Sinop'a Nükleer Santral Anlaşması İmzalandı
MARMARAY VE HIZLI TRENİ BECEREMEYEN İKTİDAR NÜKLEER SÖZLEŞMESİ İMZALIYOR
“Asrın projesi” olarak sunulan Marmaray’ın ilk günden arızalanıp yolda kalması tartışılırken Türkiye ile Japonya arasında Sinop’a yapılacak nükleer santral yapımı için imzalar atıldı. Erdoğan nükleer santral riskini soranları uçak örneğiyle yanıtladı: “Kaza yapıyor diye araca binmeyecek miyiz? Uçağa binmeyecek miyiz?”
Başbakan Erdoğan ile Japonya Başbakanı Shinzo Abe, Dolmabahçe’deki görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Sinop’a yapılacak nükleer santral yapımı için imza atıldığı duyuruldu. Erdoğan “Önlem alındı mı” diye soranları uçak örneği ile rahatlattı (!) “Kaza yapıyor diye uçağa binmeyecek miyiz?” dedi.
BU YATIRIMI GERÇEKLEŞTİRECEĞİZ
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, nükleer santral yapımı konusunda, “Kaza hiçbir zaman yüzde 100 yoktur’ denilemez, milyonda 1 de olsa böyle bir tehlike, böyle bir kaza olabilir. Bunları da görmemezlikten gelmek mümkün değil. Onun için de biz şu anda böyle bir nükleer enerjinin olması gereğine inanıyorsak, bu adımı atarız. Nitekim birinci adımımızı, Rusya Federasyonu ile attık. İkinci adımı da şu anda Japonya ile atıyoruz ve şu andaki bütün arzumuz, hızla bu yatırımı gerçekleştirebilmektir” dedi.
Nükleer santral projelerine karşı yıllardır süren mücadeleleri, emek ve meslek örgütlerinin, bilim insanlarının karşı çıkışlarını görmezden gelen Erdoğan “Ben yaptım oldu” anlayışı ile yeni bir felakete imza atmaya hazırlanıyor.
Erdoğan nükleer santrale ilişkin konuşmasında yine bilimsel verilere değil “hız”a vurgu yapıyor. Hızlı tren projesinde Pamukova’da yaşanan kaza, 29 Ekim’e yetiştirilmek için “hızla” açılan Marmaray’ın ilk gününde yaşanan ve hayati risk içeren arızalar, AKP’nin imza attığı “nükleer enerji” santrali konusunda kaygıları büyütüyor.
KAZA YAPIYOR DİYE UÇAĞA BİNMEYECEK MİYİZ
Erdoğan “Türkiye ne gibi önlemler alıyor” sorusuna “kazası olmayan yatırım yoktur” yanıtını verdi. Kaza ihtimalinin milyonda 1 olduğunu ifade eden Erdoğan nükleer santralle uçağı benzetti, “Uçaklara biniyoruz değil mi? Elimizde yüzde 100 garanti var mı? Her şey başımıza gelebilir…uçaklar da düşüyor; düşmez diye bir şey yok. Araçlara biniyoruz. Araçlar kaza yapıyor. Kaza yapıyor diye araca binmeyecek miyiz, uçaklara binmeyecek miyiz? Bunların hepsi olağan şeylerdir” dedi.
MUTFAK TÜPÜNDEN UÇAK
Japonya’daki deprem ve tsunaminin ardından Fukushima Nükleer Santralı’nda yaşanan radyasyon sızıntısı üzerine Almanya, Fransa, Rusya ve ABD bu konudaki mevcut faaliyetlerini ve gelecek planlarını askıya alma yoluna giderken, Erdoğan yanan faciayı önemsememiş nükleer santralde ısrarcı olduklarını ifade etmişti.
Mart 2011’de Türkiye’nin nükleer enerji programını askıya almalarının söz konusu olmadığını açıklayan Erdoğan nükleer enerji konusunda takvimin işlediğini belirterek, “Riski olmayan hiçbir yatırım yoktur. Yani evinize Aygaz tüpü de koymamak gerekir. Veya bir doğalgaz hattı çektirmek gerekir. Ülkeden ham petrol hattının geçmemesi gerekir. Çünkü bunlar hangisi olursa olsun herhangi bir tehditle veya saldırıyla karşı karşıya kaldığı zaman bunların az veya çok bir bedeli olur” demiş, nükleer santral risklerini mutfak tüpü örneği ile önemsizleştirmişti.
NÜKLEER SANTRALA HAYIR
Nükleer karşıtı platformlarda örgütlenerek nükleer santral yapımını karşı çıkan emek ve meslek örgütleri, demokratik kitle örgütleri ve bireyler yıllardır çok sayıda eylem ve etkinlikle mücadelelerini sürdürüyor. Nükleer karşıtları nükleerin yaşamı tehdit ettiğini, AKP’nin halkın yaşamı ve geleceği hakkında kumar oynadığını söyleyerek iktidarın halkın iradesini tanımasını istiyor.