi sayısının artırılması için bir 'örenyeri takip komisyonu' oluşturulmasının ülke turizmine ve gittikçe kan kaybeden örenyeri ziyaretlerinin yeniden canlanmasına önemli bir katkı sağlayacağı da ifade edildi.
Kaynak: