REHİNELER İÇİN ASKERİ SEÇENEK MASADA DEĞİL
Çankaya Zirvesi'nden gelen blgilere göre askeri seçenek masada değil.
Al Jazeera'nin hükümet kaynaklarından aldığı bilgiye göre, IŞİD'in alıkoyduğu konsolosluk çalışanları için aracılarla temas kuruldu ve çalışanların bu gece salınma ihtimali var. Konsolosluk personeli için fidye gündemde değil. Türkiye açısından askeri seçenek kesinlikle masada yok.
IŞİD'in Musul Başkonsolosluğu'na baskın düzenleyerek rehin aldığı 49 Türk personelin serbest bırakılması yolunda Türkiye'nin çabaları önemli bir aşamaya geldi.
Al Jazeera'nin hükümet kaynaklarından aldığı bilgiye göre, IŞİD'in alıkoyduğu konsolosluk personelinin serbest bırakılması için askeri seçenek kesinlikle masada değil.
Personel ve ailelerin salıverilmesi için aracılar vasıtasıyla örgütle temas kuruldu ve diyalog devam ediyor. Personelin bu gece salınma ihtimali var.
Konsolosluk personeli için fidye istenmediğini belirten kaynaklar, 49 kişinin sağlık durumunun iyi olduğunu belirtti.
Çankaya Zirvesi
Devletin zirvesi akşam saatlerinde Çankaya Köşkü'nde bir araya geldi. Zirveye Cumhurbaşkanı Gül, Başbakan Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Necdet Özel, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Dışişleri Bakan Yardımcısı Naci Koru ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan katıldı.
Zirve yaklaşık iki saat sürdü.
Zirvenin ardından Çankaya Köşk'ünden paylaşılan fotoğrafta, masa üzerindeki harita ve dosyaların, belli olmaması için buzlandığı dikkat çekti.
Dışişleri'nden Musul açıklaması
Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, aralarında Musul Başkonsolosu Öztürk Yılmaz'ın da bulunduğu 49 kişinin konsolosluk yerleşkesinden çıkarılıp şehrin başka bir bölgesine nakledildiği belirtildi.
Bakanlık açıklamasında, personelin emniyet içerisinde Türkiye'ye dönmeleri için tüm imkanların seferber edildiği belirtilerek şu ifadeler kullanıldı.
"Irak hükümeti nezdinde de girişimde bulunulmuş ve başkonsolosluğumuzun emniyet ve güvenliğinin sağlanmasından sorumlu oldukları hatırlatılmıştır. Öte yandan, başta Birleşmiş Milletler ve NATO olmak üzere uluslararası kuruluşlarda da gerekli girişimler yapılmaktadır. Sayın Bakanımız BM Genel Sekreteri ve ABD Dışişleri Bakanı ile görüşerek durumu ele almıştır."
Bakanlık açıklamasında önceki gün kaçırılan TIR şoförlerine de değinildi:
"Musul’un Geyara ilçesindeki elektrik santralinde de 31 vatandaşımız aynı grup tarafından rehin alınmış olup, vatandaşlarımızın serbest bırakılması için çalışmalar devam etmektedir."
Bombalı saldırı tehdidiyle girdiler
Irak'ın en büyük ikinci kenti Musul'u dün ele geçiren Irak-Şam İslam Devleti IŞİD, Türkiye'nin Musul Başkonsolosluğu'na girmeye çalıştı. Personelin kapıları açmaması üzerine bombalı saldırı tehdidinde bulundular. Konsolosluk görevlileri bunun üzerine kapıyı açmak zorunda kaldı.
Yaşanan gelişmeleri Musul'un il meclisinin Türkmen üyesi Lokman Reşidiyeli Al Jazeera muhabiri Can Hasasu'ya anlattı. Reşidiyeli'nin verdiği bilgiye göre, IŞİD üyeleri Iraklı personele dokunmazken ikisi çocuk üçü kadın 44 Türk'ü alıkoydu ve Musul'daki 17 Temmuz semtinde bulunan IŞİD karargahına götürdü. Reşidiyeli bu gelişmeleri konsolosluğun Iraklı çalışanlarına dayandırdı.
Iraklı görgü tanıklarının aktardığına göre, konsolosluğun Türk güvenlik görevlileri silah bırakmayı reddetti. Hafif silahlarıyla konsolosluğun zırhlı aracına binen görevliler, IŞİD güçlerinin ağır silahlarla donatılmış araçlarının eşliğinde IŞİD karargahına gittiler. Iraklı görevliler, daha sonra Türk personelle telefon iletişimi kuramadıkları bilgisini de aktardı.
Dışişleri kaynakları ise, rehin alınan Türk personelin sağlık durumunun iyi olduğu bilgisini verdi.
'Militanlarla temasa geçildi'
Reuters haber ajansına konuşan hükümetten bir yetkili, “Diplomatların can güvenliğinin temini için bazı militan gruplarla doğrudan temasa geçildi” dedi.
IŞİD dün Musul’u ele geçirdikten sonra kente mazot taşıyan 32 Türk TIR şoförünü rehin almıştı. Grubun sözcüsü Kürtçe yayın yapan Rudaw'a yaptığı açıklamada "Türk diplomatlar da dahil kentteki yabancı misyonlara ve sivillere dokunmayacağız" sözü vermişti.
Gelişmeler üzerine Başbakan Erdoğan başkanlığında bir toplantı yapıldı. Toplantıya Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Dışişleri Bakan Yardımcısı Naci Koru, MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve Genelkurmay Harekat Başkanı Korgeneral Erdal Öztürk katıldı.
Davutoğlu dönüyor
Gelişmeler üzerine ABD'nin New York kentinde temaslarda bulunan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu programını yarıda kesti. BM Genel Sekreteri Ban-Ki Mun ile görüşmesini iptal eden Davutoğlu Türkiye'ye doğru yola çıktı.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de, Musul'daki gelişmelerle ilgili Dışişleri Bakan Yardımcısı Naci Koru'yu Çankaya Köşkü'ne çağırarak bilgi aldı.
Maliki'den operasyon mesajı
Irak Başbakanı Nuri Maliki ise IŞİD'in adım adım gelen Musul işgaline karşı siyasi ve askeri destek toplamaya çalışıyor. Maliki son açıklamasında "Teröristlere karşı silahlı kuvvetleri hazırlıyoruz. Onlara bu bölgede kalma izini vermeyeceğiz" diyerek IŞİD'e meydan okudu.
Siyasi birlik çağrısı yapan Maliki, IŞİD'e direnmeden kaçan ve IŞİD kente girdiğinde onlara yardım eden güvenlik güçlerini kastederek "İleriki günlerde Musul’da neler yaşandığı konusunda bir araştırma yapacağız. Ve olayları çözeceğiz. Musul’da teröristlere karşı silah doğrultmayan komutanlar yargılanmalıdır" dedi.
Kaynak: