Suriye Konusunda G20'de de Yalnız Kaldılar
ABD, FRANSA, TÜRKİYE VE ARABİSTAN G 20 DE YALNIZ KALDI
Dünya liderlerini Rusya'da bir araya getiren G20 zirvesine, Suriye konusundaki görüş ayrılıkları damga vuruyor.
Dünya liderlerini Rusya'da bir araya getiren G20 zirvesine, Suriye konusundaki görüş ayrılıkları damga vuruyor.
Ev sahibi Rusya'nın Devlet Başkanı Vladimir Putin, zirvenin hemen öncesinde yaptığı açıklamada, Birleşmiş Milletler kararı olmadan Suriye'ye yapılacak bir müdahalenin "saldırganlık" olacağını söyledi. BBC'nin S. Petesburg'da bulunan muhabiri aracılığı ile verdiği haberde, toplantı gündeminde olmadığı halde G20 de baş konu Suriye meselesi oldu. Liderler katılımcı ülke liderlerini etkilemeye çalışarak kendi görüşleri etrafında toplamak için çaba harcıyor. Obama ve Putin kendi görüşleri doğrultusunda ard arda açıklamlarda bulunuyor. İşte BBC'nin o haberi.
OBAMA ULUSLARARASI TOPLUMUN İNANDIRICILIĞI RİSK ALTINDA
G20 zirvesinin resmi gündeminde Suriye meselesi yer almamasına rağmen, bakanlar arasında yapılacak görüşmelerde bu konunun öne çıkması bekleniyor.
Gelişmiş ve gelişmekte olan 20 ülkenin lideri, St. Petersburg'daki G20 zirvesinde ağırlıklı olarak küresel ekonomiyi görüşmek üzere toplanıyor.
Zirvenin hemen öncesinde ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi'nin kimyasal silah saldırısı iddiaları nedeniyle Suriye'ye bir askeri müdahaleyi içeren tıklayın önergeyi kabul etmesi, özellikle Şam hükümetinin müttefiği Rusya ile ABD arasındaki tavır farklılığının derinleştiğine işaret ediyor.
Önümüzdeki hafta Senato'da ve Temsilciler Meclisi'nde oylanacak olan önerge, Suriye'ye 60 gün içinde askeri müdahale öngörüyor ve bu sürenin 30 gün uzatılabileceği belirtiliyor.
ABD, Suriye hükümetini 30 aydır süren iç savaş sırasında birçok kez kimyasal silah kullanmakla suçluyor ve Esad rejimini, 21 Ağustos'ta Şam civarında kimyasal silah saldırısı olduğu sanılan olayda aralarında yüzlerce çocuğun olduğu 1429 kişinin bu yolla öldürülmesinden sorumlu tutuyor.
ÖLÜ SAYISI ÇELİŞKİLERİ
Suriye hükümeti ise saldırının silahlı isyancılar tarafından düzenlendiğini tıklayın savunuyor.
Rusya Devlet Başkanı Putin, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın isyancılara karşı üstün durumdayken ve Birleşmiş Milletler silah denetçileri Şam'dayken böyle bir saldırı gerçekleştirdiğini düşünmenin "gülünç" olacağını tıklayın söylüyor.
Putin, Çarşamba günü verdiği demeçte, "Kimyasal silah kullanıldığına ve bunu düzenli ordunun yaptığına ilişkin kanıt varsa... o zaman bu kanıt BM Güvenlik Konseyi'ne sunulmalıdır. Ve ikna edici olmalıdır" diye konuştu.
Diğer yandan Putin, kimyasal silah kullanıldığını ve bu silahlara kimin başvurduğuna ilişkin kesin kanıt bulunması halinde "kararlı ve ciddi" adım atmaktan çekinmeyeceklerini sözlerine ekledi.
ABD Başkanı Obama ise İsveç'te yaptığı açıklamada, bütün dünyanın kimyasal silahlar konusundaki "kırmızı çizgide" ısrar etmesi çağrısını tıklayın tekrarladı.
BU ÜLKELER KARARSIZ
ABD Başkanı Barack Obama
St. Petersburg'daki BBC diplomasi muhabiri Bridget Kendall, her iki liderin de G20 içinde müttefikleri bulunduğunu ve 'ortada' gözüken liderleri etkilemeye çalışabileceklerini dile getiriyor.
Birçok ülke kimyasal silah kullanılması konusunda hassas olmakla birlikte, birçoğu da olası bir askeri müdahalenin sonuçları konusunda kaygı duyuyor.
ABD'nin yanı sıra; Türkiye, Fransa ve Suudi Arabistan gibi ülkeler güçlü bir askeri müdahale gerektiği görüşünü vurgulayan devletler arasında.
Rusya gibi BM Güvenlik Konseyi'nin daimi üyesi olan Çin de, Suriye'ye müdahalenin önünü açacak girişimleri veto hakkının yardımıyla engellemişti.
İtalya, BM kararı olmadan yapılacak bir müdahaleye karşı çıkarken, diğer bazı Avrupa devletleri ile Kanada, Avustralya, Güney Kore ve Japonya gibi ülkelerin de kaygıları olduğu biliniyor..