TOPBAŞ'TAN YAĞIŞ AÇIKLAMASI

TOPBAŞ'TAN YAĞIŞ AÇIKLAMASI

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı çıkışında İstanbul'daki yağışlara ilişkin soruları yanıtladı.

"GÖKYÜZÜ DENİZLE BULUŞUYOR TARZINDA CİDDİ BİR YAĞIŞ VAR"

Yağmurların bütün dünyada zaman zaman mevsim ortalamalarının çok üstünde düştüğünü ifade eden Kadir Topbaş, "Bütün Avrupa, ve dünya kentlerinde yaşamaktayız. Türkiye'de de bunu görüyoruz. 80 yılın en kurak dönemini yaşarken bir taraftan da böyle büyük bir afet boyutundaki çekilmiş olan bazı şeyler twitler atılarak fotoğrafları gördünüz. Gökyüzü denizle buluşuyor tarzında ciddi bir yağış var. Bir afet boyutunda" dedi. 

"DERE ISLAHLARIMIZI BÜYÜK ÖLÇEKTE BİTİRDİK"

Gereken müdahalenini yapıldığın ifade eden Topbaş sözlerine şöyle devam etti: "Tabi gereken müdahaleler yapılıyor, çalışmalar yapılıyor. Bunlar normal mevsim yağışları olmadığı için ani düşüşler var. Saatte 1,5 kilogram metrekare gibi ve bir sıkıntı ortaya çıktı. Dere ıslahlarımızı büyük ölçekte bitirdik. 2004 yılına geldiğimizde buna benzer daha hafif yağışlarda bile 5-6 bin su baskını ihbarı alıyordu itfaiye ve İSKİ'ye. Bu yağışlarda bile 100'ün altına düştü. Bu yağış biraz daha fazla tabi"

KURBAĞALIDERE'DEKİ TAŞKIN

Kurbağılıdere'deki taşkınla ilgili olarak ise Topbaş, "Kurbağılıdere'de bir taşkın oluştu. Biz Ayamama'da ciddi kesinti yaptık. Çok büyük bir yağış bile yağsa problem çıkarmayacak duruma getirdik. Çalışmalarımız devam ediyor. Cendere Deresi'nde çok ciddi çalışmalarımız var. Kurbağalıdere 40 km'lik bir deredir. Oradaki köprü yapısı itibariyle gelen maddeleri de tutma özelliği var. O köprünün de kesit olarak değiştirilmesi gerekiyor. Tedbirler alınacak. Genel Sekreterimiz kriz masasını oluşturdu. İSKİ ve itfaiye olarak çalışmaları sürdürüyorlar" ifadelerini kullandı. 

"GEÇMİŞ YILLARDA LONDRA METROSU'NU SU BASTI"

Sel ve su baskını yönünden kaç ihbar geldiği sorusuna Topbaş, "Zaralar üzerinde tespitler yapılıyor"demekle yetindi. Üsküdar ile ilgili görüntüler de sorulan Topbaş, "Aynı şekilde başka ülkelerde de var böyle fotoğraflar. Biliyorsunuz geçmiş yıllarda Londra Metrosu'nu su bastı. Avrupa'da da heryerde bu tarz ciddi şeyler oluyor. Hatta Amerika'da bir yerleşim tamamen sular altında kaldı. Bunlar dünya coğrafyasında afet boyutunda ortaya çıkan olaylar. Sizin normal yönetim alanlarınızın normal seyri dışındaki büyük ölçekteki olaylar. 

Bizler bu ölçekteki olayları da dikkate alan daha farklı uygulamaların yapılmasını da genel sekreterime söyledim. Artık teknoloji değişti gelişti..... yeni kanallar açmak suretiyle denize eriştirecek bir takım yağmur suyu hatlarının oluşturulmasını söyledim" dedi.

İSTANBUL'UN SU SORUNU

Yağışların İstanbul'un su sorununa çözüm olup olmayacağı sorusuna ise Topbaş, "Bunlar lokal yağışlar İstanbul coğrafyasına düşen düzenli bir yağmur değil. Yağış olması su havzalarındaki buharlaşmayı önlemesi açısından önemli. Yaz aylarında günde 400 bin metreküp buharlaşma olmakta. Şu anda İstanbul 2 milyon 700 bin metreküp su kullanıyor günde. Havza çevresinde doğanın yağışla buluşması bu barajlarında kullanılmaması anlamını taşımakta. Bu boyutuyla katkısı var. Orman ve Su İşleri Bakanımızla da evvelki gün görüştük. Melen Havzasında iyi yağış var. Oradaki ikinci hattmız da bitmek üzere. Çalışmalar sürüyor. Daha fazla su alacağız oradan inşallah" yanıtını verdi. 

1981 YILINDA 136.1 KG ; DÜN 24.8 KG

Meteorolojik ölçüm istasyonları ve arşiv bilgilerine göre İstanbul kayıtlara geçen rekor yağışı 1981 yılında aldı. Eylül ayının 10'uncu günü metrekareye 136.1 kg yağış düştü. İstanbul'da dün en yoğun yağış ise Pendik ve Çatalca'da gözlendi. Sabiha Gökçen Havalimanı'nda 24 saatte metrekareye düşen yağış 24.1 kg, Çatalca'da ise 24.8 kg olarak ölçüldü

Kaynak:Haber Kaynağı