REZA ZARRAB'IN SAVCISI TÜRKİYE'Yİ LİSTEYE KOYDU
ABD çıkarlarına karşı komplo kurmak için işbirliği, İran’a uygulanan ambargoyu delmek, banka sahteciliği ve kara para aklama suçlarının işlendiği ülkeler arasında gösterildi.
New York Güney Bölgesi Savcısı Preet Bharara, Rıza Sarraf hakkında hazırladığı iddianameyi yeniledi. Cumhuriyet'in amerikaninsesi sitesinde dayandırdığı habere göre, Türkiye, yeni iddianamede ABD çıkarlarına karşı komplo kurmak için işbirliği, İran’a uygulanan ambargoyu delmek, banka sahteciliği ve kara para aklama suçlarının işlendiği ülkeler arasında gösterildi.
ABD’nin saygın kamu yayın kuruluşu “Amerika’nın Sesi” Miami’de 19 Mart’ta gözaltına alındıktan sonra tutuklanan Rıza Sarraf için New York Güney Bölgesi Savcısı Preet Bharara tarafından hazırlanan iddianamenin yenilenmiş haline ulaştı. Can Kamiloğlu imzalı habere göre 30 Mart’ta yenilenen iddianamede Türkiye ilk kez suçun işlendiği ülkeler arasında sayıldı.
4 ayrı suçlama
Savcı ilk iddianamede Sarraf’ın bazı şirketleri aracılığıyla Dubai ve Türkiye’de işlemler yaptığını özet olarak geçiyordu. Suçların hangi ülkelerde işlendiği yazmıyordu. Son iddianamede ise Türkiye bu suçların işlendiği yer olarak açık bir şekilde 4 ayrı suçlamayla ilişkilendirildi. Sarraf’a yöneltilen ABD çıkarlarına karşı komplo kurmak için işbirliği, İran’a karşı uygulanan uluslararası ambargoyu delmek, banka sahteciliği ve kara para aklama suçlamalarının işlendiği yer olarak New York ve Birleşik Arap Emirlikleri ile birlikte Türkiye de kaydedildi. Suç Türkiye’de işlendiği için savcı Sarraf’ın bu suçları kimlerle birlikte ve nasıl işlediğini araştırma hakkına ve dosyasına koyma, ifadesini alma hakkına sahip oldu. İlk iddianameyle bunu yapamazdı. Şimdi dosyanın ucunun nereye kadar gideceğini zaman gösterecek.
Tarihler değişti
İddianamede yapılan değişiklikte işlenen suçların tarihlerinde de değişiklikler yapıldı. Önceki iddianamede suçların işlenme tarihi olarak 2010 ile 2014 yılları gösteriliyordu. Yeni iddianamede ise tarih aralığı 2010- 2015 yılı olarak değiştirildi. Sarraf ile ilgili tüm suçlamaların başına yeni tarih dilimleriyle birlikte, ‘Rıza Sarraf, New York, Türkiye, Birleşik Arap Emirlikleri ve her nerede bu suçlar işlendiyse’ ifadesi getirildi. İddianamede ayrıca New York’ta ismi gizli tutulan bir Çin bankasının da suçlara aracı olarak dahil olduğu iddiaları yer aldı.
YOK BÖYLE TESADÜF! Haberde dikkat çeken bir başka unsur da soruşturmanın 17 Aralık 2015 tarihinde işleme konduğunun ortaya çıkması oldu. ABD federal adli sistemi resmi kayıtlarına göre, soruşturmanın başladığı resmi tarih Türkiye’de ‘17 Aralık Yolsuzluk ve Rüşvet Skandalı’ olarak anılan soruşturmanın ikinci yıldönümünde denk gelen 17 Aralık 2015. Haberde soruşturmanın başlatıldığı 17 Aralık’tan itibaren iddianamenin gizli olarak sisteme girdiği, gizlilik kararının da Sarraf’ın Miami’de tutuklanmasının ardından 21 Mart 2016 tarihinde kaldırılarak iddianamenin kamuoyuyla paylaşıldığı ifade edildi. ‘Özel anlamı yok’ Savcı Preet Bharara’nın ofisinden Cumhuriyet’e yapılan açıklamada da bu bilgi doğrulandı. Cumhuriyet’e konuşan yetkiliye göre 15 Aralık 2015 tarihinde büyük jurinin (grand jury) görüp kabul ettiği iddianame tekrar Bharara’nın ofisine gönderildi. Sarraf hakkındaki iddiaların ve kanıtlar yeterli görüldüğü ve Savcı Preet Bharara’ya soruşturma açma yetkisi veren juri kararı ile birlikte iddianame 17 Aralık 2015 tarihinde Bharara’nın ofisinde resmi olarak kayıtlara kondu. Tarihin 17 Aralık’ın ikinci yıldönümüne denk gelmesi ile ilgili olarak Bharara’nın ofisi adına konuşan yetkililer herhangi özel bir yorum yapılmaması gerektiğini belirtti. ‘Türkiye’ye sinyal mi’ New York Barosu ve Sarraf davasının görüleceği New York Güney Bölgesi Mahkemesi’ne kayıtlı avukat Cahit Akbulut da Amerika’nın Sesi’ne yaptığı açıklamada “Sarraf davasının ABD’de 17 Aralık tarihinde başlaması çok enteresan. Yılın 365 günü var. Böyle bir tarihi yakalamak 365’te bir şans ve o tarih yakalanmış. Çok çok büyük tesadüf olabileceği gibi Türkiye’de üzeri kapatılan soruşturmanın buradan çok güçlü bir şekilde başka yerlere de uzanabileceğinin ciddi sinyali olabilir” yorumunu yaptı. |
Kaynak: