SAVCI DEĞİŞTİ TÜM SANIKLAR TAHLİYE OLDU
Casusuluk davasında tutuklu kalmadı.
İzmir 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen, beşi muvazzaf ve 10'u tutuklu 357 sanıklı, kamuoyunda casusluk davası olarak bilinen, tehdit ve şantajla gizli askerî bilgi ve belge sızdırma davasında mahkeme heyeti, tutuklu sanıkların hepsinin tutuksuz yargılanmak üzere tahliye edilmesine karar verdi. Davaya bakan eski savcı Zafer Kılınç'ın 2 yıl ile müebbet hapis istediği sanıklara, davaya yeni bakan savcı Ali Ertan'ın talebiyle tahliye olması yakınları tarafından sevinç gözyaşlarıyla karşılandı.
SAVCI DEĞİŞTİ
Kamuoyunda Casusluk Davası olarak bilinen davada, TMK 10'uncu maddesiyle görevli savcı Zafer Kılınç'ın "Askeri gizli bilgi ve belgeleri ele geçirme, bulundurma" suçlamasıyla 49'u muvazzaf asker, 79'u tutuklu 357 sanık hakkında hazırladığı iddianamede sanıklar hakkında 2 yıl ile müebbet hapis arasında değişen cezalar istenmişti. HSYK adli yargı kararnamesinde Casusluk Soruşturmasını yürüten İzmir savcısı Zafer Kılınç Eskişehir'e atanmıştı. Askeri Casusluk Davası'na bakan İzmir Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Atilla Rahman'ın da görev yeri değişmişti. Davanın yenii savcısı Ali Ertan, dün tutuklu tüm sanıklar hakkında verdiği mütaalasında tüm sanıklar hakkında tahliye istemişti.
DÜN TAHLİYELERİ İSTENDİ
Balyoz Davasındaki tahliyelerden sonra gözler 15 gündür İzmir’de süren kamuoyunda Casusluk Davası olarak bilinen gizli bilgi ve belge davasındaydı. Dün savcı tutuklu tüm sanıklar hakkında verdiği mütaalasında tüm sanıklar hakkında tahliye istemişti.
GÖZYAŞLARIYLA KARŞILANDI
Bugün 5. Ağır ceza mahkeme heyeti ara karar verdi. Tutuklu sanıkların tahliye istemlerini değerlendirdi. Uzun tutukluluk sürelerine ve AİHM mahkemesi kararlarına dikkat çeken mahkeme heyeti, savcının mütaalasında belirttiği koşullara uyarak 10 tutuklu sanık hakkında tahliye kararı verdi. 5’i sivil, 5’i asker olan tutukluların yakınları kararı salonda alkış tutarak ve gözyaşlarıyla karşıladı.
"TARİHİ BİR KARAR"
Tutuklu sanıklardan Bilgin Özkaynak’ın avukatı Murat Ergün adliye önünde yaptığı açıklamada, "Bu tahliye kararı, bir süredir esen özgürlük rüzgarının parçası oldu. Mahkeme heyeti tarihi bir karara imza attı. Ara karardaki maddelerden birinde, ilk kez TÜBİTAK’ın bilimsel veri inceleme geleneğini bozup üniversitelerden bilim adamlarından oluşturulacak bir heyetin verileri incelemesi görüşünü belirtti. Bu bakımdan da tarihi bir karardır." dedi.
Kaynak: