Suriye ile Türkiye arasında ilginç rakamlar
Son aylarda hem siyasi hem ticari alanda Suriye ile Türkiye arasında meydana gelen gelişmeler Erdoğan'ın Suriye ile yeniden " Kardeşim Esat" ünlerine dönüşü işaret ediyor.
Erdoğan'ın iktidarının ilk günlerinden başlayan dış politikayı yönetme isteği geliştikçe dış ilişkilerde sürekli iniş çıkış yaşayan Türkiye uzun yeni bir dönüşe daha şahit olacak gibi görünüyor.
KARDEŞİM ESAT GÜNLERİNE GERİ Mİ DÖNÜYORUZ
" Kardeşim Esat ile başlayarak ilişkilerde Suriye zirveyi yaşayan Türkiye " Şam'da bir kaç haftaya kalmaz Cuma namazı kılarız" günlerine dönüvermişti. Benzer iniş çıkışlara başta Rusya, ABD Almanya Hollanda ve Fransa'dan örnekler vermekte mümkün.
ESAT İLE ERDOĞAN DOLAYLI OLARAK GÖRÜŞÜYOR İDDİALARI
Ancak son 1-2 yıl içerisinde görünürde bir değişiklik yok gibi görünse de Suriye ile Türkiye arasında ilginç gelişmeler yaşanıyor. Bu gelişmeleri diplomasi çevresi Erdoğan ile Esad arasında dolaylı pazarlıklar yapılıyor iddialarını kuvvetlendiriyor. Ülkeler arasında iyi ilişkinin ilk yansıdığı yer olan ticarette ilginç rakamlar ortaya çıktı. Öte yandan Dışişleri bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun "Seçimi kazanırsa Esad ile tekrar çalışabiliriz" sözlerini de not olarak ekleyebiliriz.
" TARIMDA SURİYE'YE MUHTACIZ "
Cumhuriyet gazetesinde Emre Deveci'nin imzasıyla yayımlanan ve "Tarımda Suriye’ye bile muhtacız" başlığını taşıyan haberde "Savaşa rağmen Türkiye ile Suriye arasındaki ticaret devam ediyor. Son dönemde Suriye'den patates ve zeytinyağı ithalatı yapılması iki ülke arasındaki ticareti tekrar gündeme taşıdı.
NELER OLMUŞTU
TİCARET BÜYÜYOR
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Türkiye'nin Suriye'ye ihracatı 2018'in ilk 11 ayında geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 1.6 artarak 1 milyar 251 milyon dolar oldu. Türkiye'nin Suriye'den ithalatı ise aynı dönemde 60 milyon dolar oldu" ifadesi kullanıldı.
ÖNCELERİ TİCARET ZİRVEYE ULAŞMIŞTI
TMO'ya buğday, arpa, mısır, pirinç ve kuru baklagil için ithalat yetkisi
"2011'de başlayan savaş öncesinde 2010'da iki ülke arasındaki ticaret zirveye ulaşmış, ihracat 1.8 milyar dolar, ithalat 452 milyon dolara yükselmişti. 2012'de ihracat 497 milyon dolara kadar sert bir düşüş gösterse de sonrasında toparlandı" denen haber, şöyle devam etti:
— Türkiye, silahlı gruplarla birlikte kontrol ettiği bölgeler üzerinden Suriye'ye ihracat yaparken, bu ürünler ülke geneline iç ticaret yoluyla yayılıyor. İthalat da yine söz konusu grupların kontrol ettiği sınır bölgeleri üzerinden yapılıyor.
— Türkiye'den Suriye'ye değirmencilik ürünleri, malt, nişasta, inülin, buğday gluteninde 105 milyon dolar, hayvansal ve bitkisel katı ve sıvı yağlar, yemeklik katı yağlar, hayvansal ve bitkisel mumlarda 98 milyon dolar ihracat yapıldı. Kişisel eşyalardaki ihracat, deniz ve hava taşıtlarına verilen kumanya ve malzeme 95 milyon dolar, gıda sanayiinin kalıntı ve döküntüleri, hayvanlar için kaba yem 83 milyon doları buldu. Hububat, un, nişasta veya süt müstahzarları, pastacılık ürünlerinde 74 milyon dolar ihracat yapılırken, plastikler ve mamullerinde 55 milyon dolar, demir ve çelik 43 milyon dolarlık satış var.
— Türkiye'nin Suriye'den ithalatı ise pamuk ve pamuklu ürünlerde 18 milyon dolar, bakır ve bakırdan eşyada 11 milyon dolar, kahve, çay ve baharatta 9 milyon doları buldu. Alüminyumdan eşyada 5 milyon dolar, hayvansal ve bitkisel katı ve sıvı yağlarda 2 milyon dolar ithalat var.