SAĞLIKTA AKP DEVRİMİ

SAĞLIKTA AKP DEVRİMİ

Hükümetin attığı yeni adımla tatil günlerinde yazılan reçetelerin parası ödenmeyecek.

Sağlık harcamalarını kısmak için pazar günü ve resmi tatillerde sigortalı hastaların poliklinik hizmeti almasını yasaklayan hükümet, düzenlemenin kapsamını genişletiyor. SGK, doktorların tatillerde yazdığı reçeteyi ödemeyeceğini açıkladı. Sadece acil, hemodiyaliz ve onkoloji ilaçlarının reçeteleri karşılanacak.

saglikcilar.net'in paylaştığı habere göre;

Hükümet, sağlık harcamalarını azaltmak için vatandaşa ilaç kotası koydu. Daha önce pazar günleri ve resmi tatillerde sigortalıların ücretsiz muayene olmasını yasaklayan Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), şimdi de tatillerde doktorun yazdığı ilaç reçetelerini karşılamayacağını açıkladı.

SGK sadece acil, hemodiyaliz ve onkoloji reçetelerinin bedelini ödeyecek. Ayrıca 2. ve 3. derece askeri hastanelerde tedavi gören ve ilaç yazılan hastalarda e-reçete ve e-rapor mecburiyeti istenecek. Buradaki doktorlar elektronik ortamda düzenleme yapmazsa hastalar ilacını alamayacak.

Devlet 2014 yılı için 17 milyar lira global ilaç bütçesi belirlerken bu bütçenin aşılmaması için tedbirlerin kapsamını genişletiyor. 1 Nisan'dan itibaren pazar günü ve resmi tatillerde sigortalı hastaların poliklinik hizmeti almasını yasaklayan SGK, bunu bir öteye taşıdı. Bu dönemlerde uzman hekimlerin yazdığı reçetelerde sosyal güvence kapsamında karşılanmayacak. Doktorların sigortalı hastalara yazdığı reçetelerin eczaneler karşılanmaması ve reçeteyle gelenlerin özel hasta muamelesi yapılmasından dolayı Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği (OHSAD), İstanbul Eczacı Odası'na başvurdu. Oda yaptığı yazılı açıklamada, "1 Nisan'dan itibaren özel sağlık hizmet sunucuları tarafından pazar günleri ve resmi tatil günlerinde acil, hemodiyaliz ve onkoloji dışında provizyon verilmemektedir. Bunun neticesi olarak da bu branşlar dışında e-reçete verilmemekte veya manuel düzenlenen reçeteler SGK'nın duyurusu gereği karşılanmamaktadır." bilgisi verildi. Özellikle, Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nun (EKK) cari açığı kapatmak için vatandaşın sağlık hizmetlerini kısması son yıllarda artarak devam etmişti. Muayene ve ilaçta katkı payı, bazı ilaçların ödeme kapsamına çıkarılması bunların başında geliyor.

Bu uygulamalara ek olarak 1 Temmuz'dan itibaren başlayan uygulama ile Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ve TSK'ya bağlı 2. ve 3. basamak hastanelere e-reçete ve e-rapor düzenlenmesi zorunluluğu getirdi. SGK bu tarihten itibaren askeri hastanelerde zorunlu haller dışında manuel olarak düzenlen ilaç reçetelerini ödemeyeceğini açıkladı.

 O zaman ne diye Aile Sağlığı Merkezlerini hafta sonu açmak için kanun teklifi veriyorsunuz.

Kaynak:Haber Kaynağı