OTOMOTİV SANAYİ ALARM VERDİ
Yılın ilk sekiz ayında en büyük düşüş
Otomotiv pazarında, bu yılın başındaki kredi düzenlemeleri ile döviz ve faiz artışlarına bağlı olarak başlayan daralma, Ağustos ayında da etkisini gösterdi. Medyaya pek yansımasada 1 yılı aşkın bir süredir kriz yaşayan Türk Ekonomisinin önemli bir ihracat kalemi olan Otomotiv sanayisinin üretimde büyük bir düşüş içine girmiş olması piyasalara kötü yansıyacağı öne sürülüyor. ODD'nin her ay açıkladığı otomotiv üretim rakamlarının son değerleri ise krizin yerleşik olduğu sinyalleri veriyor.
KRİZ Mİ GELİYOR
Otomotiv Distribütörleri Dörneği'nin (ODD) verilerine göre, Ağustos ayında toplam pazar yüzde 7.5 daralarak 60 bin 199 adete geriledi. Bu dönemde, otomobil pazarındaki daralma yüzde 12.6'yı buldu ve 45 bin 131 adete indi. Buna karşılık hafif ticari araç pazarı yüzde 12.2 büyüyerek 15 bin 68 adete çıktı. Bu rakamları değerlendiren piyasa gözlemcileri ise, açıklanan değerlerin gelip geçici olmaktan çok sabit bir iniş göstergesi olabileceğini, bu sonucun ise Türk sanayisi için tam bir felaket olabileceğini yorumluyorlar
Bu verilerin de eklenmesiyle, otomotiv pazarında yılın ilk 8 ayındaki daralma yüzde 21.5 düzeyinde gerçekleşti ve toplam satışlar, 123 bin 875 adeti yerli, 283 bin 92 adeti ithal olmak üzere 406 bin 967 adete düştü.
Bu dönem içinde otomobil satışları yüzde 20.5 düşüşle 317 bin 506 adete ve hafif ticari araç satışları da yüzde 24.8 azalarak 89 bin 461 adete geriledi.
BÜYÜK MOTORLULARIN SATIŞLARI ETKİLENMEDİ
ODD verilerine göre, yılın ilk sekiz ayında küçük motorlu araçların satışlarında büyük düşüşler yaşanırken, büyük hacimli motorlara sahip araçlarının satışlarındaki daralma sınırlı kaldı.
Buna göre, yılın ilk sekiz ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre, 1600cc altındaki otomobil satışlarında yüzde 19.70 ve 1600-2000cc aralığında motor hacmine sahip otomobil satışlarında yüzde 37.60 daralma olurken, 2000cc üstü otomobillerdeki daralma yüzde 2.35 düzeyinde kaldı.
DİZEL VE OTOMATİK ARABALAR YÜKSELİŞTE
Bu dönemde otomobil pazarında ortalama emisyon değerlerine göre en yüksek paya yüzde 39.51 oranıyla kilometre başına 100-120 gram emisyona neden olan otomobiller 125,444 adet ile sahip oldu. Tüketicilerin ekonomik zorluk dönemlerinde olduğu gibi az yakıtlı araçlara yöneldiği gözden kaçmıyor.
Yılın ilk sekiz ayında dizel otomobil ve otomatik şanzımana yönelim sürdü ve bu otomobillerin toplam satışlarıdaki payı yüzde 62.62’ye, otomatik şanzımanlı otomobillerin payı da yüzde 45.76’ya yükseldi.
Yılın ilk sekiz ayında en büyük düşüş elektrikli otomobillerde yaşandı. Bu dönemde 85 kW gücündeki elektrikli otomobillerin satışı yüzde 44.83 düşüşle 16 adete düşerken, 2 adet de 121 kW gücündeki otomobil satıldı.
DÜŞÜK VERGİLİ ARAÇLAR REVAÇTA
2014 yılı ilk sekiz ayında otomobil pazarı segmentinin yüzde 83.25’i, vergi oranları düşük olan A, B ve C segmentlerinde yer alan araçlar oluşturdu. Segmentlere göre en yüksek satış adetine yüzde 52.18 pay ile C segmenti, kasa tiplerine göre ise en çok tercih edilen gövde tipi yüzde 47.85 pay ile yine sedan otomobiller oldu. Hükumetin akaryakıt üzerinde uyguladığı fahiş vergi oranı, tüketici baskısı olarak sürüyor anlamı çıkıyor. Otomotiv sanayicileri alım satım vergisi ve akaryakıta uygulanan yüksek vergiler konusunda uzun zamandır şikayetçi.
ODD değerlendirmesinde satışlardaki gerilemelere neden olarak; 2014 yılı ilk sekiz ayında kur ve faiz oranlarındaki yükselişler, otomobil ÖTV oranlarındaki artış, BDDK’nın kredi işlemlerine yönelik getirdiği sınırlamalar, özel sektör yatırımlarındaki yavaşlama gösterildi. Özel sektör bir yılı aşkındır otomotiv sanyine yatırım yapmıyor.
Kaynak: